Dugovi smanjeni, a dobit višestruko uvećana u poslednje tri godine

99 najuspešnijih: EPS nastavlja ulaganja u zemlji i regionu

InfrastrukturaPoslovanjeSrbijaVesti

26.11.2021 14:04 Autor: Marko Miladinović 3

99 najuspešnijih: EPS nastavlja ulaganja u zemlji i regionu 99 najuspešnijih: EPS nastavlja ulaganja u zemlji i regionu
Kada se govori o rezultatima poslovanja kompanija u kriznim vremenima, pa i kriznim situacijama bez presedana kao što je pandemija korona virusa, na prvom... 99 najuspešnijih: EPS nastavlja ulaganja u zemlji i regionu

Kada se govori o rezultatima poslovanja kompanija u kriznim vremenima, pa i kriznim situacijama bez presedana kao što je pandemija korona virusa, na prvom mestu se gleda koji su to proizvodi koji one mogu da ponude na tržištu preoblikovanom aktuelnim uslovima.

U tom pogledu, javno preduzeće Elektroprivreda Srbije (EPS) svakako ne mora da brine. No, tokom gotovo puna tri meseca prošle godine došlo je do delimičnog ili potpunog zastoja velikog broja privrednih subjekata u zemlji.

Da li je i u kojoj meri ova činjenica – uz ponovo oživljenu priču o niskim cenama struje u odnosu na ostale evropske zemlje – uticala na rezultate preduzeća koje je u stoprocentnom vlasništvu države, i koje sa oko 24.500 zaposlenih predstavlja najvećeg poslodavca u Srbiji?

Na listi 99 najuspešnijih velikih preduzeća u Srbiji portala Biznis.rs JP EPS Beograd zauzelo je prvo mesto. EPS je vodeći u zemlji po pitanju ostvarenih godišnjih prihoda, po realizovanoj čistoj dobiti i po broju zaposlenih.

„Visoka profitabilnost je postignuta zahvaljujući boljim rezultatima u svim segmentima poslovanja, a najviše usled značajnog iznosa dobiti iz poslovnih odnosa. EPS je u prošloj godini samo u budžet Srbije uplatio više od 80 milijardi dinara. Time je doprineo stabilnosti zemlјe u jednoj od najtežih godina, u kojoj je pandemija virusa Covid-19 blokirala celu planetu i promenila način života građana“, napominju iz JP EPS za Biznis.rs.

Iako je u jednom trenutku privreda maltene stala, potrošnja električne energije na komercijalnom tržištu ponovo raste, otvaraju se novi pogoni, fabrike. Iz EPS kažu da je u poslednje četiri godine na komercijalnom tržištu potrošnja povećana za čak 13 odsto. 

Finansijski pokazatelji JP EPS Beograd u 2020. godini

  • Ukupni prihodi: 2.549.655.163,03 evra
  • Neto dobit: 109.564.790,67 evra
  • Dugoročne obaveze: 915.228.431,32 evra
  • Broj zaposlenih: 24.478

Iz prikazanih rezultata vidi se i relativno visok nivo dugoročnih zaduženja kompanije. No, tu treba imati u vidu njenu veličinu, infrastrukturnu prirodu njenih ulaganja, kao i podatak da dugovi zapravo padaju treću godinu zaredom (sa 965,1 miliona evra na 915,2 miliona evra), dok je dobit u istom periodu višestruko porasla (sa 13,4 miliona evra u 2018. godini na 109,5 miliona evra u 2020. godini).

„Pandemija korona virusa uticala je na ceo svet i mnogi projekti su stali ili usporili. Ipak, EPS je uz sve poteškoće nastavio sa investicijama, uz poštovanje svih epidemioloških mera. Projekat odsumporavanja u TENT A sada je u finišu izgradnje, a završeno je odsumporavanje u Kostolcu B i to postrojenje sada radi. Pokrenuta je izgradnja sistema za odsumporavanje i u TENT B i plan je da samo u izgradnju sistema za odsumporavanje dimnih gasova u termoelektranama investicije dostignu oko 610 miliona evra. Do 2027. godine termoelektrane na ugalј EPS-a biće potpuno usaglašene sa Direktivom o industrijskim emisijama. EPS ne odustaje od ulaganja u zaštitu životne sredine. Do kraja 2020. uloženo je oko 540 miliona evra i do 2032. planirane su investicije od oko 700 miliona evra“, poručuju iz državnog preduzeća.

Pored navedenog, Elektroprivreda Srbije je nastavila i ključne projekte kao što je gradnja bloka B3 u termoelektrani Kostolac B, dok kreće i poslednja faza modernizacije naše najveće hidroelektrane Đerdap 1. U pripremi je i obnova HE Đerdap 2, a razmatra se i gradnja nove reverzibilne HE Bistrica.

Hidroelektrana Đerdap/Izvor: Eps.rs

EPS radi i na projektu izgradnje vetroparka na zatvorenim kopovima i odlagalištima u Kostolcu, snage 66 megavata. Koristiće se zemljište na starim odlagalištima, obodima kopova i na deponijama pepela i za podizanje solarnih elektrana. U pripremi su solarne elektrane Petka i Srednje kostolačko ostrvo u Kostolcu. Plan je i da do 2030. godine EPS ima nove solarne kapacitete snage 240 megavata i nove vetro kapacitete snage 100 megavata.

EPS gradi i van granica Srbije. Sa Elektroprivredom Republike Srpske radi se na projektu Gornja Drina, koji čine HE Buk Bijela, Foča i Paunci, snage 181 megavat i vrednosti oko 250 miliona evra. Sa Elektroprivredom Crne Gore analizira se zajednička gradnja hidroelektrane Komarnica.

Kada je reč o temi koja poslednjih dana veoma interesuje građane Srbije zbog evropske krize sa gasom i rasta cena svih energenata, iz EPS poručuju da su uz sve globalne izazove uspeli da izađu u susret privredi, te da su potvrdili da je kompanija ostala pouzdan proizvođač i snabdevač električne energije.

„EPS posluje na otvorenom tržištu električne energije u Srbiji kao samo jedan od 63 licencirana snabdevača. Zahvaljujući konkurentnim cenama, pouzdanosti i sigurnosti snabdevanja, nepromenljivošću ugovornih uslova, EPS ima tržišni udeo u prvoj polovini 2021. godine veći od 97 odsto. Cene električne energije za kupce na komercijalnom tržištu određuju se u skladu sa kretanjima na berzama, ali i na osnovu drugih parametara. Cena u momentu ugovaranja zavisi od trenutnih prilika na tržištu, tako da se kupac može suočiti i sa nižim i sa višim cenama u odnosu na prethodni ugovor. Kupac u svakom trenutku može promeniti snabdevača, ako mu uslovi ne odgovaraju“, objašnjavaju iz EPS za naš portal. 

Prema njihovim rečima, cene električne energije za domaćinstva su regulisane i određuje ih Agencija za energetiku. 

„EPS je poslovao pozitivno iako je cena električne energije za domaćinstva značajno niža nego u regionu i Evropi. Tako je u prvoj polovini ove godine prosečna cena za domaćinstva na garantovanom snabdevanju bila 7,59 dinara po kilovat-satu, od čega je cena električne energije 3,69 dinara po kWh, a 3,9 dinara po kWh cena pristupa i korišćenja distributivnog sistema, što nije prihod EPS-a“, kažu iz našeg najvećeg preduzeća.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...