dve države potpisale memorandum

Srbija i Mađarska sarađivaće u oblasti četvrte industrijske revolucije

BiznisInfrastrukturaInvesticijeNovacSrbijaVesti

8.9.2021 18:10 Autor: Redakcija Biznis.rs

Srbija i Mađarska sarađivaće u oblasti četvrte industrijske revolucije Srbija i Mađarska sarađivaće u oblasti četvrte industrijske revolucije
Ministarka privrede Anđelka Atanasković i ministar za inovacije i tehnologiju Mađarske Laslo Palkovič potpisali su u sredu u Budimpešti Memorandum o saradnji sa ciljem... Srbija i Mađarska sarađivaće u oblasti četvrte industrijske revolucije

Ministarka privrede Anđelka Atanasković i ministar za inovacije i tehnologiju Mađarske Laslo Palkovič potpisali su u sredu u Budimpešti Memorandum o saradnji sa ciljem dodatnog unapređenja bilateralne ekonomske saradnje, kao i razmene iskustava, posebno u oblasti četvrte industrijske revolucije.

Kako je saopšteno iz Ministarstva privrede, Memorandum je potpisan u okviru šeste zajedničke sednice vlada Srbije i Mađarske, a njegova svrha je da obezbedi okvir za saradnju i utvrdi konkretne radne aranžmane između dve strane, kao i da se uspostavi komunikacioni kanal sa ciljem da se delotvorno sarađuje u oblastima od zajedničkog interesa, prenosi Tanjug.

Prethodno je Atanasković imala bilateralan susret sa ministrom Palkovičem sa kojim je razgovarala o realizaciji potpisanog Memoranduma.

Sagovornici su se saglasili da će razvoj u oblasti industrijskih i tehnoloških odnosa predstavljati dobrobit za obe zemlje.

Atanasković je podsetila da je Vlada Srbije na predlog Ministarstva privrede usvojila Strategiju industrijske politike od 2021. do 2030. godine, kao i Akcioni plan za njeno sprovođenje.

„Vizija Strategije je otvorena, regionalno i globalno konkurentna, investiciono aktivna, obrazovana, inovativna i digitalno transformisana industrija Srbije koja snažno podržava privredni rast i podizanje kvaliteta života njenih građana“, rekla je Atanasković.

Ona je ukazala i da su bilateralni ekonomski odnosi Srbije i Mađarske razvijeni i da se zasnivaju na zajedničkim infrastrukturnim projektima od bilateralnog i regionalnog značaja, rastućim mađarskim investicijama u srpsku privredu i robnoj razmeni koja beleži kontinuirani rast.

„Ukupna spoljno trgovinska razmena robe između Srbije i Mađarske, za prvih šest meseci ove godine je 1,1 milijarda evra“, istakla je Atanasković.

Ministarka je dodala i da će resor kojim rukovodi i dalje pružati dugoročnu podršku mađarskim investitorima u sprovođenju njihovih poslovnih namera, kako u postupku realizacije investicionih projekata, tako i u zaštiti stečenih prava investitora, a imajući u vidu stabilno poslovno okruženje i privlačni investicioni ambijent.

Palkovič je zahvalio ministarki na inicijativi za potpisivanje memoranduma kojim je prepoznat značaj industrijskog i tehnološkog napretka za privredni razvoj, trgovinu i ulaganja.

Atanasković i Palkovič su izrazili uverenje da će se u najskorije vreme krenuti u realizaciju tog dokumenta.

    Biznis.rs newsletter

    Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

    Vaša e-mail adresa će biti korišćena isključivo za potrebe slanja newslettera, a u skladu sa Politikom privatnosti.