SRBIJA EKONOMSKI DOBRO PROŠLA U 2020. GODINI, kaže za Biznis.rs direktor Republičkog zavoda za statistiku Miladin Kovačević

IntervjuIzdvajamoSrbijaU fokusuVesti

5.1.2021 11:31 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

SRBIJA EKONOMSKI DOBRO PROŠLA U 2020. GODINI, kaže za Biznis.rs direktor Republičkog zavoda za statistiku Miladin Kovačević SRBIJA EKONOMSKI DOBRO PROŠLA U 2020. GODINI, kaže za Biznis.rs direktor Republičkog zavoda za statistiku Miladin Kovačević
Srbija je relativno dobro prošla kroz ekonomsku krizu koju je izazvala pandemija korona virusa tokom 2020. godine, i statistički gledano, zabeležila je najmanji pad... SRBIJA EKONOMSKI DOBRO PROŠLA U 2020. GODINI, kaže za Biznis.rs direktor Republičkog zavoda za statistiku Miladin Kovačević

Srbija je relativno dobro prošla kroz ekonomsku krizu koju je izazvala pandemija korona virusa tokom 2020. godine, i statistički gledano, zabeležila je najmanji pad BDP u Evropi, izjavio je za Biznis.rs direktor Republičkog zavoda za statistiku (RZS) Miladin Kovačević.

On je ukazao da je 2020. bila specifična godina u ekonomskom smislu, jer je Srbija u prvom kvartalu zabeležila visoku stopu rasta od 5,2 odsto, a da je u drugom kvartalu, posle intenziviranja pandemije korona virusa, uvođenja vanrednog stanja i zaključavanja, došlo do pada od 6,3 odsto. To je ukazalo na veliki negativan uticaj pandemije na ekonomiju, iako je u odnosu na okolne zemlje Srbija imala manji pad, ističe Kovačević.

Miladin Kovačević/Printscreen youtube

On dodaje da je letos izgledalo da bi Srbija u ovoj godini mogla čak i da dostigne nulti rast, ali se onda pojavio novi talas pandemije.

Kovačević ističe da je RZS izašao sa procenom o padu BDP Srbije u ovoj godini od 1,1 odsto, iako u tu procenu nisu uključeni rezultati iz decembra. On je najavio da će u februaru biti objavljen finalni podatak o padu BDP u 2020. godini, iako on očekuje da će on biti oko minus jedan odsto.

Dobrim makroekonomskim rezultatima Srbije, prema rečima Kovačevića, doprinela je dobra dinamika privrednog rasta Srbije iz prethodnih godina, posebno iz 2019, koja se osetila i u prvom kvartalu 2020. i imala je bitan uticaj i na ukupan rezultat srpske ekonomije. On je istakao da je industrijska proizvodnja otprilike na nultom rastu, i da bi možda mogla da ostvari i minimalni rast u 2020.

Kovačević je ukazao da je poljoprivreda imala rekordnu godinu sa rastom od oko 4,5 odsto, dok će građevinarstvo završiti godinu sa minusom od oko 4,3 odsto, trgovina ima rast od oko pet odsto, dok se najveći pad osetio u saobraćaju i turizmu.

Fabrika
Foto: Tanjug

Kovačević je istakao da za razliku od pojedinih zemalja okruženja poput Hrvatske i Crne Gore, turizam u Srbiji ne zahvata veliki deo BDP, iako je poslednjih godina bio privredna grana koja je ostvarivala dinamičan privredni rast, kao i IT sektor.

Govoreći o paketu mera Vlade Srbije, koji je bio težak oko šest milijardi evra, Kovačević je naglasio da je imao značajne efekte na privredni rast, odnosno na ublažavanje pada BDP. On je posebno istakao pozitivan uticaj paketa mera na zaposlenost. Naime, podaci iz trećeg kvartala prošle godine govore da je u odnosu na isti period prethodne godine zaposlenost čak povećana za dva odsto. Isto tako, stopa nezaposlenosti je i dalje jednocifrena i kreće se oko devet procenata, iako je došlo do smanjenja tzv. “neformalne zaposlenosti”.

Direktor RZS je posebno ukazao na činjenicu da su izvoz i uvoz pali između 3-4 odsto, što je, prema njegovim ocenama, mali pad u odnosu na aktuelnu situaciju zbog pandemije i ograničenja koja je prate.

Kovačević je posebno naglasio da je Srbija prema statističkim brojkama vidljivo bolja od zemalja u okruženju.

oporavak
Foto: Shutterstock

Govoreći o 2021. godini, on je istakao da će ona imati svoja ekonomska iskušenja, posebno u prvom kvartalu. Kovačević očekuje da će tokom 2021. godine doći do oživljavanja privrede, posebno od drugog kvartala, kada bi negativan uticaj pandemije mogao da počne da slabi, posebno kada su u pitanju najugroženije grane. On je istakao da je ključni preduslov za realizaciju planiranog privrednog rasta Srbije od šest odsto u ovoj godini pre svega uspešna imunizacija i implementacija vakcine, kako u Srbiji, tako i u Evropi, na našim ključnim izvoznim tržištima.

Kovačević je ukazao da će Srbija biti među prvim evropskim zemljama koje će se vratiti na pretkrizni nivo, jer je uspela da očuva makroekonomsku stabilnost, a sačuvana je i dobra dinamika priliva stranih investicija.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...