Sedam od 18 domaćih banaka očekuje umereni pad cena stanova u ovoj godini

Banke ublažile uslove kreditiranja privrede, ali ne za sve pozajmice niti za sve kompanije

BankeInvesticijePoslovanjeSrbija

25.5.2024 14:11 Autor: Milica Rilak 10

Banke ublažile uslove kreditiranja privrede, ali ne za sve pozajmice niti za sve kompanije Banke ublažile uslove kreditiranja privrede, ali ne za sve pozajmice niti za sve kompanije
Rezultati aprilske ankete o kreditnoj aktivnosti pokazuju da su banke u prvom tromesečju ove godine, po prvi put od sredine 2021. godine, ublažile kreditne... Banke ublažile uslove kreditiranja privrede, ali ne za sve pozajmice niti za sve kompanije

Rezultati aprilske ankete o kreditnoj aktivnosti pokazuju da su banke u prvom tromesečju ove godine, po prvi put od sredine 2021. godine, ublažile kreditne standarde za odobravanje pozajmica privredi, objavila je Narodna banka Srbije.

Tome su, kako se navodi u analizi rezultata ankete u kojoj je učestovalo 18 od ukupno 20 domaćih banaka, ključno doprineli niži troškovi izvora finansiranja, dok su skromniji uticaj imali konkurencija u bankarskom sektoru i manja percepcija rizika.

Domaće kompanije i preduzetnici su, takođe, od početka godine do kraja marta smanjili tražnju za devizno indeksiranim kreditima, dok je u istom periodu rasla tražnja za dinarskim kreditima.

Izvor: NBS

Na ublažavanje kreditnih standarda privredi prvenstveno su, kako ističu iz NBS, uticali smanjeni troškovi izvora finansiranja.

„Paralelno sa ublažavanjem standarda banke su smanjile kamatne marže na kredite privredi i kod dinarskih i deviznih, odnosno devizno indeksiranih kredita, pri čemu je smanjenje najviše bilo zastupljeno kod velikih preduzeća. S druge strane, banke su u prva tri meseca ove godine smanjile maksimalan iznos kredita, a umereno su pooštreni i zahtevi koje kolateral treba da ispuni„, navodi NBS u analizi.

Banke, takođe, očekuju rast tražnje privrede za kreditima u drugom tromesečju, i to pre svih za dinarskim i dugoročnim devizno indeksiranim zajmovima, a zbog potrebe za finansiranjem kapitalnih investicija i obrtnih sredstava.

Izvor: NBS

Interesantno je da većina – ali ne i sve domaće banke – očekuju stabilizaciju cena stanova.

Većina banaka, 11 od 18 koliko je učestvovalo u istraživanju, ne očekuje promene cena stanova u tekućoj godini, dok umereni pad cena u tekućoj godini očekuje sedam banaka, čije zbirno učešće na tržištu stambenih kredita iznosi 44 odsto.

Za narednu godinu devet banaka ne očekuje promenu cena stanova, pet očekuje dalji pad, dok četiri banke smatraju da će cene porasti.

Rezultati ad hok ankete pokazuju da gotovo sve banke očekuju rast kreditne aktivnosti u ovoj godini, koji bi trebalo dodatno da ubrza u 2025. godini, ističe NBS uz podatak da banke većinom smatraju da će realizacija programa „Skok u budućnost – Srbija Expo 2027“ doprineti rastu tražnje privrede za kreditima.

  • SUNCE

    25.5.2024 #1 Author

    Nije lose imati selektivan pristup u kreditiranju.

    Odgovori

  • Anonimni

    25.5.2024 #2 Author

    Ako je taco ovo sti je napisamno, super je.

    Odgovori

  • ELLA

    26.5.2024 #3 Author

    Stalno ocekivanja, proracuni a cena m2 5-7 hiljada eura

    Odgovori

  • BLIZANAC

    26.5.2024 #4 Author

    Nadamo se da ce doci do pada cene stanova

    Odgovori

  • ŽIZI

    26.5.2024 #6 Author

    Vreme je da se krediti za stanove dovedu u normalu

    Odgovori

  • JANA

    26.5.2024 #7 Author

    Sve je to umrezeno, kao što piše i u tekstu

    Odgovori

  • VALERIJA

    26.5.2024 #8 Author

    Ukoliko su podaci tačni, onda savka čast.

    Odgovori

  • Boba321

    26.5.2024 #9 Author

    Bas su povoljni ali cene nekretnina su sve vece tako da je svejedno

    Odgovori

  • gagica

    26.5.2024 #10 Author

    Nadam se da ce uskoro biti za sve.

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

    Biznis.rs newsletter

    Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

    Vaša e-mail adresa će biti korišćena isključivo za potrebe slanja newslettera, a u skladu sa Politikom privatnosti.