Za titulu EY Preduzetnika godine takmiči se 35 preduzetnika iz 28 kompanija

Preduzetnici koji su prevazišli tržište Srbije

PoslovanjeSrbija

21.2.2023 15:15 Autor: Milica Rilak 1

Preduzetnici koji su prevazišli tržište Srbije Preduzetnici koji su prevazišli tržište Srbije
Revizorsko-konsultantska kompanija EY (Ernst & Young) proglasiće 23. februara EY Preduzetnika godine, i to među 35 preduzetnika iz 28 kompanija. Predsednik Privredne komore Srbije... Preduzetnici koji su prevazišli tržište Srbije

Revizorsko-konsultantska kompanija EY (Ernst & Young) proglasiće 23. februara EY Preduzetnika godine, i to među 35 preduzetnika iz 28 kompanija. Predsednik Privredne komore Srbije Marko Čadež je na konferenciji za medije, na kojoj su predstavljeni rezultati EY Preduzetničkog barometra, ocenio da domaći preduzetnici već decenijama posluju u „disruptivnim“ okolnostima, i da su navikli da budu fleksibilni, a da njihove kompanije danas dobijaju sve više poslova na međunarodnom tržištu upravo zato što mogu da obezbede kvalitet uz poštovanje standarda proizvodnje, i da se brzo prilagode okolnostima na tržištu.

Prema podacima EY Preduzetničkog barometra, učesnici istraživanja – osnivači i predstavnici 100 domaćih kompanija najavili su da će i ove „izazovne“ godine investirati, a najviše u IT sisteme i softver, opremu kao i automatizaciju proizvodnje.

„Ne samo da će nastaviti da investiraju, već su i u prethodnoj godini ulaganja učesnika na izboru pokazala oštar skok, što znači da su domaće firme procenile da je poslovno okruženje u zemlji dovoljno stabilno i da nema razloga za odlaganjem ulaganja planiranim za naredni period“, rekao je rukovodeći Partner kompanije EY za Srbiju, Bosnu i Hercegovinu i Crnu Goru Ivan Rakić.

Rakić je učesnike izbora za EY Preduzetnika godine opisao kao „one koji su prevazišli tržište Srbije“, što je potvrdio i predsednik žirija programa EY Preduzetnik godine Darko Budeč, vlasnik i osnivač kompanije BUCK.

Nebojša Matić i Darko Budeč / Foto: Milica Rilak, Biznis.rs

„Ovogodišnja ‘generacija’ preduzetnika je izuzetna. Među njih 35, šest do sedam vodećih u poslednjoj poslovnoj godini kreiralo je EBITDA koja se meri desetinama miliona evra, njihovi bilansi su takvi da mogu da izdrže investicije od ukupno 100 miliona evra nekoliko godina za redom, i po svemu su postali bliski zapadnoevropskim preduzetnicima“, ocenio je Budeč.

Nebojša Matić, EY Inovativni Preduzetnik godine 2021 i osnivač i vlasnik kompanije Mikroelektronika ukazao je i na promenu u percepciji preduzetništva.

„Pre 30 godina privrednik ili preduzetnik smatran je zlom koje izrabljuje ljude, a danas se aktivno promoviše preduzetništvo kao primer dobre prakse, pre svega u IT sektoru, gde ljudi rade i dobro zarađuju“, ukazao je Matić.

Predsednik privredne komore Srbije (PKS) Marko Čadež poručio je da domaća privreda mora da obrati pažnju na proces digitalizacije.

Katarina Obradović Jovanović i Marko Čadež / Foto: Milica Rilak, Biznis.rs

„Ili ste digitalni ili ne postojite“, poručio je Čadež i podsetio da PKS nudi niz programa podrške domaćim kompanijama, od Help Deska za srpske privrednike na koje će uticati primena novog Zakona o lancima isporuke u Nemačkoj, a najavio je i otvaranje Inovation Hub-a u maju, čiji će zadatak biti povezivanje domaćeg IT i „tradicionalnih“ privrednih sektora radi povećanja efikasnosti poslovanja.

Pomoćnica ministra privrede Katarina Obradović Jovanović najavila je da će to ministarstvo intenzivirati programe podrške malim i srednjim preduzećima, a pogotovo u oblasti unapređenja ekoloških aspekata proizvodnje, kao i da bi početkom marta takvi programi trebalo da ponovo budu dostupni onima koji žele da ulažu u solarne panele.

„Ta podrška integrisana je u Program podrške za nabavku opreme koji realizujemo sa Razvojnom agencijom Srbije i komercijalnim bankama, a gde se kombinuje sopstveno učešće kompanije, kredit i bespovratna sredstva u visini od 25 odsto vrednosti investicije. Budžet za bespovratnu podršku je 1,4 milijarde dinara, a solarni paneli moći će da se kupe i kroz razvojni program, gde je nivo bespovratnih sredstava oko 20 odsto, a ostatak je kredit Fonda za razvoj. Za taj program planirano je 900 miliona dinara“, rekla je Obradović Jovanović.

Pobednik nacionalnog konkursa u Srbiji će, inače, zajedno sa pobednicima iz zemalja širom sveta, konkurisati za priznanje EY Svetski Preduzetnik godine i prisustvovati svečanoj ceremoniji u Monte Karlu u junu 2023. godine.

  • Sasa

    22.2.2023 #1 Author

    a koliko kosta jedno to priznanje?

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

    Biznis.rs newsletter

    Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

    Vaša e-mail adresa će biti korišćena isključivo za potrebe slanja newslettera, a u skladu sa Politikom privatnosti.