U Vršcu održan spektakularni aero-miting

Air Serbia i Vazduhoplovna akademija pokreću pilotski kadetski program

Srbija

22.9.2024 18:16 Autor: Redakcija Biznis.rs 5

Air Serbia i Vazduhoplovna akademija pokreću pilotski kadetski program Air Serbia i Vazduhoplovna akademija pokreću pilotski kadetski program
Vazduhoplovna akademija je u nedelju, 22. septembra, napunila tačno 100 godina. Tim povodom organizovan je najveći civilno-vojni aero-miting ove godine u Srbiji kome je... Air Serbia i Vazduhoplovna akademija pokreću pilotski kadetski program

Vazduhoplovna akademija je u nedelju, 22. septembra, napunila tačno 100 godina. Tim povodom organizovan je najveći civilno-vojni aero-miting ove godine u Srbiji kome je prisustvovalo oko 15.000 ljudi.

U velikom spektaklu na nebu iznad Vršca učestvovalo je više od 50 letelica Vojske Srbije, Ministarstva unutrašnjih poslova, nacionalne avio-kompanije Air Serbia, Vazduhoplovne akademije, kao i privatnih avio-kompanija i sportske avijacije.

Letački deo programa otvorili su paraglajderi i padobranci, a potom su usledili preleti Dromadera Privredne avijacije, pa kompletne flote matične vršačke Pilotske akademije. Okupljeni građani su mogli da vide i ultralaku Silu, kao i letački prikaz Utvinih letelica, Sove i Laste.

Za vrlo atraktivan deo letačkog programa bila je zadužena  gošća iz inostranstva Melani Astle, akrobatska pilotkinja, prva žena pobednica trke Red Bull Air Race, koja je nastupila u akro-rutini sa svojim avionom Ekstra 330. Helikopterska jedinica MUP-a Srbije prikazala je u letu svoje helikoptere Airbus H145M i Ka-32, dok je na statici bila izložena Super Puma.

Vršački aerodrom je zatim preletela Cesna 525 CJ domaće privatne čarter avio-kompanije Prince Aviation.

Aeromiting u Vršcu / Foto: D.Atlagić

Glavna atrakcija letačkog programa usledila je na kraju – prelet putničkog aviona Airbus A320 kompanije Air Serbia i para višenamenskih borbenih aviona MiG-29SM+ Vojske Srbije.

U statičkom delu austrijski Diamond je prikazao svoj DA50, koji je bio parkiran uz Mi-17 i Mi-35M Vojske Srbije. Na statici su bile parkirane i brojne druge letelice domaće generalne avijacije, poput žirokoptera, ultralakih aviona i drugih letelica.

Na otvaranju aero-mitinga objavljeno je potpisivanje ugovora između Air Serbia i Vazduhoplovne akademije o školovanju deset pilota za potrebe srpske nacionalne avio-kompanije. U pitanju je pilotski kadetski program, koji predviđa školovanje 10 kandidata tokom školske 2024/25. godine za potrebe kompanije Air Serbia. Ova saradnja između Vazduhoplovne akademije i nacionalne avio-kompanije pružiće ne samo najsavremeniju vazduhoplovnu obuku, već i potencijalno angažovanje najboljih mladih đaka-pilota odmah po završetku školovanja.

„Veoma je značajno što su Vazduhoplovna akademija i Air Serbia potpisali ugovor o školovanju pilota, ali i to  što škola na Dorćolu dobija simulator letenja za obuku pilota za Airbus A320. Na taj način ćemo početi, kao nekada, da školujemo pilote koji su potrebni ne samo našoj nacionalnoj avio-kompaniji, već i inostranstvu“, izjavio je na otvaranju aero-mitinga ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Goran Vesić.

Goran Vesić na aeromitingu u Vršcu / Foto: D.Atlagić

Gabrijela Grujić, v.d. direktora Kancelarije za dualno obrazovanje i Nacionalni okvir kvalifikacija, najavila je početak radova na rekonstrukciji i dogradnji objekata u najsavremenijem vazduhoplovnom trening centru u Vršcu.

U narednom periodu rekonstruisaće se i dograditi objekti za smeštaj studenata, restoran, energetski blok, upravna zgrada, sportska hala, poletno-sletna staza, a izgradiće se i novi helidrom. Ukupna vrednost radova i opreme iznosiće oko 48 miliona evra.

„Air Serbia je, kao nacionalna avio-kompanija Republike Srbije, izuzetno zadovoljna ugovorom koji je potpisan sa Vazduhoplovnom akademijom, jednom od najvažnijih obrazovnih institucija u oblasti avijacije u Srbiji. Taj ugovor, koji predviđa školovanje deset kandidata tokom školske 2024/25 godine na Vazduhoplovnoj akademiji za potrebe Air Serbia, daje nam priliku da pokrenemo novi kadetski program naše kompanije i tako potencijalno angažujemo perspektivne mlade pilotkinje i pilote odmah po završetku školovanja. Mi smatramo da je to najbolji mogući pristup kako bi naša kompanija nastavila na zdravim osnovama da jača svoje kapacitete i osigurava kvalitetan i visoko kvalifikovan letački kadar za budućnost“, istakao je Jirži Marek, generalni direktor kompanije Air Serbia.

On je dodao da će to, s druge strane, i za mlade pilote biti jedinstvena prilika da se već po završetku Akademije zaposle u nacionalnoj avio-kompaniji svoje zemlje, koja obezbeđuje najkvalitetniju moguću nadogradnju osnovnog pilotskog obrazovanja – kroz vrhunske treninge, obuke na najsavremenijim simulatorima i uz kontinuiranu podršku starijih i iskusnijih koleginica i kolega.

Goran Cvijović, direktor Vazduhoplovne akademije, rekao je da će – zahvaljujući investicijama Vlade Republike Srbije – uskoro đake pilote obučavati na tehnološki najnaprednijem simulatoru letenja za obuku pilota putničkih aviona tipa Airbus A320, pa je današnje otvaranje kadetskog programa, koji omogućava stipendiranje desetoro studenata, logičan korak u nastavku saradnje dve najznačajnije institucije u srpskom civilnom vazduhoplovstvu.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

    Biznis.rs newsletter

    Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

    Vaša e-mail adresa će biti korišćena isključivo za potrebe slanja newslettera, a u skladu sa Politikom privatnosti.