rast prihoda nastavlja se tri godine zaredom

99 najuspešnijih: Srpski Delhaize obezbedio nesmetan protok robe do krajnjih kupaca i u vreme krize

AnalizaBolji posaoPoslovanjeSrbija

13.12.2021 13:33 Autor: Marko Miladinović 3

99 najuspešnijih: Srpski Delhaize obezbedio nesmetan protok robe do krajnjih kupaca i u vreme krize 99 najuspešnijih: Srpski Delhaize obezbedio nesmetan protok robe do krajnjih kupaca i u vreme krize
Sagledavajući poslovanje celokupne domaće privrede u prethodnoj godini uočavaju se trendovi veoma slični onima koji su vladali na celom evropskom kontinentu. Rangiranje najuspešnijih preduzeća... 99 najuspešnijih: Srpski Delhaize obezbedio nesmetan protok robe do krajnjih kupaca i u vreme krize

Sagledavajući poslovanje celokupne domaće privrede u prethodnoj godini uočavaju se trendovi veoma slični onima koji su vladali na celom evropskom kontinentu.

Rangiranje najuspešnijih preduzeća u Srbiji koje sprovodi naš portal pokazuje da po ukupnom broju dominiraju kompanije koje se bave trgovinom. Ovo ne bi trebalo da čudi, pogotovu ne u delatnosti nespecijalizovane trgovine, gde posluju veliki maloprodajni lanci.

Njihova ponuda prehrambene robe, higijenskih proizvoda, pića i duvana morala je da pronađe put do kupaca čak i u najgorim trenucima pandemije korona virusa.

Među predstavnicima trgovaca, posebno se ističe kompanija Delhaize Serbia, koja se na listi 99 najuspešnijih velikih preduzeća u Srbiji portala Biznis.rs nalazi na visokom drugom mestu.

“Pandemija koja je obeležila 2020. godinu bez sumnje je bila najveća prepreka, kako za svetsku ekonomiju, tako i za lokalna tržišta i industrije. U našem maloprodajnom sektoru trebalo je organizovati kompletan lanac snabdevanja, obezbediti nesmetan protok robe i snabdevenost prodavnica, uz poštovanje svih epidemioloških mera i brigu o zdravlju kolega u celom sistemu”, započinje razgovor za Biznis.rs potpredsednik za sektor komercijalnih poslova kompanije Delhaize Serbia i član Izvršnog odbora Miloš Jauković. 

Finansijski pokazatelji kompanije Dehaize Serbia d.o.o. u 2020. godini:

  • Ukupni prihodi: 960.934.774,73 evra
  • Neto dobit: 33.431.810,80 evra
  • Dugoročne obaveze: 59.185,13 evra
  • Potraživanja po osnovu prodaje: 9.352.195,35 evra
  • Broj zaposlenih: 12.889

Prema njegovim rečima, srpski Delhaize je bio spreman da podnese nove uslove rada, pa je kao deo globalnog lanca snabdevanja unapred postavio ceo sistem i lokalno, i obezbedio da sve funkcioniše i u vanrednim okolnostima, te da snabdevanje hranom na tržištu Srbije ne bude u zastoju.

Kako kaže, period pandemije izazvane virusom Covid-19 i globalno i lokalno izdvojio je dodatno one industrije koje su po prirodi delatnosti više usmerene ka tome da obezbede osnovne potrebe građana.

Ipak, nepredviđene tržišne okolnosti, pogotovo na globalnom nivou, izazvane u ovom slučaju pandemijom Covid-19, utiču i na definisanu poslovnu strategiju.

“U pojedinim segmentima našeg poslovanja morali smo da se u jako kratkom roku prilagodimo trenutnim okolnostima i baš tada smo bili fleksibilni, agilni i u mnogim primerima izuzetno kreativni. Mogućnost brze adaptacije i oslanjanje na lokalne resurse nas je i održalo u vrhu poslovanja u prethodnoj godini”, ističe Jauković.   

Prema važećem Zakonu o računovodstvu u velika pravna lica u Srbiji razvrstavaju se ona preduzeća koja na datum bilansa prelaze granične vrednosti u dva od tri kriterijuma određenih za prepoznavanje firmi srednje veličine, odnosno da:

  • imaju više od 250 zaposlenih,
  • ostvaruju godišnje poslovne prihode u iznosima višim od 40 miliona evra u dinarskoj protivvrednosti,
  • vrednost njihove ukupne aktive na dan bilansa iznosi više od 20 miliona evra u dinarskoj protivvrednosti.

U protekle tri godine Delhaize je u Srbiji konstantno ostvarivao rast svojih prihoda i rashoda. U odnosu na 2019. godinu ukupni prihodi kompanije porasli su za gotovo 53 miliona evra na 960.934.774,73 evra (112.986.903.000 dinara), dok je dobit iznosila 33.431.810,80 evra (3.930.919.000 dinara).

Zanimljivo je da kompanija u vlasništvu luksemburškog Lion Retail Holding S.a.r.l. beleži izuzetno nizak nivo dugoročnih zaduženja, od tek 59.185,13 evra, dok su kratkoročne obaveze na kraju finansijske 2020. godine iznosile 222.525.272,11 evra. Ovo svakako govori o prirodi poslovanja Delhaize Serbia, koja u svakom trenutku ima veliku količinu obrtnog kapitala, odnosno gotovine pri ruci, za servisiranje pomenutih kratkoročnih obaveza.

U isto vreme, rokovi plaćanja i nabavke u maloprodajnim lancima su takvi da je ova kompanija takođe beležila 9.352.195,35 evra potraživanja.

No, kada je reč o periodu pred nama, za koga mnogi analitičari smatraju da će i dalje biti obeležen prekidima u lancima snabdevanja i inflatornim pritiscima, Miloš Jauković kaže da su kompanijska očekivanja u 2022. godini u skladu sa ranijim poslovnim planovima.

“Zajedno sa našim lokalnim partnerima pronašli smo način da u velikoj meri kompenzujemo inflatorna kretanja i obezbedimo domaće proizvode visokog kvaliteta po pristupačnim cenama. Dodatno, osluškujući potrebe potrošača i mogućnosti tržišta kreirali smo planove za ubrzano širenje naše maloprodajne mreže i modernizaciju postojećih prodavnica”, objašnjava naš sagovornik.

On veruje da uz dobro postavljen sistem kriznog menadžmenta, pravovremeno planiranje, brigu o ljudima i dobru organizaciju mogu da se ostvare dobri poslovni rezultati. Pored toga, Jauković najavljuje ambiciozni ulazak u segment e-trgovine kroz Maxi.rs i dalju digitalizaciju kompanijskog poslovanja.

  • GocaBG

    13.12.2021 #1 Author

    Svaka cast…

    Odgovori

  • ACIKA

    2.2.2022 #2 Author

    U vreme pandemije je naglo skocila online prodaja i tome se pridruzio i deleze sa online kupovinom artikala i dostavom na kucnu adresu sto je sigurno pomoglo najstarijim gradjanima koji na pocetku pandemije nisu ni smeli da izadju iz kuce.

    Odgovori

  • NINICA

    2.4.2023 #3 Author

    Naglo je skočilo to da sada ide sve online , da sve to poželiš možeš da poručiš iz kreveta….

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...