Očekuje se nastavak restriktivne politike NBS

Arsić: Privredni rast u 2024. godini oko tri odsto, inflacija će se prepoloviti

AnalizaBankeIzdvajamoPoslovanjeSrbija

25.12.2023 14:32 Autor: Milica Rilak 8

Arsić: Privredni rast u 2024. godini oko tri odsto, inflacija će se prepoloviti Arsić: Privredni rast u 2024. godini oko tri odsto, inflacija će se prepoloviti
Pad inflacije, umereni oporavak privrede i smanjivanje spoljnotrgovinskog deficita najvažniji su trendovi u privredi Srbije tokom 2023.godine, ocenili su autori najnovijeg izdanja Kvartalnog monitora... Arsić: Privredni rast u 2024. godini oko tri odsto, inflacija će se prepoloviti

Pad inflacije, umereni oporavak privrede i smanjivanje spoljnotrgovinskog deficita najvažniji su trendovi u privredi Srbije tokom 2023.godine, ocenili su autori najnovijeg izdanja Kvartalnog monitora (QM).

Urednik QM i profesor Ekonomskog fakulteta u Beogradu Milojko Arsić rekao je da se u 2024. očekuje rast BDP-a od oko tri odsto, kao i prosečna inflacija od 4,5 do pet odsto, blago smanjenje nezaposlenosti i rast realnih zarada.

Arsić je uoči prezentacije QM istakao da se u ovoj godini očekuje da rast BDP-a dostigne oko 2,4 odsto, uz napomenu da  ‘jednokratni faktori’ utiču na konačni rezultat za ceo procentni poen.

„To su oporavak poljoprivrede od prošlogodišnje suše, rast proizvodnje električne energije uz povoljnu hidrološku situaciju, kao i visok rast u sektoru građevinarstva. Bez ovih jednokratnih faktora, rast u 2023. iznosio bi oko 1,5 odsto“, objasnio je Arsić.

Kada je reč o prognozi rasta BDP za 2024. godinu, ističe da je tri odsto, na koliko računa redakcija QM, relativno skromno povećanje u odnosu na ovu godinu, ali i da je značajno ako se ima u vidu da se ne može računati na jednokratne faktore.

Prezentacija Kvartalnog monitora / Foto: Biznis.rs

„Na ubrzanje rasta u 2024. godini uticaće rast realnih zarada usled obaranja inflacije, kao i očekivani oporavak evropskih privreda. Ključni rizik za ostvarenje prognoze su geopolitičke okolnosti“, upozorio je Arsić.

Inflacija će, prema prognozi autora QM, u ovoj godini iznositi 12,5 odsto da bi u 2024. njen rast usporio na manje od pet odsto.

„Ono što bi moglo da dovede u pitanje usporavanje rasta cena je eventualno veće poskupljenje energenata ili drugih primarnih proizvoda na svetskom tržištu, kao i preuranjeno obaranje kamatnih stopa“, istakao je Arsić.

Projekcija QM je da se blagi pad nominalnih kamatnih stopa može očekivati tokom druge polovine sledeće godine, kako inflacija bude usporavala.

Dodao je i da je planirani fiskalni deficit za 2024. godinu od 2,2 odsto „održiv“, kao i da bi njegova realizacija dovela do blagog opadanja javnog duga u odnosu na BDP.

„Bilo bi dobro da se nakon formiranja nove Vlade pokuša sa dodatnim smanjenjem deficita“, zaključio je Arsić.

  • SUNCE

    25.12.2023 #1 Author

    Bilo bi lepo da se ostvare projekcije padq inflqcijd i porasta realnih prihoda.

    Odgovori

  • SHALIMAR

    25.12.2023 #4 Author

    Samo da se inflacija prepolovi..

    Odgovori

  • džon meklejn

    26.12.2023 #5 Author

    srbija 3% a crna gora 6%…
    da li je to normalno

    Odgovori

  • DOBRILA

    26.12.2023 #6 Author

    Ma svasta ce jos da bude tu..

    Odgovori

  • SENSEI

    27.12.2023 #7 Author

    Mislim da se cene namirnica ipak neće prepoloviti

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...