SRBIJA NA SPISKU „SIGURNIH“ DRŽAVA Građani ovih 15 zemalja mogu od 1. jula u EU

EUSrbijaVesti

30.6.2020 14:24 Autor: Redakcija Biznis.rs 5

SRBIJA NA SPISKU „SIGURNIH“ DRŽAVA Građani ovih 15 zemalja mogu od 1. jula u EU SRBIJA NA SPISKU „SIGURNIH“ DRŽAVA Građani ovih 15 zemalja mogu od 1. jula u EU
Evropska unija (EU) odobrila je spisak 15 zemalja koje nisu članice, a čiji će građani od 1. jula moći da ulaze u Evropu. Među... SRBIJA NA SPISKU „SIGURNIH“ DRŽAVA Građani ovih 15 zemalja mogu od 1. jula u EU

Evropska unija (EU) odobrila je spisak 15 zemalja koje nisu članice, a čiji će građani od 1. jula moći da ulaze u Evropu. Među njima su Srbija i Crna Gora, ali nema SAD, Brazila, Rusije i Kine, saznaje Euronews.

Zemlje članice EU uspele su da privedu kraju neformalne konsultacije oko otvaranja spoljnih šengenskih granica od srede, a posle dugog većanja postignuta je načelna saglasnost da će građani Srbije moći da putuju u zemlje EU.

Kako piše BBC na listi bezbednih zemalja se ne nalaze SAD, Brazil i Kina, ali je EU spremna da uvrsti kineske državljane na spisak ukoliko Vlada Kine ponudi recipročan dogovor za putovanje za građane Unije. Međutim, Euronews navodi da se na toj listi nalazi i Rusija.

Na listi su trenutno Alžir, Australija, Kanada, Gruzija, Japan, Crna Gora, Maroko, Novi Zeland, Ruanda, Srbija, Južna Koreja, Tajland, Tunis i Urugvaj.

Kako navodi Euronews, lista će biti revidirana na svake dve nedelje. Takođe, svakoj zemlji članici ostavljena je mogućnost da sama odlučuje oko svojih granica, što znači da može da uspostavi unutrašnje barijere.

S obzirom da EU nije u svojoj odluci navela novi datum za otvaranje granica, Euronews prognozira da će se držati originalnog plana, a to je sreda, 1.jul.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...