Robna razmena između dve zemlje 30 odsto veća u odnosu na 2021. godinu

Srbija ostvarila rekordan prihod od izvoza usluga u SAD

SrbijaVesti

22.2.2023 17:22 Autor: Redakcija Biznis.rs 2

Srbija ostvarila rekordan prihod od izvoza usluga u SAD Srbija ostvarila rekordan prihod od izvoza usluga u SAD
Srbija je u prethodnoj godini ostvarila rekordan prihod od izvoza usluga u Sjedinjene Američke Države, rekao je u sredu ministar spoljne i unutrašnje trgovine... Srbija ostvarila rekordan prihod od izvoza usluga u SAD

Srbija je u prethodnoj godini ostvarila rekordan prihod od izvoza usluga u Sjedinjene Američke Države, rekao je u sredu ministar spoljne i unutrašnje trgovine Tomislav Momirović.

On je posle sastanka sa predstavnicima Američko-centralnoevropskog poslovnog udruženja (ACEBA) istakao da je obim robne razmene između Srbije i SAD iznosio 1,2 milijarde dolara, što je uvećanje od oko 30 odsto u odnosu na 2021. godinu, saopštilo je ministarstvo.

„Ostvareni izvoz od oko 550 miliona dolara sa SAD predstavlja najbolji izvozni rezultat u proteklim godinama. Ponosni smo na to da već godinama unazad postoji razvijena saradnja u oblasti proizvodnje softvera i pružanja različitih usluga za velike američke IT kompanije, a upravo u trgovini uslugama SAD pripada najvažnijim partnerima sa kojima Srbija beleži pozitivan saldo. U SAD izvozimo četiri puta više usluga nego što ih uvozimo“, rekao je Momirović, prenosi agencija Beta.

Napomenuo je da postoje veliki potencijali za novi talas američkih ulaganja u Srbiju, kada je reč o IT sektoru, auto-industriji, kao i na polju obnovljivih izvora energije.

Momirović je istakao da su SAD jedan od najvećih stranih investitora u Srbiji sa ukupnim iznosom investicija od oko četiri milijarde dolara, dok kompanije iz SAD u Srbiji zapošljavaju oko 30.000 radnika.

“Sa predvidivim poslovnim okruženjem, razvijenom infrastrukturom, povoljnim geostrateškim položajem i visokokvalifikovanom radnom snagom Srbija danas predstavlja interesantnu destinaciju za ulaganja. To prepoznaju i kompanije iz SAD, a današnji sastanak sa predstavnicima nekih od najvećih svetskih kompanija posvetili smo razgovoru o budućim investicijama u našu zemlju“, naglasio je Momirović.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...