položen kamen temeljac u kragujevcu

Brnabić: U Inovacionom distriktu biće prostor za timove velikih svetskih kompanija

InvesticijeSrbija

24.2.2024 08:24 Autor: Redakcija Biznis.rs 5

Brnabić: U Inovacionom distriktu biće prostor za timove velikih svetskih kompanija Brnabić: U Inovacionom distriktu biće prostor za timove velikih svetskih kompanija
Premijerka Ana Brnabić istakla je u Kragujevcu značaj početka gradnje Inovacionog distrikta, u okviru kojeg će biti obezbeđen prostor za timove kompanija koje u... Brnabić: U Inovacionom distriktu biće prostor za timove velikih svetskih kompanija

Premijerka Ana Brnabić istakla je u Kragujevcu značaj početka gradnje Inovacionog distrikta, u okviru kojeg će biti obezbeđen prostor za timove kompanija koje u Državnom data centru tu čuvaju svoje i podatke svojih klijenata.

Ona je kazala da se „stvorila potreba da te kompanije koje su zahvaljujući Državom data centru u Kragujevcu, imaju i prostor  za svoje timove“, prenosi Beta.

„Zamislite za nekih godinu ili dve godine, kada budete ulazili u Kragujevac, videćete na tim zgradama, i Oracle, i Toshiba, nadam se, i IBM, i Huawei, i videćete da je to jedan potpuno drugačiji grad, ja opet moram da kažem, pre svega za mlade ljude i za Univerzitet u Kragujevcu“, kazala je Brnabić na ceremoniji polaganja kamena temeljca za Inovacioni distrikt u Kragujevcu.

Ona je čestitala je gradu Kragujevcu i Kragujevčanima na tome što su na Financial Times listi za najbolje destinacije za investicije u 2024. godini, u kategoriji gradova srednje veličine, ušli u prvih deset.

„Svaka čast. To je velika stvar, to je takođe velika referenca za sve buduće investicije koje će dolaziti u Srbiju i koje će dolaziti sigurno onda i u Kragujevac. Ali sa svim ovim što radimo zajedno u Kragujevcu, i mnogim od onih projekata koje smo predstavili upravo za Kragujevac u programu ‘Srbija 2027. – Skok u budućnost’, kada sve to uradimo u naredne četiri godine, očekujem da u kategoriji srednjih gradova Kragujevac pobedi“, rekla je Brnabić.

Na svečanosti polaganja kamena temeljca za Inovacioni distrikt  ispred upravne zgrade Centra za strna žita, Brnabić je rekla i da će ta zgrada, koja obeležava 75 godina postojanja, kao i zgrada Ložionice u Beogradu, biti sačuvana.

Kazala je da je „važna lekcija koju je Srbija naučila i sada štiti svoje istorijsko nasleđe  i koristi ga za stvaranje nove vrednosti“.

Ministar informisanja i telekomunikacija Mihailo Jovanović je ocenio da će Inovacioni distrikt sigurno postati  „epicentar“ okupljanja mladih i talentovanih ljudi koji će biti „motor daljeg razvoja i napretka i Kragujevca i Srbije“.

Jovanović je rekao da će Distrikt biti poseban i po tome što će imati kinetičku fasadu na kojoj će moći na primer da se odbrojava vreme počeka međunarodne izložbe „EXPO 2027“, a da će se u njegovoj izgradnji koristiti lamelirano drvo, što će smanjiti ugljenični otisak i doprineti ispunjavanju ciljeva održivog razvoja  zelenoj ekonomiji.

Predsednik privremenog organa grada Kragujevca Nikola Dašić je ocenio da je ceo projekat od izuzetnog značaja za IT  industriju, koji prema njegovim rečima Kragujevac i Srbiju čini Silicijumskom dolinom cele jugoistočne Evrope.

Ispred upravne zgrade Centra za strna žita, simboličnim pritiskom na tastere, u petak uveče je položen kamen temeljac za izgradnju Inovacionog distrikta i proširenje Državnog data centra, što je investicija vredna oko 168 miliona evra.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...