BUDŽET SRBIJE JE ZDRAV, IZDRŽAĆE MERE POMOĆI I INVESTICIJE Stopa javnog duga biće na 60 odsto, poručio predsednik Srbije

IzdvajamoSrbijaVesti

30.7.2020 13:58 Autor: Julijana Vincan 0

BUDŽET SRBIJE JE ZDRAV, IZDRŽAĆE MERE POMOĆI I INVESTICIJE Stopa javnog duga biće na 60 odsto, poručio predsednik Srbije BUDŽET SRBIJE JE ZDRAV, IZDRŽAĆE MERE POMOĆI I INVESTICIJE Stopa javnog duga biće na 60 odsto, poručio predsednik Srbije
Budžet Srbije je zdrav, kao i kompletan fiskalni i monetarni sistem, i u potpunosti je pripremljen da izdrži mere pomoći privredi, ali i investicione... BUDŽET SRBIJE JE ZDRAV, IZDRŽAĆE MERE POMOĆI I INVESTICIJE Stopa javnog duga biće na 60 odsto, poručio predsednik Srbije

Budžet Srbije je zdrav, kao i kompletan fiskalni i monetarni sistem, i u potpunosti je pripremljen da izdrži mere pomoći privredi, ali i investicione planove, izjavio je predsednik Srbije Aleksandar Vučić. On je naveo da će stopa javnog duga, kada se uvedu sve mere pomoći privredi i uradi sve što je planirano, biti na 60 odsto.

Vlada Srbije 30. jula usvaja nove mere pomoći privredi. Najavljeno je da novi paket mera obuhvata moratorijum na plaćanje kredita kod banaka još dva meseca, odlaganje plaćanja poreza i doprinosa, što je oko 30 milijardi dinara novih troškova za republički budžet.

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

U paketu su i direktna davanja isplata u vrednosti od oko 37 milijardi dinara, odnosno, 60 odsto minimalne zarade za dva meseca i 50 odsto minimalne zarade za velika preduzeća.

Imaćemo i jednokratno 120 odsto minimalne zarade za novoosnovana preduzeća koja do sada nisu koristila mere. To je ukupno oko 560 miliona evra. Sa svim do sad preduzetim merama, koje su nas koštale nešto više od tri milijarde evra, jer su samo garantne šeme veće od milijardu evra“, rekao je predsednik.

„Uspeli smo da smanjimo efekat korona krize merama pomoći privredi i uz dobru monetarnu politiku Narodne banke. Međugodišnja inflacija u junu bila je 1,6 odsto, što je bolje i u granicama propisanog od najvećeg broja evropskih zemalja“, naglasio je Vučić, napomenuvši da su rejting agencije ogromnom broju zemalja smanjivale, uglavnom na negativno, a da je Srbija po tom pitanju ubedljivo najbolja u regionu.

Za Srbiju je, prema njegovim rečima, važno što je stanje u poljoprivredi dobro, jer poljoprivreda učestvuje u BDP 9,8 odsto, a da se ove godine očekuje i 10 procenta.

Odluka o izradi projekta za autoput „Vožd Karađorđe“ biće doneta 30. jula, a cilj je, kako je najavio Vučić, da ta magistrala centar Šumadije spoji sa istokom Srbije.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...