U odnosu na prethodno tromesečje zabeležen blagi pad

BDP Srbije porastao tek 0,7 odsto na godišnjem nivou

Srbija

31.5.2023 12:21 Autor: Redakcija Biznis.rs 3

BDP Srbije porastao tek 0,7 odsto na godišnjem nivou BDP Srbije porastao tek 0,7 odsto na godišnjem nivou
Realni rast bruto domaćeg proizvoda (BDP) u prvom kvartalu 2023. godine, u odnosu na isti period prethodne godine, iznosio je 0,7 odsto, saopštio je... BDP Srbije porastao tek 0,7 odsto na godišnjem nivou

Realni rast bruto domaćeg proizvoda (BDP) u prvom kvartalu 2023. godine, u odnosu na isti period prethodne godine, iznosio je 0,7 odsto, saopštio je danas Republički zavod za statistiku.

Međutim, desezonirana serija podataka pokazala je pad bruto domaćeg proizvoda u prvom kvartalu 2023. godine od 0,2 odsto u odnosu na prethodni kvartal.

Posmatrano po delatnostima, u prvom kvartalu 2023. godine, u odnosu na isti period prethodne godine, značajan realni rast bruto dodate vrednosti zabeležen je u sektoru informisanja i komunikacija (9,9 odsto), sektoru industrije i snabdevanja vodom i upravljanja otpadnim vodama (2,3 odsto) i sektoru stručnih, naučnih, inovacionih i tehničkih delatnosti i administrativnih i pomoćnih uslužnih delatnosti, (5,7 odsto).

Realni pad bruto dodate vrednosti zabeležen je u sektoru građevinarstva (1,5 odsto), sektoru trgovine na veliko i malo i popravke motornih vozila, saobraćaja i skladištenja i usluga smeštaja i ishrane, (0,2 odsto) i sektoru državne uprave i obaveznog socijalnog osiguranja, obrazovanja i zdravstvene i socijalne zaštite, (4,2 odsto).

Posmatrano po agregatima upotrebe bruto domaćeg proizvoda, u prvom kvartalu 2023. godine, u odnosu na isti period prethodne godine, realni rast zabeležen je kod izdataka za finalnu potrošnju neprofitnih institucija koje pružaju usluge domaćinstvima (NPID), 0,3 odsto, bruto investicija u osnovna sredstva, 2,0 odsto i izvoza robe i usluga, 8,3 odsto.

Nausprot tome, realni pad zabeležen je kod izdataka za finalnu potrošnju domaćinstava, 0,3 odsto, izdataka za finalnu potrošnju države, 4,9 odsto i uvoza robe i usluga, 1,8 odsto, piše u saopštenju RZS.

  • STEPA

    31.5.2023 #1 Author

    Džabe brojevi kad narod teško živi.

    Odgovori

  • Rass

    31.5.2023 #2 Author

    Emoj te da lazete

    Odgovori

  • Vale

    31.5.2023 #3 Author

    Bas je lepo to cuti, svaka cast

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...