U skladu sa epidemiološkom situacijom odlučivaće se o svakoj državi pojedinačno

Srbija, Severna Makedonija i Albanija uskoro na listi bezbednih zemalja za putovanje u EU

BiznisRegionSrbijaTurizamVesti

16.6.2021 08:19 Autor: Marija Jovanović 1

Srbija, Severna Makedonija i Albanija uskoro na listi bezbednih zemalja za putovanje u EU Srbija, Severna Makedonija i Albanija uskoro na listi bezbednih zemalja za putovanje u EU
Srbija, Severna Makedonija i Albanija su države iz regiona za koje postoji potencijal da se proglase bezbednim državama za slobodno putovanje u Evropsku uniju... Srbija, Severna Makedonija i Albanija uskoro na listi bezbednih zemalja za putovanje u EU

Srbija, Severna Makedonija i Albanija su države iz regiona za koje postoji potencijal da se proglase bezbednim državama za slobodno putovanje u Evropsku uniju (EU).

Predsedavajući EU, Portugal, sačinio je listu zemlja čiji podaci pokazuju mogućnost da se ove države uvrste u kategoriju „bezbednih zemalja“ kada je reč o pandemiji Covid-19, saznaje iz diplomatskih izvora Radio Slobodna Evropa.

Osim tri zapadno-balkanske države, na listi se nalaze i SAD, Hongkong, Makao, Saudijska Arabija kao i Tajvan.

Ambasadori država članica EU danas će na sastanku raspravljati o svakoj od ovih zemalja, a odlučivaće se u skladu sa epidemiološkom situacijom u svakoj državi pojedinačno.

Foto: Tanjug/AP

Inače, da bi se dobio status bezbedne države, u zemlji se mora zabeležiti maksimum 75 pozitivnih slučajeva zaraženih korona virusom na 100.000 stanovnika u poslednjih 14 dana.

Savet EU u maju je formalno ukinuo restrikcije za neesencijalna putovanja za građane iz trećih zemalja koji su vakcinisani svim dozama vakcina protiv Covida-19, što uključuje i građane država Zapadnog Balkana.

Međutim, za državljane onih zemalja koje nisu na bezbednoj listi i dalje je potrebna saglasnost države domaćina, dok dozvola nije potrebna u slučaju da se dolazi iz države koja se smatra bezbednom.

Pitanje zdravstva je u nacionalnoj nadležnosti svake države članice, stoga i u slučaju da se neke države proglase bezbednim, svaka zemlja EU ima pravo da uvede mere u cilju borbe protiv korona virusa.

  • Anna

    16.6.2021 #1 Author

    To praktično znači da zabrane još uvek stoje samo je na papiru odobren ulazak naših građana u zemlje EU.

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...