Širokotrupni Airbus A330-200 namenjen za dugolinijski saobraćaj

Air Serbia predstavila avion sa likom Mihajla Pupina

BiznisSrbijaTurizam

22.11.2022 10:24 Autor: Redakcija Biznis.rs 3

Air Serbia predstavila avion sa likom Mihajla Pupina Air Serbia predstavila avion sa likom Mihajla Pupina
Novi širokotrupni avion u floti nacionalne avio-kompanije Air Serbia, Airbus A330-200, doleteo je na beogradski aerodrom. Drugi avion za dugolinijski saobraćaj u domaćem avio-prevozniku... Air Serbia predstavila avion sa likom Mihajla Pupina

Novi širokotrupni avion u floti nacionalne avio-kompanije Air Serbia, Airbus A330-200, doleteo je na beogradski aerodrom.

Drugi avion za dugolinijski saobraćaj u domaćem avio-prevozniku nosi lik Mihajla Pupina (1854-1935), čime nacionalna avio-kompanija želi da oda priznanje slavnom naučniku srpskog porekla, pronalazaču, profesoru fizike na Kolumbija univerzitetu u Njujorku, jednom od osnivača NASA i dobitniku Pulicerove nagrade, piše Beta.

Generalni direktor kompanije Air Serbia Jirži Marek (Jiri Marek) rekao je da unapređenje flote spada u strateški najvažnije ciljeve u razvojnom planu kompanije.

„Da bismo mogli dalje da razvijamo mrežu neophodno je da imamo odgovarajuću flotu i potrebne kapacitete. Imajući u vidu trenutne potrebe mreže, veoma je važno da novi avion što pre uđe u redovni saobraćaj i zbog toga će saobraćati sa postojećim izgledom kabine i sedišta“, rekao je Marek.

Planirano je da početkom sledeće godine, prilikom redovnog 12-godišnjeg servisa, avion „Pupin“ dobije kabinu koja će po kvalitetu biti slična onoj kod postojećeg A330-200 sa likom Nikole Tesle.

Novi avion je izgled dobio u Marani u SAD. Za proces farbanja, tokom kojeg je upotrebljeno 20 različitih boja i oko 400 litara farbe, bilo je potrebno 18 dana neprekidnog rada u dve smene, sa timovima od oko 10 ljudi po smeni.

Avion ima 18 sedišta u biznis klasi i 250 sedišta u ekonomskoj klasi, proizveden je 2011. godine, a pre dolaska u Srbiju koristila ga je južnoafrička avio-kompanija South Africans Airways (SAA).

  • TATJANA

    23.11.2022 #1 Author

    Koliko sam čula on će leteti za SAD i Kinu, što je odlicno

    Odgovori

    • NINICA

      25.2.2023 #2 Author

      Tako sam i ja takođe čula, super!

      Odgovori

  • GOCA BG

    27.11.2022 #3 Author

    Kako i dolikuje nasoj avio kompaniji!

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

    Biznis.rs newsletter

    Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

    Vaša e-mail adresa će biti korišćena isključivo za potrebe slanja newslettera, a u skladu sa Politikom privatnosti.