Tema naše delegacije "Igra(j) za čovečanstvo - sport i muzika za sve"

Beograd i Srbija u Parizu predstavljaju kandidaturu za Expo 2027. godine

Srbija

12.4.2023 08:35 Autor: Redakcija Biznis.rs 2

Beograd i Srbija u Parizu predstavljaju kandidaturu za Expo 2027. godine Beograd i Srbija u Parizu predstavljaju kandidaturu za Expo 2027. godine
Beograd i Srbija će u okviru kandidature za Međunarodnu specijalizovanu izložbu Expo 2027 u Parizu biti domaćini simpozijuma za delegate Međunarodnog biroa za izložbe... Beograd i Srbija u Parizu predstavljaju kandidaturu za Expo 2027. godine

Beograd i Srbija će u okviru kandidature za Međunarodnu specijalizovanu izložbu Expo 2027 u Parizu biti domaćini simpozijuma za delegate Međunarodnog biroa za izložbe (BIE), koji se organizuje kako bi se predloženi koncept odnosno tema „Igra(j) za čovečanstvo – sport i muzika za sve“ što detaljnije predstavili delegatima Biroa.

Do sada je potvrđeno prisustvo delegata iz 170 država članica BIE.

Ministarka nauke, tehnološkog razvoja i inovacija u Vladi Srbije Jelena Begović, govoriće o spremnosti i opredeljenosti države da bude domaćin Expo 2027 i istaći vrednost igre za kontinuirani napredak nauke i tehnologije, kao ključnih odrednica u sadašnjim dinamičnim vremenima, piše RTS.

O ekonomskim potencijalima, efektima i uticaju Expo 2027 na poslovnu klimu u Srbiji i regionu govoriće predsednik Privredne komore Srbije Marko Čadež.

Poznati stručnjak Ranko Rajović predstaviće koncept značaja igre kao elementa za uspešno učenje kod dece posebno imajući u vidu da je idejni tvorac NTC modela učenja koji se koristi u 17 evropskih zemalja.

Izvršni direktor međunarodne kompanije Laureus Ned Vilis (Ned Willis), podsetiće na činjenicu koliko je igra ključna komponenta za uspeh i koliko je sport važan za razvoj dece i mladih, dok će jedinstveni duo drevne srpske i balkanske vokalne muzike, braća Teofilović, kroz svoju pesmu podsetiti da je muzika univerzalni jezik koji svi razumeju.

Glavni urbanista Grada Beograda Marko Stojčić pričaće o budućim pravcima, strategijama i značaju urbanističkih ideja i arhitektonskoj inicijativi koju donosi Expo 2027 za glavni grad.

Foto: EXPO Belgrade

Beograd i Srbija su u januaru 2022. godine, zvanično podneli kandidaturu za domaćina Međunarodne specijalizovane izložbe Expo 2027 sa temom „Igraj za čovečanstvo: sport i muzika za sve“.

U Parizu je u junu prošle godine održana sveobuhvatna prezentacija dosijea Srbije za organizovanje Specijalizovane izložbe kada se prisutnima 170. generalne skupštine BIE video porukom obratila predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić, dok je više ministara i predsednik Privredne komore Srbije pružilo uveravanja i objašnjenja komparativnih prednosti Srbije i Beograda.

Takođe, u septembru je Beograd posetila delegacija Međunarodnog biroa za izložbe, čija je istražna komisija procenjivala podatke iznete u dosijeu kandidature Beograda.

Predsednik Izvršnog komiteta BIE Alen Berger (Alan Berger) je istakao da je u Beogradu imao produktivne razgovore, a generalni sekretar BIE Dimitri Kerkentzes je istakao značaj Izložbe Expo 2027 za čitav region Balkana.

Povodom kandidature za domaćina Expo 2027 održano je još jedno predstavljanje i to u Parizu, u novembru kada je naša delegacija na 171. generalnoj skupštini BIE imala priliku da ponovo upozna predstavnike članica ovog biroa da su naša prestonica i država potpuno spremni da budu domaćini jedne od najprestižinijih svetskih manifestacija.

  • SUZI

    12.4.2023 #1 Author

    Odlicno, sport i muzika su pokretaci pre svega mentalnog zdravlja.

    Odgovori

  • SHALIMAR

    17.4.2023 #2 Author

    Sjajna prilika za Srbiju

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...