rast vrednosti razmenjene robe od 35 odsto u 2021. i 2022. godini

Srbija nema više trgovinski deficit s Nemačkom

Srbija

31.5.2023 08:53 Autor: Redakcija Biznis.rs 1

Srbija nema više trgovinski deficit s Nemačkom Srbija nema više trgovinski deficit s Nemačkom
Trgovinska razmena između Nemačke i Srbije poslednjih godina je izbalansirana, pa je izvoz i uvoz protekle godine bio gotovo izjednačen i iznosio je po... Srbija nema više trgovinski deficit s Nemačkom

Trgovinska razmena između Nemačke i Srbije poslednjih godina je izbalansirana, pa je izvoz i uvoz protekle godine bio gotovo izjednačen i iznosio je po četiri milijarde evra, otkrivaju rezultati najnovijeg ekonomskog istraživanja Nemačko-srpske privredne komore o investicionoj klimi i uslovima poslovanja u Srbiji.

Izvršni član Upravnog odbora Nemačko-srpske privredne komore Aleksander Markus (Alexander Markus) je predstavljajući u Beogradu rezultate istraživanja 30. maja, naveo da to znači da je Srbija izvozila isto toliko u Nemačku koliko je Nemačka izvozila u Srbiju, i da je u oba pravca izvoz iznosio po četiri milijarde evra. Dodao je da je u prethodnom periodu Nemačka uvek bila veći izvoznik za Srbiju nego obrnuto, prenosi Dnevnik.

Naglasio je da je pored toga poslednje dve godine zaredom trgovinska razmena imala dvocifreni rast od 35 odsto, i ocenio da su to zapanjujuće brojke.

„To ukazuje da nemačka privreda i dalje ulaže u Srbiju, i to će dovesti do toga da će Srbija uskoro izvoziti još više u Nemačku, jer jedan deo srpskog izvoza se vrši preko nemačkih preduzeća koje proizvode polufabrikate za nemačku proizvodnju. Nemačko-srpska privredna komora deo je jedne međunarodne mreže od 150 kancelarija nemačkih bilateralnih komora u više od 90 zemalja“, istakao je Markus.

Naglasio je da aktivno rade na poboljšanju ekonomskih okvirnih uslova u Srbiji i na razvoju nemačko-srpskih spoljnotrgovinskih odnosa.

„Sa preko 400 članica mi smo najveće bilateralno privredno udruženje u Srbiji. Pored toga imamo dva zadatka koja smo sebi postavili. Prvi – razvoj dualnog obrazovanja, a drugi – razvoj održivog poslovanja u Srbiji sa temama kao što je zelena ekonomija, i mislim da je to za nas veoma bitno“, izjavio je Markus.

Dodao je da je istraživanje objavljeno po 18. put, i to u periodu od 8. februara do 19. marta.

„Ukupno smo dobili odgovor 120 preduzeća članica, što je više od jedne četvrtine. A istraživanje je deo šireg istraživanja o privrednim uslovima u regionu, i pretpostavljamo da daje jednu reprezentativnu sliku. Srbija je i dalje omiljena zemlja za nemačke investitore, i privreda u Srbiji i dalje beleži rast uprkos globalne krize i recesije koja je pogodila Nemačku“, rekao je Markus.

Kada je u pitanju istraživanje, on je otkrio da više od 80 odsto anketiranih preduzeća privrednu situaciju u Srbiji ocenilo kao dobru ili zadovoljavajuću, i istakao da je to na nivou prošlogodišnjeg ispitivanja.

„Uprkos lošoj ekonomskoj situaciji u svetu i izazovima na globalnom nivou, kada je u pitanju u Srbija optimizam nemačkih preduzeća ne opada već i blago raste. Broj preduzeća koja očekuju poboljšanje ekonomske situacije do kraja godine porastao je sa 15 na 22 odsto, dok je broj preduzeća koja smatraju da će situacija do kraja godine biti na zadovoljavajućem nivou skočio je sa 44 na 51 procenat, u odnosu na istraživanja sprovedena prošle godine“, naveo je Markus.

Kada je u pitanju perspektiva poslovanja, gotovo polovina anketiranih nemačkih preduzeća u Srbiji očekuje dobar razvoj poslovanja do kraja godine. Oko 44 odsto kompanija smatra da će povećavati broj zaposlenih u ovoj godini, a samo tri odsto preduzeća smatra da će smanjivati broj zaposlenih.

Predsednik Nemačko-srpske privredne komore i direktor kompanije ZF Srbija Milan Grujić istakao je da je Srbija jedina zemlja u regionu koja je usvojila Zakon o dualnom obrazovanju i kontinuirano radi na promociji i osnaživanju sistema dualnog obrazovanja u cilju kreiranja obrazovnih kadrova po meri privrede.

„U Srbiji danas postoji 900 nemačkih kompanija koje zapošljavaju više od 78.000 ljudi. Nemačko-srpska privredna komora najveća je i najangožovanija bilateralna komora i poslovno udruženje u Srbiji, koje sa više od 400 članova i trajanjem dužim od dve decenije svakodnevno aktivno doprinosi transformaciji poslovne klime u Srbiji i stvaranju uslova za sigurnije i uspešnije poslovanje“, istakao je Grujić.

Dodao je da su i najveće investicije nemačkih kompanija članica komore zaslužne za rekordne finansijske i tehnološki najnaprednije investicije u protekloj godini.

Prema njegovim rečima su baš nemačke kompanije doprinele zavidnom rekordu od 4,4 milijarde evra direktnih stranih investicija u Srbiji u 2022. godini.

„Svakako Nemačka je najveći i najvažniji trgovinski partner Srbije, i sa rastom od 25 odsto u 2022. godini, trgovinska razmena dostigla je 8,3 milijarde evra. Očekivanja privredne komore su da se takav trend nastavi, i da u 2024. godini spoljnotrgovinska razmena Srbije i Nemačke dostigne nivo od 10 milijardi evra“, naglasio je Grujić.

  • SUNCE

    31.5.2023 #1 Author

    To je lepo čuti da smo sa nekom tako jakom privredom kao što je Nemačka uspeli da popravimo spoljnotrgovinski bilans.

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...