Kompanija WPT Energy posluje iz Naučno-tehnološkog parka Čačak

Brzo bežično punjenje automobila – srpski startap veruje da ima svetsko rešenje

AutomobiliHi-techInovacijeSrbija

22.10.2024 10:46 Autor: Milica Rilak 0

Brzo bežično punjenje automobila – srpski startap veruje da ima svetsko rešenje Brzo bežično punjenje automobila – srpski startap veruje da ima svetsko rešenje
Startap WPT Energy iz Čačka, iza koga stoje student doktorskih studija Fakulteta tehničkih nauka u tom gradu Dejan Janjić i vanredni profesor dr Branko... Brzo bežično punjenje automobila – srpski startap veruje da ima svetsko rešenje

Startap WPT Energy iz Čačka, iza koga stoje student doktorskih studija Fakulteta tehničkih nauka u tom gradu Dejan Janjić i vanredni profesor dr Branko Koprivica, radi na razvoju sistema za bežični prenos energije velikih snaga.

Dejana smo upoznali na MSP100 Expo, konferenciji koju je Centar za visoke ekonomske studije (CEVES) ove godine organizovao zajedno sa Naučno-tehnološkim parkom Čačak, a WPT Energy je učesnicima na ovom skupu predstavio prototip bežičnog, brzog punjača za baterije električnih automobila, kojim žele da osvoje globalno tržište.

Iza WPT Energy već je stao Fond za inovacionu delatnost – podrškom u okviru Start Smart programa, dok se trenutno spremaju da, zajedno sa još 24 odabrana startapa, predstavljaju Srbiju na najvećoj godišnjoj tehnološkoh konferenciji Web Summit u Lisabonu.

„U Lisabonu ćemo predstaviti naš model bežičnog punjača za električne automobile“, kaže Janjić za Biznis.rs i objašnjava da ga od konkurencije razlikuje to što nudi mogućnost većeg prenosa snage, a za istu veličinu baterije. To ukratko znači da omogućava brže punjenje.

Proizvod čačanskog WPT Energy je u fazi prototipa, što ih ne brine, jer kako ističe Janjić u razgovoru za Biznis.rs – sve velike kompanije, uključujući i Teslu, još razvijaju slična rešenja, ali ni oni nisu stigli dalje od prototipa.

„Na tržištu još nema bežičnih punjača u serijskoj proizvodnji, a takvo rešenje je potrebno jer donosi brzinu i komfor korisnicima. Statistika kaže da je 40 odsto standardnih brzih punjača u SAD neispravno, i to zbog načina korišćenja – vlasnici automobila fizički moraju da rade sa punjačima, pa se dešava da polome konektore, pokida se kabl, prestanu da rade, blokiraju se i slično. Kod bežičnog punjenja takvih problema nema“, objašnjava Janjić.

Prototip WPT Energy punjača / Foto: Biznis.rs

Dodatna pogodnost je da bežičnim punjačima ne smetaju ni vremenski uslovi, a ideja je da se jednostavno „ugrade“ u kućnu garažu ili parking mesto, pa i u samu saobraćajnicu, kako bi se automobil dopunjavao kod kuće, tokom vožnje ili dok čeka na raskrsnici ili semaforu.

Na naše pitanje koliko punjaču kakav razvija WPT Energy treba da napuni našu električnu Pandu, Janjić odgovara da bi mogao da napuni njenu bateriju za isto vreme kao standardni punjač od 11 kilovata, a da razvijaju i jače punjače do 22 kilovata, što su postavili kao cilj za ovu i sledeću godinu.

Plan za budućnost ovog startapa zasniva se na potrazi za investitorom, jer su za dalji razvoj proizvoda potrebna značajna sredstva.

„Mi sa pet miliona evra možemo dosta da uradimo, a pogotovo imajući u vidu da su svetske kompanije do nivoa na kome se danas nalazimo već potrošile 15 do 50 miliona evra na razvoj“, kaže Janjić.

Ističe da bi WPT Energy punjač mogao da se proizvodi u Srbiji i uveren je da je ovo tržište i šansa za našu zemlju. Procene buduće vrednosti tržišta bežičnih punjača za baterije električnih automobila idu od 15 pa do više desetina milijardi dolara u narednih pet do deset godina.

„To je velika šansa za Srbiju, jer je tržište trenutno prazno, a mogli bismo da privučemo nekoga od investitora i popunimo taj otvoreni prostor“, zaključio je Dejan Janjić u razgovoru za Biznis.rs.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

    Biznis.rs newsletter

    Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

    Vaša e-mail adresa će biti korišćena isključivo za potrebe slanja newslettera, a u skladu sa Politikom privatnosti.