Više od 6.000 domaćih firmi trguje sa Crnom Gorom

Barijere za crnogorske privrednike u Srbiji

Srbija

1.12.2023 08:29 Autor: Redakcija Biznis.rs 1

Barijere za crnogorske privrednike u Srbiji Barijere za crnogorske privrednike u Srbiji
Robna razmena između Srbije i Crne Gore povećava se svake godine, prošle godine iznosila je milijardu i 300 miliona evra. Prostor za privrednu saradnju... Barijere za crnogorske privrednike u Srbiji

Robna razmena između Srbije i Crne Gore povećava se svake godine, prošle godine iznosila je milijardu i 300 miliona evra. Prostor za privrednu saradnju dve zemlje je mnogo veći, a za to je neophodno rešiti mnoge administrativne i carinske prepreke, poručeno je na sastanku Unija poslodavaca Srbije i Crne Gore u Beogradu.

U okviru CEFTA sporazuma, Crna Gora je po značaju drugi ekonomski partner Srbije, posle Bosne i Hercegovine. Izvoz u Crnu Goru prošle godine vredeo je milijardu i 100 miliona evra. Saradnja ipak može biti uspešnija, ocenjuju privrednici za RTS.

Opterećeni smo mnogim barijerama, mnogim duplim troškovima, mnogim nepotrebnim zadržavanjem i neomogućavanjem funkcionalnosti za obavljanje delatnosti„, kaže Slobodan Mikavica, predsednik Unije poslodavaca Crne Gore.

Više od 6.000 preduzeća iz Srbije ostvarilo je spoljnotrgovinsku robnu razmenu sa Crnom Gorom.

„Ima uvoza i izvoza sa jedne i sa druge strane i sličnih proizvoda, pre svega mislim na prehrambene proizvode, pa i na farmaceutske proizvode. Međutim, ono što je najbitnije je da mi dobijemo neke količine sirovina iz Crne Gore i energenata, pre svega mislim na ugalj, a imamo dobru saradnju što se tiče strateških proizvoda – mislim na izuzetno dobru akviziciju MTS-a“, rekao je Miloš Nenezić, predsednik Unije poslodavaca Srbije.

Luka Bar bi mogla više da se koristi, a za to je potrebno poboljšanje putne infrastrukture.

„Pozivamo privredne subjekte iz Srbije da ulažu u infrastrukturu same Luke, odnosno u neke projekte izgradnje što možemo da ponudimo – izgradnju silosa za žitarice, imamo mogućnost izgradnje silosa, za biljna ulja rafineriju, izgradnju skladišta“, kaže Marko Maraš, zamenik predsednika Odbora direktora Luke Bar.

Najveći broj turista u Crnu Goru dolazi iz Srbije.

Najviše zaposlenih u Budvanskoj rivijeri, koju vam predstavljam ovde, dolazi upravo iz Srbije. Mogu da kažem da se možda prošle godine to malo menja s obzirom na neke nove trendove, gde ljudi iz Srbije sve više odlaze u zemlje EU“, rekla je Milena Raičković iz „Budvanske rivijere“.

I obrazovni sistemi dve zemlje su kompatibilni i izuzetno povezani.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...