Jedini akcionar je Alta Pay Group, potencijalni kupac Addiko banke

Alta banka povećala osnovni kapital za blizu 20 miliona evra

BankeBerzaPoslovanjeSrbija

24.5.2024 14:54 Autor: Milica Rilak 5

Alta banka povećala osnovni kapital za blizu 20 miliona evra Alta banka povećala osnovni kapital za blizu 20 miliona evra
Skupština akcionara Alta banke odlučila je na vanrednoj sednici u ponedeljak, 20. maja, da izda obične akcije u vrednosti od 2,3 milijarde dinara (19,6... Alta banka povećala osnovni kapital za blizu 20 miliona evra

Skupština akcionara Alta banke odlučila je na vanrednoj sednici u ponedeljak, 20. maja, da izda obične akcije u vrednosti od 2,3 milijarde dinara (19,6 miliona evra) privrednom društvu Alta Pay Group – svom jedinom akcionaru. Cilj emisije je, kako je navedeno, povećanje osnovnog kapitala, a odluka je već sprovedena u delo, pošto su akcije iz nove emisije 23. maja upisane u Centralni registar hartija od vrednosti (CRHoV).

U odluci Skupštine akcionara stoji da su sredstva prikupljena izdavanjem ovih akcija namenjena obavljanju poslova iz delatnosti banke – dugoročnom i kratkoročnom kreditiranju privrede i stanovništva, kao i realizaciji razvojnih planova Alta banke.

Emitovane su, inače, 227.992 obične akcije nominalne vrednosti 10.100 dinara, a isto toliko ih je i upisano u CRHoV.

Jedini akcionar Alta banke je Alta Pay Group, koja je jedna od učesnica svojevrsnog nadmetanja za kupovinu bečke Addiko Bank – „majke-kompanije“ šest istoimenih banaka u Srbiji i državama regiona od Crne Gore do Slovenije.

Alta Pay Group je još u martu saopštila da je kupila paket od oko 30 odsto akcija u Addiko Bank AG i aplicirala za dozvolu da postane najveći akcionar te bankarske grupacije.

U „okasnelom obaveštenju“ koje je Addiko Bank objavio 21. maja, Alta Pay je austrijsku banku listiranu na Bečkoj berzi obavestila da je 1. februara sklopila ugovor o uslovnoj kupovini 6,87 odsto njenog kapitala.

Alta je navela i da u tom trenutku raspolaže sa 9,36 odsto akcija i isto toliko glasova u skupštini akcionara Addiko Bank, kao i da preko drugih finansijskih instrumenata raspolaže sa 26,83 odsto glasova, što znači da ukupno kontroliše 36,46 odsto glasova akcionara bečke banke.

Dva dana kasnije, odnosno u četvrtak, 23. maja, Addiko Bank je objavila „okasnelo obaveštenje“ srpske kompanije Diplomat Pay, u kome se navodi da je 20. marta 2024. godine ta firma zaključila ugovor o uslovnoj kupovini 1.340.207 akcija (6,87 odsto kapitala) bečke banke sa Alta Pay Group.

„Radi se o akcijama koje Alta Pay Group još ne poseduje, ali bi trebalo da ih stekne ukoliko se ispuni određeni preduslov (koji nije naveden), i potom da ih prenese na Diplomat Pay“, ističe se u saopštenju Addiko Bank.

Alta Pay Group, vlasnika Davora Macure, u bankarski posao ušla je kupovinom dela kapitala Jubmes banke početkom marta 2019. godine, kada je putem blok transakcije otkupila udeo od 28,5 odsto kapitala te banke od države za nešto više od pet miliona evra.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

    Biznis.rs newsletter

    Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

    Vaša e-mail adresa će biti korišćena isključivo za potrebe slanja newslettera, a u skladu sa Politikom privatnosti.