Nastavlja se borba regionalnih igrača za kupovinu bečke banke

Srpski Diplomat Pay ušao u vlasničku strukturu Addiko banke

EU

23.5.2024 16:29 Autor: Milica Rilak 6

Srpski Diplomat Pay ušao u vlasničku strukturu Addiko banke Srpski Diplomat Pay ušao u vlasničku strukturu Addiko banke
Addiko Bank sa sedištem u Beču saopštila je da je 21. maja srpska kompanija Diplomat Pay objavila „okasnelo obaveštenje o većem učešću“ u kome... Srpski Diplomat Pay ušao u vlasničku strukturu Addiko banke

Addiko Bank sa sedištem u Beču saopštila je da je 21. maja srpska kompanija Diplomat Pay objavila „okasnelo obaveštenje o većem učešću“ u kome navodi da je 20. marta 2024. godine zaključila ugovor o uslovnoj kupovini 1.340.207 akcija (6,87 odsto kapitala) te banke sa Alta Pay Group.

Radi se o akcijama koje Alta Pay Group još ne poseduje, ali bi trebalo da ih stekne ukoliko se ispuni određeni preduslov (koji nije naveden), i potom da ih prenese na Diplomat Pay, ističe se u saopštenju bečke Addiko banke koja je vlasnica šest istoimenih banaka u regionu, uključujući i Srbiju.

Addiko ističe da, prema obaveštenju koje su dobili od Diplomat Pay, pomenuti preduslov još nije nastupio i dodaje da se Diplomat Pay u tom dopisu poziva na drugo „okasnelo obaveštenje o učešću u kapitalu“ – i to ono koje je uputila srpska Alta Pay Group 21. maja.

Alta Pay je, inače, u tom obaveštenju od pre dva dana obavestila Addiko da je 1. februara sklopila ugovor o uslovnoj kupovini upravo 6,87 odsto kapitala Addiko Bank, što znači da trenutno raspolaže sa 9,36 odsto akcija i isto toliko glasova u skupštini akcionara, kao i da preko drugih finansijskih instrumenata raspolaže sa 26,83 odsto glasova, što znači da ukupno kontroliše 36,46 odsto glasova.

„Pošto Addiko Bank nije upoznat sa povezanim kupoprodajnim ugovorima, nije u mogućnosti da izrazi stav o prirodi, uslovima i sprovodivosti ovih transakcija“, navodi se u današnjem saopštenju povodom obaveštenja Diplomat Pay, a isto su naveli i kada su se oglasili povodom okasnelog obaveštenja Alta Pay grupe.

Ono što Addiko precizira je da Diplomat Pay raspolaže sa 3,12 odsto glasačkih prava vezanih za akcije, i 6,87 odsto glasačkih prava putem finansijskih i drugih instrumenata, dakle sa ukupno 9,99 odsto glasova.

Izvor: addiko.com/Shareholder Structure

Na zvaničnom portalu Addiko bank i dalje je aktuelna ilustracija vlasničke strukture, koja datira od 3. aprila ove godine.

„Prema obaveštenju, uslovno sticanje akcija je izvršeno 20. marta 2024. što znači da je traženo obelodanjivanje izvršeno više od dva meseca nakon roka predviđenog u zakonu“, skreće pažnju Addiko u saopštenju i naglašava „veliki značaj odgovarajuće transparentnosti tržišta kapitala i poštovanja zakonskih pravila o obelodanjivanju, posebno u trenutnoj situaciji kada je jedna ponuda za preuzimanje objavljena a druga najavljena.

Ko je Diplomat Pay?

Prema podacima bonitetne kuće CompanyWall, kompanija Dpilomat Pay je registrovana 2017. godine za delatnost brokerskih poslova sa hartijama od vrednosti i berzanskom robom. Jedini vlasnik je fizičko lice – Stefan Rodić.

Poslovni rezultati Diplomat Pay u poslednje tri godine govore da je najuspešnija bila 2021. godina, kada je ta kompanija zabeležila prihod od 1,15 milijardi dinara i neto dobitak od 97,9 miliona dinara. U 2023. godini prijavila je prihod od 36,79 miliona dinara i neto dobit od 12,46 miliona dinara.

Za razliku od 2021. godine, kada je EBITDA iznosila 115,19 miliona dinara, u 2023. taj pokazatelj Diplomat Pay iznosio je 14,73 miliona dinara.

Čije su ponude za preuzimanje na stolu?

Ponudu za preuzimanje bečke Addiko banke formalno je objavila kompanija Agri Europe Cyprus Limited, u vlasništvu biznismena Miodraga Kostića, koja želi da preuzme do 3.315.344 akcija ili oko17 odsto osnovnog kapitala, uz ponuđenu cenu od 16,24 evra bruto.

Najavu ponude za preuzimanje objavila je ljubljanska NLB banka koja trenutno nema kapitala u Addiko Bank, za razliku od Agri Europe, koji poseduje 9,99 odsto akcija.

NLB, kako je navela u saopštenju, namerava da stekne kontrolu nad bečkom bankom za sve izdate i otvorene akcije, a u saopštenju je navedeno da razmatra cenu od 20 evra po akciji – ali do sada nije predala i formalnu ponudu za preuzimanje.

Alta Pay Group u vlasništvu Davora Macure je saopštila krajem marta da je kupila paket od oko 30 odsto akcija u Addiko bank AG i aplicirala za dozvolu da postane najveći akcionar te bankarske grupacije.

Podsećamo da se Biznis.rs pozabavio pitanjem zašto je Addiko Bank toliko zanimljiva investitorima iz regiona.

Naš sagovornik, profesor Beogradske bankarske akademije Branko Živanović, istakao je da su se banke ponovo vratile na radar investitora na krilima rasta kamatnih stopa i razlike između depozitnih i aktivnih kamata, kao i fleksibilnijeg pristupa regulatora.

„Tako se i proces koncentracije banaka, inače vrlo intenzivan u našem regionu, nastavio a Addiko danas poseduje zdravo finansijsko tkivo, koje je nakon čišćenja bilansa njene „prethodnice“ Hypo Alpe Adria (HAA) Banke ,brižljivo čuvano i spremano isključivo za prodaju. Addiko, takođe, poseduje prilično rasprostranjenu mrežu filijala nasleđenu od HAA banke i očišćene bilanse – njeno porodično srebro“, zaključio je Živanović u izjavi za Biznis.rs.

DIPLOMAT PAY D.O.O. BEOGRAD-ZEMUN

UGRINOVAČKA 223, 11080, Beograd (Zemun), Srbija

Poslovni prihodi (RSD):
36.789.000,00 (2023)
Broj zaposlenih:
5 (2023)


Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...