SRBIJA PRVI PUT IMA NAJVEĆU STOPU RASTA U EVROPI Evropska komisija potvrdila da je BDP veći za 5 odsto

EUSrbijaVesti

17.7.2020 08:10 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

SRBIJA PRVI PUT IMA NAJVEĆU STOPU RASTA U EVROPI Evropska komisija potvrdila da je BDP veći za 5 odsto SRBIJA PRVI PUT IMA NAJVEĆU STOPU RASTA U EVROPI Evropska komisija potvrdila da je BDP veći za 5 odsto
Povodom najnovijih podataka Evropske komisije da je Srbija ostvarila rast BDP od pet odsto u prvom kvartalu 2020.godine, ministar finansija Siniša Mali je ocenio... SRBIJA PRVI PUT IMA NAJVEĆU STOPU RASTA U EVROPI Evropska komisija potvrdila da je BDP veći za 5 odsto

Povodom najnovijih podataka Evropske komisije da je Srbija ostvarila rast BDP od pet odsto u prvom kvartalu 2020.godine, ministar finansija Siniša Mali je ocenio da je to sjajan rezultat i da naša zemlja prvi put u istoriji ima stopu rasta koja je najveća u Evropi.

Kako je rekao, ono što je za mnoge zemlje i u regionu i Evropi bila nedostižna cifra, za Srbiju je bilo dostižno u prvom kvartalu. Mali je rekao da to ohrabruje za celu godinu, kao i da ćemo sačekati rezultate za drugi kvartal ove godine, ali da očekuje da će polako srpska ekonomija da se oporavlja i nakon pandemije korona virusa.

„Očekujemo rezultate za drugi kvartal i po svim prognozama i projekcijama, ko god da ih prati, da li je to MMF ili Svetska banka, Srbija će imati najbolji rezultat u Evropi ove godine. Treba dosta raditi na tome da se to i zadrži, ali već sledeće godine idemo sa visokim stopama rasta 6,5 i 7 odsto, tako da sa te strane, Srbija je spremno dočekala ovu krizu sa korona virusom“, rekao je Mali gostujući na TV Prva.

On je dodao da i MMF i Svetska banka u prognozama za 2021. godinu predviđaju da će Srbija imati najmanji pad ili najveći rast od svih zemalja u regonu i Evropi.

To, naveo je, za građane znači da je naša privreda potpuno stabilna, znači nova radna mesta i više investicija.

„Ukoliko imate visoku stopu rasta, to znači i bolje punjenje budžeta, od toga zavisi i visina plata i penzija. Tako da smo na dobrom putu“, zaključio je Mali.

Mali je podsetio da je Srbija u prethodne četiri godine imala suficit u budžetu i napomenuo da je nizak nivo javnog duga omogućio da se podrži privreda u situaciji sa korona virusom.

„Srbija je izbegla najcrnji scenario. Kod nas nemate ni masovnih zatvaranja fabrika, nemate ni masovnog otpuštanja zaposlenih i sve je to posledica odgovorne ekonomske politike“, istakao je Mali.

Mali je naveo i da to ministarstvo zajedno sa Zavodom za statistiku i Privrednom komorom Srbije radi anketu u kojoj učestvuje više od hiljadu kompanija koje će do 10. avgusta odgovoriti sa kakvim se izazovima suočavaju i na osnovu toga će biti projektovan i budžet za 2021. godinu.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...