Za sada omogućeno samo iznajmljivanje automobila

Beogradski aerodrom povezati autobuskim i železničkim linijama ka gradovima u Srbiji

SrbijaTurizam

28.6.2023 08:42 Autor: Redakcija Biznis.rs 5

Beogradski aerodrom povezati autobuskim i železničkim linijama ka gradovima u Srbiji Beogradski aerodrom povezati autobuskim i železničkim linijama ka gradovima u Srbiji
Ukoliko sletite na beogradski Aerodrom Nikola Tesla i poželite da direktno odete na neku destinaciju u Srbiji biće potrebno da iznajmite automobil, jer druga... Beogradski aerodrom povezati autobuskim i železničkim linijama ka gradovima u Srbiji

Ukoliko sletite na beogradski Aerodrom Nikola Tesla i poželite da direktno odete na neku destinaciju u Srbiji biće potrebno da iznajmite automobil, jer druga opcija trenutno ne postoji. U slučaju da to ne želite, moraćete prvo da odete do železničke ili autobuske stanice u Beogradu i potom da se uputite do željenog grada.

Na pitanje da li se ikada razmatralo o povezivanju aerodroma direktnim linijama sa drugim gradovima u Srbiji i okruženju iz Ministarstva saobraćaja nismo dobili odgovor, ali sa aerodroma kažu da organizacija gradskog i međugradskog prevoza nije u nadležnosti aerodroma.

“Podržavamo sve inicijative koje za cilj imaju bolju povezanost aerodroma sa gradovima u Srbiji i regionom. Dobra volja postoji, a nesumnjivo je i da bi ovakva inicijativa srpsku prestonicu svrstala rame uz rame sa evropskim gradovima, koji, u ovom smislu, više pažnje poklanjaju železničkom prevozom”, navode iz ministarstva, prenosi eKapija.

Show Me The Journey ističe da je Beč direktno povezan sa više drugih austrijskih gradova vozovima, koji su među najboljima u Evropi. Na listi se izdvaja i Grac, čiji je aerodrom povezan sa glavnom železničkom stanicom.

Vozom se putuje i između briselskog aerodroma i drugih većih gradova u Belgiji i Holandiji. Ističe se i Danska, koja zahvaljujući svojoj geografiji ima međunarodne železničke usluge za Nemačku i Švedsku i obrnuto.

“Ako ćete leteti u Kopenhagen, da biste započeli turneju po Evropi, vaša prva vožnja biće putovanje vozom direktno sa aerodroma”, navodi se u tekstu.

Aerodrom Šarl de Gol u Parizu – Foto: Pixabay/ID 12019

Jedini francuski aerodromi koji imaju stanice koje opslužuju međugradski vozovi direktno povezani sa terminalima su aerodrom Sharl de Gol u Parizu i aerodrom Sent Egziperi u Lionu. Na listi 20 najprometnijih britanskih aerodroma samo Aberdin, Bristol, East Midlends, Glazgov, Lids-Bradford i Liverpul nemaju ni železničke stanice, ni transfere sa najbližom stanicom.

Sa druge strane, i Italija je ta kojoj nedostaje stanica koja se nalazi na aerodromu, odakle je moguće vršiti direktne transfere između aviona i čestih vozova na velike udaljenosti. Međutim, veliki broj najprometnijih aerodroma u Italiji opslužuju namenski transferi do obližnjih stanica – prevoznici, tramvaji ili autobusi.

Kada je reč o Španiji, postoje samo lokalni vozovi koji isključivo pružaju usluge do i iz gradskih centara.

Koje linije su potrebne Beogradu?

Kako je pisao portal Zamaaero, Beograd bi trebalo da dobije autobuske linije koje bi vozile bar četiri puta dnevno, u skladu sa rasporedom kompanije Air Serbia, a za Novi Sad na svakih sat vremena. Predlažu se i linije za Šabac, Sombor, Suboticu, Vršac, Kraljevo, Zlatibor, Vranje i tako dalje, ali i za Temišvar, Vukovar, Županju, Tuzlu, Banjaluku i drugo.

Povezanost aerodroma i centra grada – Beograd, Kraljevo, Niš

Ukoliko od Aerodroma Nikola Tesla želite do Beograda javnim prevozom, dostupne su autobuske linije 72 (aerodrom – Zeleni venac), 607 (Surčin – Novi Beograd) i 860 I (Savski trg – Industrijska zona Barič) kao i mini bus A1 (Trg Slavija, Ulica kralja Milutina – aerodrom).

Kada govorimo o aerodromu u Kraljevu, do i od njega se može samo automobilom ili taksijem, jer, kako je navedeno na sajtu, „trenutno ne postoji direktna autobuska linija do Aerodroma Morava“.

Nišlije imaju kružnu autobusku liniju 34A ili 34B u zavisnosti iz kog dela grada dolaze na Aerodrom Konstantin Veliki. A pruga prolazi blizu aerodroma… kao i, na primer, u Podgorici, gde postoji i železničko stajalište „Aerodrom“.

  • Maky

    28.6.2023 #1 Author

    Samo se predlaze a nista se ne radi po tom pitanju….

    Odgovori

  • SUZI

    28.6.2023 #2 Author

    Bilo bi lepo kada bi uveli takve linije. Putnicima bi se mnogo olaksalo.

    Odgovori

  • gagica

    2.7.2023 #3 Author

    Sjajna ideja

    Odgovori

  • DUCA

    3.7.2023 #4 Author

    Odlična ideja da se olakša putnicima da se prevezu do željene lokacije.

    Odgovori

  • Milica

    4.7.2023 #5 Author

    Ovo zvuci kao jako dobra ideja

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...