Kriza u Ukrajini odraziće se na celu Evropu, a cene energenata neće se smirivati

Srbija obezbedila dovoljne količine gasa

SrbijaVesti

17.2.2022 08:11 Autor: Redakcija Biznis.rs 6

Srbija obezbedila dovoljne količine gasa Srbija obezbedila dovoljne količine gasa
Potpredsednica Vlade Srbije i ministarka rudarstva i energetike, Zorana Mihajlović, izjavila je da će politička kriza u Ukrajini uticati na energetsku i finansijsku stabilnost... Srbija obezbedila dovoljne količine gasa

Potpredsednica Vlade Srbije i ministarka rudarstva i energetike, Zorana Mihajlović, izjavila je da će politička kriza u Ukrajini uticati na energetsku i finansijsku stabilnost celog kontinenta, ali da je naša zemlja obezbedila dovoljne količine gasa i za privredu i za domaćinstva.

Ona je naglasila, u intervjuu za portal Al Jazeera, da će proširenje domaćih skladišta gasa, kao i regionalni krizni plan i strateške rezerve gasa obezbediti stabilnost u gasnom sektoru i u Srbiji i u zemljama regiona, bez obzira na krizu u Ukrajini.

„Ovo zaista jeste ozbiljna kriza i pretnja velikih sila koja će se odraziti na čitav svet. Nije samo geopolitičko pitanje, niti pitanje energetsko-političkih sukoba, već je pitanje kako će se svet razvijati u narednim decenijama“, navela je resorna ministarka, a prenosi Politika.

Energetika je, kako je istakla, pitanje broj jedan uvek, a ne samo prošle godine, kada se kriza osetila na globalnom nivou.

“Sukob u Ukrajini će se odraziti na čitav kontinent, a cene gasa, ali i drugih energenata i energije uopšte, prema svim analizama i projekcijama neće se smiriti, niti se vratiti na nivo pre 2021. godine. To će dalje značiti nove finansijske krize i probleme, na šta upozoravaju i Svetska banka i MMF”, izjavila je Mihajlović.

Ona je dodala da je prioritet Srbije diversifikacija dobavljača gasom, proširenje i izgradnja novih podzemnih skladišta gasa u Srbiji, kao i regionalni krizni plan i strateške rezerve ovog energenta.

„Što se tiče Srbije, mi smo doneli važne odluke, imamo dva pravca dotoka gasa. Mi smo ranije imali samo jedan pravac dotoka gasa preko Ukrajine i Mađarske i bili smo jako ranjivi, i da je ostao samo taj, bili bismo u ozbiljnom problemu“, ocenila je resorna ministarka.

Srbija je, kako je podsetila, prošle godine dobila još jedan pravac, preko Bugarske, koji ne dotiče rutu preko Ukrajine i sigurni smo u trenutnoj situaciji, ali da bismo obezbedili sigurnost u decenijama ispred nas, moramo da širimo skladište u Banatskom Dvoru, da krenemo sa izgradnjom novog podzemnog skladišta u Itebeju, što je i u planu između 2020. i 2025. godine.

“Nije se mnogo razmišljalo o investicijama, ali ćemo sada raditi na tome. Potrebno je i da pokušamo da napravimo zajedničko skladište i regionalni krizni plan i strateške rezerve gasa“, objasnila je Mihajlović.

“Srbija ima dovoljne količine u ovom momentu, postoji krizni plan, znamo šta da radimo i ne očekujem da trpimo kada je snabdevanje, ali ćemo finansijski da trpimo, jer ne možemo da utičemo na cene na tržištu. Srpska ideja je da zajedno sa Mađarskom, Rumunijom i Bugarskom pokušamo da napravimo zajedničke strateške rezerve gasa, o tome smo razgovarali i sa bugarskim premijerom nedavno u Beogradu. Previše smo mali, potreban nam je zajednički nastup, tako ćemo lakše pregovarati i imati mogućnost da pomažemo jedni drugima u situacijama kada dođe do krize. Želimo i da gradimo druge interkonekcije i da se regionalno povežemo”, naglasila je ministarka.

Potpredsednica vlade je, govoreći o izgradnji interkonekcije sa Bugarskom, rekla da će završetkom tog projekta Srbija dobiti mogućnost diversifikacije snabdevača gasom, što će dodatno uticati na stabilnost, kao i mogućnost za se gas kupuje po nižim cenama.

“To je veoma važan projekat, kada sam i prvi put bila ministarka energetike 2012. godine, jedan od prvih projekata bio je gasni interkonektor Niš-Dimitrovgrad, baš zbog toga jer je diversifikacija snabdevača bitna i dobijamo mogućnost da menjamo dobavljače i da ne zavisimo samo od jednog”, navela je Mihajlović.

Ona je ponovila da radove finansira Evropska unija i da se sve radi po pravilima i procedurama EU i EIB.

 • Ika

  17.2.2022 #1 Author

  Bravo za nas

  Odgovori

 • LIMUN ŽUT

  17.2.2022 #2 Author

  Odličan strateški plan svakako.

  Odgovori

 • ZVEZDICA01

  17.2.2022 #3 Author

  Lepe vesti, ne treba zaboraviti i da je Srbija prosle god.u novembru obezbedila i gas za BIH.

  Odgovori

 • BRANA19

  17.2.2022 #4 Author

  Super vesti. Bravo

  Odgovori

 • MADMAX

  17.2.2022 #5 Author

  Nikakve veze nema sa odlukama naših vlasti već geopolitički uticaj Rusije na region preko strateških resursa kao što su energenti.

  Odgovori

 • BOLEK

  22.2.2022 #6 Author

  Odlicne vesti za Srbiju

  Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...