Investicioni samit Zapadnog Balkana EBRD

Brnabić: Srbija nastavlja da bude najinteresantnija destinacija za strane investicije

BiznisEUInvesticijeRegionSrbija

28.2.2022 13:00 Autor: Stefan Petrović 10

Brnabić: Srbija nastavlja da bude najinteresantnija destinacija za strane investicije Brnabić: Srbija nastavlja da bude najinteresantnija destinacija za strane investicije
Izgradnja auto-puta mira Niš-Priština-Tirana-Drač, prelazak sa elektrana na lignit ka onima koje koriste gas, ali i drugim oblicima zelene energije, poput ulaganja u vetroparkove,... Brnabić: Srbija nastavlja da bude najinteresantnija destinacija za strane investicije

Izgradnja auto-puta mira Niš-Priština-Tirana-Drač, prelazak sa elektrana na lignit ka onima koje koriste gas, ali i drugim oblicima zelene energije, poput ulaganja u vetroparkove, ulaganja u obrazovni sistem, naročito u pogledu informacionih tehnologija (IT), istraživanja i razvoja, intelektualne svojine, veštačke inteligencije i biotehnologije.

Ovako, u najkraćem, izgleda lista prioriteta Republike Srbije kada je reč o investicijama, a koje je javnosti predočila premijerka Ana Brnabić putem video-linka na investicionom samitu Zapadnog Balkana Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD), koji se održava u Londonu.

Ona je navela i da su makroekonomski pokazatelji Srbije bolji od očekivanih što je, ocenila je, dokaz da je ekonomija sposobna da se izdigne iz krize.

Prema njenim rečima, iako je ona premijer u odlasku, stabilnost srpske privrede će se i nakon izbora kretati u dobrom pravcu, a Srbija će nastaviti da bude dobro poslovno okruženje, što je, kako je rekla, potvrdio i Financial Times.

„Imamo fantastične rezultate i mislim da je pravo vreme da se ulaže u Srbiju“ naglasila je Brnabić.

U prilog tome, prema njenim rečima, govori i podatak da je Srbija tokom 2021. godine imala 3,9 milijardi evra direktnih stranih investicija, što nas svrstava u red najinteresantnijih zemalja za ulaganje, a naročito u oblasti istraživanja i razvoja, intelektualne svojine, veštačke inteligencije i biotehnologije, što su, kako je dodala, sektori koji najviše doprinose brzini razvoja.

Evropska banka za obnovu i razvoj
Foto: EBRD

Na pitanje zašto bi investitori trebalo da ulažu u Severnu Makedoniju, premijer te zemlje Dimitar Kovačevski je istakao da njegova država obezbeđuje makroekonomsku stabilnost, kao i neophodnu infrastrukturu, ali i fiskalne stimulanse koje nudi investitorima u iznosu od šest odsto BDP.

On je dodao da je čak i u kriznim vremenima kao što je pandemijsko, rejting Severne Makedonije dobar, čemu u prilog govori pad stope nezaposlenosti od 0,8 odsto. Ipak, on se osvrnuo i na inflaciju koja je bila 8,2 odsto na kraju 2021. godine.

Kako je naglasio, Severna Makedonija investitorima pruža primamljive fiskalne stimulanse i podršku investitorima koji ulažu u automobilsku industriju i u druge nove industrije.

„Naša valuta je stabilna i to je sidro, stub makroekonomske politike već dve decenije, što će se nastaviti u budućnosti. Najvažniji fiskalni stimulans je paušalni porez od 10 odsto za sve investitore, veoma je lako otvarati preduzeće“, naglašava Kovačevski.

Dimitar Kovačevski
Dimitar Kovačevski / Foto: Youtube/Printscreen

Kako bi se izborila sa deficitom radno-intenzivne radne snage, ali i gradila ljudski kapital, Severna Makedonija je usvojila i propise o dualnom obrazovanju, što samo može biti od pomoći kako državi, tako i stranim investitorima, ocenjuje premijer Severne Makedonije Dimitar Kovačevski.

Takođe, on je dodao da su programi podrške stranim investicijama postavljeni na veoma transparentan način, a postoje i programi saradnje sa domaćim podizvođačima, kao i firmama koje inoviraju svoj proces rada.

„Sve je to stvorilo okruženje koje je pomoglo ekonomiji da se oporavi posle 2021. godine, a naše i analize međunarodnih finansijskih institucija ukazuju na to da se krećemo u dobrom pravcu“, naglasio je.

Ove godine kreće projekat „Mladi u biznisu“

Predsednica EBRD Odil Reno Baso (Odile Renaud-Basso) izjavila je da Zapadni Balkan ima veliki potencijal, makroekonomsku stabilnost i dobru radnu snagu i pozvala investitore iz celog sveta da ulažu u taj region.

Podsetivši da je prvi samit na kojem je Zapadni Balkan promovisan kao atraktivna destinacija za investicije organizovan pre osam godina, Baso je rekla da je region opterećen teškim nasleđem geopolitičke prošlosti, a sada i posledicama pandemije korona virusa. Ona je navela i da je Srbija posvećena regionalnoj saradnji koja je drugi najveći prioritet, nakon evrointegracija.

Baso je navela da je EBRD u region Zapadnog Balkana uložila 15 milijardi evra i dodala da treba raditi na unapređenju poslovnog okruženja, kao i na projektima za zelenu tranziciju i digitalnu transformaciju.

Navela je i da će ove godine biti pokrenut program Mladi u biznisu.

Odlazeći premijer Crne Gore Zdravko Krivokapić rekao je da je Crna Gora tokom 2021. godine bila prva po rastu u Evropi jer je, kako je rekao, dolazeći na čelo vlade, zatekao pad od 15,3 odsto BDP, dok je on krajem 2021. anuliran.

Takođe, on je rekao da su uspešno konsolidovane javne finansije, te je od standardno prisutnog deficita, država zabeležila suficit što se, kako je podsetio, nikada nije desilo.

„Mi smo se domaćinski odnosili i primenili dobro upravljanje. Napravili smo transparentan programski budžet, u prošloj godini smo u decembru 2020. godine imali javni dug preko 100 odsto, a krajem prošle godine, on je sveden na 85 odsto“, naglasio je Krivokapić.

On je dodao da je njegova vlada bila vlada nulte tolerancije na korupciju što je, kako je rekao, dokazano, jer se Crna Gora u Evropskom indeksu demokratije više ne terira kao hibridni režim, dok je prema Freedom house demokratija te zemlje uspešnija za četiri poena. Ovo je, prema njegovim rečima, veoma bitno, jer ako demokratija ne zaživi, investitori neće ulagati.

Zdravko Krivokapić / Foto: Printscreen youtube

Kao jedan od problema naveo je da je tokom prošle godine broj ruskih turista, od kojih, kako je rekao, zavisi budućnost, pao sa 25 na 15 odsto, a problematični su i dugovi Kini, ali će zahvaljujući hedžingu sa četiri banke taj uticaj, koji je vrlo često značajan na Zapadnom Balkanu, biti minimizovan.

Iako, dodao je, postoje ocene da je Crna Gora, u okviru ekonomskih integracija, mogla brže, Krivokapić ostvarene rezultate smatra kolosalnim što, dodao je, potrvđuju šestomesečni izveštaji koji beleže napredak.

Govoreći o borbi protiv organizovanog kriminala, Krivokapić je rekao da je najbolji svedok zaplena, kako je naveo, istorijske količine kokaina, i to one koju je Crna Gora samostalno uradila – 11. januara 2022. godine prvi put je zaplenjeno 500 kg kokaina i dve pošiljke skanka u uznosu od 300 i 350 kg, ocenjujući da je to verovatno razlog zašto je njegova vlada doživela krah.

„Ali to ne treba da obeshrabri investitore jer smo stvorili uslove da budemo sigurno područje“, naglasio je.

Krivokapić je podsetio i da je program Evropa sad doprineo tome da poslodavci imaju najmanji doprinos u iznosu od 20,5 odsto, kao i da se radi na smanjenju birokratije i ulaganju u realni, a ne samo turistički sektor.

„Ova godina treba da bude godina investicija. Bez obzira na krize, nadamo se da će investitori prepoznati Crnu Goru kao najbolju destinaciju za ulaganje“, zaključio je Krivokapić.

Edi Rama
Edi Rama / Foto: Youtube/Printscreen

Premijer Albanije Edi Rama rekao je da je Albanija turistički i raj za investiranje, ali da neće, kao prethodne kolege, „gnjaviti sa brojevima“.

„Na Balkanu imamo taj poriv da kažemo da smo najbolji, pa se ja neću pridružiti ovima sa neverovatnim rezultatima“, kaže Rama.

On je dodao da je Albanija tokom najgorih trenutaka pandemije zabeležila jasan rast u turističkoj inudstriji, a sve su očiglednije i promene u energetskom sektoru.

„Mi smo na putu velikih investicija u energetiku“, naglasio je Rama.

Predsedavajući Veća ministara Bone i Hercegovine Zoran Tegetlija rekao je da je za investicije potrebna dvostruka želja, kako zemlje domaćina, tako i investitora, a BiH je nazvao prijateljskom zemljom koja je naklonjena prema investitorima.

On je naveo i da je svaki građanin BiH svestan važnosti stranih investicija za razvoj i oslobađanje i razvoj potencijala da bi život i standard bili bolji, a da njegovu državu odlikuju stabilno makroekonomsko okruženje istanje javnog duga, kao i lakoća poslovanja.

„Nama su potrebne investicije u energetiku, imamo potencijal za obnovljive izbore, a još ni jednu nismo imali od EBRD. Uz to, treba nas bolje infrastrukturno povezati sa okruženjem – auto-putem Sarajevo-Beograd ili komunikacijom sa Podgoricom, pa dalje do Tirane. Potrebne su nam dobre poruke od vas da predstavite BiH“, naglasio je on predstavnicima EBRD.

  • JANA

    28.2.2022 #1 Author

    S obzirom da smo bas slabi i nekako unazadjeni jos od posledica bombardovanja 99god, lako je sada da se poklanja i rasprodaje zemljiste koje se daje po povoljnim cenama stranim ulagacima ,mislim da to nije dobro, bolje bi bilo nasima da pomazete u vidu investicija ali dobro to je samo moje misljenje

    Odgovori

  • Milovan94

    28.2.2022 #2 Author

    Samo neka stranci ulažu u našu zemlju. Svi ćemo valjda imati koristi

    Odgovori

  • STRELAC

    28.2.2022 #3 Author

    Jedino tacno sto je rekla je da je odlazeci premijer.Nadam se i da se nece vracati.

    Odgovori

  • ZVEZDICA01

    28.2.2022 #4 Author

    Da li će tako biti i posle krize u Ukrajini, videćemo…

    Odgovori

  • VILENJAK

    28.2.2022 #5 Author

    Kako da ne… Tako što se investitoru daju napovoljnije cene, subvencije za radnike… A onda se pokupe i odu…dobra vam je ta politika, nema šta!!!

    Odgovori

  • GOCA BG

    28.2.2022 #6 Author

    Pohvalno je sto stranci ulazu kod nas,kamo srece da se nase vise otvaraju,da novac ostaje u zemlji…

    Odgovori

  • SANJA

    28.2.2022 #7 Author

    Lepo je sto stranci ulazu,ali bi bilo bolje kad bi se sansa dala i domacim privrednicima

    Odgovori

  • ZVE84

    28.2.2022 #8 Author

    Mač sa dve oštrice rekla bih. ….

    Odgovori

  • DANIJELA

    28.2.2022 #9 Author

    Pa jesmo najinteresantniji za strane investitore jer ovde imaju sva puna prava a i jeftinu radnu snagu. Znace i oni nama ali ne toliko koliko mi njima.

    Odgovori

  • IVAN

    1.3.2022 #10 Author

    Jeftina radna snaga zato je i najinteresantnija.

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...