Dobra agencija za privremeno zapošljavanje mora podjednako da ispunjava potrebe poslodavaca i zaposlenih

99 najuspešnijih: Business Team Pavlović pronalazi kadrove i u vreme smanjene ponude na tržištu rada

BiznisBolji posaoFirme u fokusuSrbijaU fokusu

1.2.2022 13:31 Autor: Marko Miladinović 25

99 najuspešnijih: Business Team Pavlović pronalazi kadrove i u vreme smanjene ponude na tržištu rada 99 najuspešnijih: Business Team Pavlović pronalazi kadrove i u vreme smanjene ponude na tržištu rada
U Srbiji je gotovo dve godine na snazi Zakon o agencijskom zapošljavanju, koji kao jedan od ciljeva ima regulisanje rada agencija za privremeno zapošljavanje.... 99 najuspešnijih: Business Team Pavlović pronalazi kadrove i u vreme smanjene ponude na tržištu rada

U Srbiji je gotovo dve godine na snazi Zakon o agencijskom zapošljavanju, koji kao jedan od ciljeva ima regulisanje rada agencija za privremeno zapošljavanje. Ideja njegovog donošenja i primene bila je da se, pre svega, onemogući sivo tržište u oblasti angažovanja radnika „na lizing“, jer je do tog trenutka njihovo grupno zapošljavanje za firme u našoj zemlji ili inostranstvu – ali i dolazak stranih radnika u Srbiju po istom principu – često izazivalo sumnje javnosti usled nepoštovanja osnovnih obaveza iz kolektivnih ugovora.

Prava zaposlenih koji su angažovani preko agencija sada su izjednačena sa pravima radnika zaposlenih kod istog poslodavca na neodređeno vreme, što znači da imaju pravo na nadoknade za prevoz, godišnji odmor, regres, bolovanje, otpremninu i slična prava.

Pa iako su se regulatorni uslovi novim zakonom vidno popravili, na tržištu je nastao novi problem, kada je pandemija korona virusa dodatno istakla deficit radne snage u mnogim oblastima.

„Sve je manje zaposlenih, pa smo uslovljeni aktuelnom situacijom. Nekada smo umeli da razlikujemo domaće od stranog tržišta, a danas je to sve jedna celina. Primera radi, nedavno smo imali ponudu da uvezemo radnu snagu iz Nigerije i Indije, a svedoci smo da je takva praksa sve češća u Srbiji. S druge strane, mi se maksimalno trudimo da zadržimo naše ljude u zemlji i ponudimo im najbolje uslove“, ističe u razgovoru za naš portal vlasnica i direktorka zaječarske agencije Business Team Pavlović, Danijela Pavlović.

Ona napominje da svim potencijalnim zaposlenima treba pristupiti uz dužno poštovanje, ali takođe da je potreban veliki trud da se zadovolje potrebe obe interesne strane, odnosno radnika s jedne strane i poslodavaca s druge. Agencija u tom odnosu funkcioniše kao posrednik.

U oblasti zapošljavanja direktno smo uslovljeni situacijom na tržištu i ograničenjima i dinamici, kako ponude tako i tražnje. Po našem iskustvu, saradnja može biti uspešna kroz racionalan pristup i otvorenu komunikaciju između poslodavaca i zaposlenih. Ograničeni smo s jedne i druge strane, jer ne možemo da nudimo zaposlenima ono što bismo možda mi hteli, već ono što korisnici usluga nude, a takođe imamo obavezu da ispunimo obaveze iz kolektivnih ugovora, tako da radnici zaposleni na ovaj način imaju sve benefite kao zaposleni na neodređeno vreme u firmama koje ih angažuju“, objašnjava Pavlović i ističe da se u poslednje vreme vidljivo zadovoljstvo uposlenih kadrova, što je, kako kaže, posebno značajno u ovo zahtevno vreme.

Preduzeće Business Team Pavlović posluje od 2009. godine, i od samih početaka ostvaruje pozitivne finansijske rezultate, te redovno izmiruje svoje zakonske, poreske i ostale obaveze, i što je jednako važno, vrši isplatu zarada zaposlenih bez dana kašnjenja. Preduzeće beleži i rast ostvarenih prihoda treću godinu zaredom, prema podacima kojima raspolaže CompanyWall.

Pokazatelji poslovanja preduzeća Business tim Pavlović, prema rezultatima iz poslednjeg podnetog finansijskog izveštaja:

  • Ukupni prihodi: 445.517,19 evra
  • Dugoročne obaveze: 0,0 evra
  • Broj zaposlenih: 63

Na našoj listi 99 najuspešnijih, Business Team Pavlović nalazi se na 14. mestu u delatnosti agencija za privremeno zapošljavanje. Među njegovim klijentima nalaze se i velike kompanije, kao što su Bambi, Imlek, ili Heineken Srbija.

Pored stručnosti u radnom i poslovnom pravu, svoj višegodišnji uspeh ova agencija duguje i posedovanju sertifikata za poslovanje sa 18 zemalja. To podrazumeva obučenost za radne odnose koja pokrivaju strani zakonski propisi, poput našeg Zakona o radu, i u pružanju finansijskih i računovodstvenih usluga u tim državama. Drugim rečima, Business Team Pavlović upravlja uplatom doprinosa i poreza angažovanim radnicima u njihovim matičnim zemljama.

Na kraju, vlasnica agencije posebno ističe važnost saradnje sa svim relevantnim institucijama iz oblasti zapošljavanja i privrednog okruženja u zemlji, kao i saradnje sa lokalnim samoupravama.

„Potrebno je privredi pokazati zainteresovanost i dati podršku u ostvarivanju poslovnih ciljeva, intenzivno komunicirati, upoznavati sa planovima razvoja i investiranja, pokazati pažnju, jer će se tako pospešiti zdravo poslovanje“, smatra naša Danijela Pavlović, i dodaje da njeno preduzeće po tom pitanju ostvaruje odličnu saradnju sa svim uključenim ministarstvima, ali da, nasuprot tome, često nailazi na nedostatak komunikacije na nivou lokalnih samouprava.

„Takav odnos bi trebalo da se promeni i popravi jer će posledično čitava lokalna zajednica imati samo koristi“, zaključuje naša sagovornica.

  • Milovan94

    1.2.2022 #1 Author

    Svaka čast

    Odgovori

    • Danijela Pavlovic

      5.2.2022 #2 Author

      Hvala, trudimo se da postavimo i primenimo zadovoljavajuce standarde u poslovanju.

      Odgovori

  • MIŠKOVIĆ

    1.2.2022 #3 Author

    bravo za rezultate

    Odgovori

  • NATI29

    1.2.2022 #5 Author

    Sve pohvale tako nastavite

    Odgovori

  • TATJANA

    1.2.2022 #7 Author

    Super

    Odgovori

  • MAJALG

    1.2.2022 #8 Author

    Bravo

    Odgovori

  • DANIJELA

    1.2.2022 #10 Author

    Bravo i samo napred.

    Odgovori

  • LUKA

    1.2.2022 #11 Author

    Bravo svaka cast

    Odgovori

  • ACIKA

    2.2.2022 #12 Author

    Svaka vam cast, samo tako i nastavite!

    Odgovori

  • VILENJAK

    2.2.2022 #13 Author

    Sve pohvale! Da imamo više ovakvih firmi, mnogo bi nam bolje bilo!

    Odgovori

    • SANJA

      5.2.2022 #14 Author

      Medju retkim firmama

      Odgovori

    • Danijela Pavlovic

      5.2.2022 #15 Author

      Hvala, tesko je odrzati se na nestabilnom trzistu, ali uz dovoljno paznje, posvecenosti, pristupa, komunikacije i postovanja zaposlenih, mozemo omoguciti povoljne uslove rada za nase zaposlene.

      Odgovori

  • MAJA

    4.2.2022 #17 Author

    Može biti primer i uzor mnogo većim firmama u Srbiji

    Odgovori

    • Danijela Pavlovic

      5.2.2022 #18 Author

      Hvala puno, raspolozivi smo za saradnju, da pomognemo da i ostale kompanije uspesno odrze prisutnost domace radne snage.

      Odgovori

    • GINKO

      2.3.2022 #19 Author

      Tako je, bas treba da bude primer svim firmama i da se radnici i poslodavci sto vise postuj i daju od sebe☺️👍

      Odgovori

  • ZVEZDICA01

    11.2.2022 #20 Author

    Posebno mi je drago sto je vlasnica jedna uspesna zena! Bravo!

    Odgovori

  • LEPOSAVA

    22.2.2022 #21 Author

    Ovo je jako veliki uspeh u ovom rasulu koji nam se desava sa koronom,zaista je lepo ovako nesto procitati…
    Svaka cast!

    Odgovori

  • JANA

    26.2.2022 #22 Author

    Konacno lepe vesti ,sve pohvale .Jos kada bi nasi mladi hteli da rade ,ne bi bilo zime …

    Odgovori

  • GINKO

    2.3.2022 #23 Author

    Sve pohvale za tako dobro angažovanje i realizaciju radnika kao dobru radnu snagu i uspesnos za kolektiv i poštovanje. 🍀

    Odgovori

    • Danijela Pavlovic

      3.3.2022 #24 Author

      Zadovoljstvo je za poslodavca kad se prepozna angazovanost i podrska zaposlenima, jer uspeh se moze ostvariti samo ako su svi koji tome doprinose zadovoljni.

      Odgovori

  • DANA

    4.3.2022 #25 Author

    Fino.Lepo radite.

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...