rekonstrukcija pruge Niš - Dimitrovgrad počeće već u maju

Bugarska i Srbija dogovorile formiranje radne grupe za zajedničke projekte u transportu

BiznisInfrastrukturaSrbija

20.1.2023 18:21 Autor: Redakcija Biznis.rs 8

Bugarska i Srbija dogovorile formiranje radne grupe za zajedničke projekte u transportu Bugarska i Srbija dogovorile formiranje radne grupe za zajedničke projekte u transportu
Ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Srbije Goran Vesić i potpredsednik Vlade Bugarske i ministar transporta, infrastrukture i komunikacije Hristo Aleksijev dogovorili su u petak... Bugarska i Srbija dogovorile formiranje radne grupe za zajedničke projekte u transportu

Ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Srbije Goran Vesić i potpredsednik Vlade Bugarske i ministar transporta, infrastrukture i komunikacije Hristo Aleksijev dogovorili su u petak u Pirotu formiranje zajedničke Radne grupe koja će kandidovati zajedničke projekte u oblasti transporta.

„Dogovor je da sednica te Radne grupe bude već u februaru u Sofiji, a ja ću tom prilikom na poziv ministra Aleksijeva posetiti Bugarsku, što će biti prilika za nastavak razgovora o saradnji. Tema Radne grupe biće otvaranje novih železničkih prelaza između Srbije i Bugarske, konkretno na potezu Vidin – Negotin i Vidin – Zaječar. Verujem da ćemo pred Evropskom komisijom izaći sa zajedničkim projektom o još jednoj železničkoj vezi dve zemlje“, rekao je Vesić, saopštilo je ministarstvo.

On je kazao je da je bilo reči i o intermodalnim terminalima sa srpske i sa bugarske strane, koji su važni zbog povećanog transporta koji se odvija preko dve zemlje, iz Azije, preko Turske, zatim Bugarske i Srbije, prenosi Beta.

„Važno je da reagujemo i na taj način, jer će u budućnosti biti sve više transporta preko naših zemalja“, ukazao je Vesić.

Vesić i Aleksijev su razgovarali i o potrebi otvaranja malograničnog prelaza kod Pirota, kako bi se omogućilo građanima Pirota, ali i drugih gradova u tom delu Srbije i Bugarske, da tokom leta ne budu taoci velikih gužvi na prelazu Gradina, već da mogu lakše da funkcionišu i posećuju jedni druge.

Takođe, Vesić je obavestio Aleksijeva da će rekonstrukcija pruge Niš – Dimitrovgrad početi već u maju, kao i da će se raditi brza pruga Beograd – Niš koja će omogućiti da se od Niša do Budimpešte stigne vozovima koji idu brzinom od 200 kilometara na sat.

„Bugarska je zemlja članica Evropske unije, Srbija je kandidat za članstvo u EU, ali to nas ne sprečava da sarađujemo, i da svoje odnose i život građana uređujemo bilateralnim dogovorima na korist bugarskog i srpskog naroda“, rekao je on.

Vesić je naveo i da je povod za sastanak u Pirotu bila njegova želja da zahvali bugarskom kolegi za pomoć pruženu prilikom otklanjanja posledica železničke nesreće koja se dogodila na pruzi Niš – Dimitrovgrad, kod Pirota, prilikom iskliznuća cisterne sa amonijakom.

Ministar Aleksijev je zahvalio Vesiću na pozivu i inicijativi za održavanje današnjeg sastanka, te mogućnosti da razmotre sve aktuelne teme, ukazujući na visok nivo dobrosusedskih odnosa i partnerstva dve zemlje.

„Onako kako je Srbija nedavno pomogla Bugarskoj, prilikom problema na Dunavu, tako je sada Bugarska izašla u susret Srbiji i pružila joj svoju pomoć. Ovaj incident nam je pokazao koliko je važna dobra saobraćajna povezanost dve zemlje“, rekao je Aleksijev.

„Bugarska mnogo investira u izgradnju auto-puteva i železničkih pruga iz pravca Sofije prema Srbiji i zato pozdravljam inicijativu o obnovi pruge Niš – Dimitrovgrad. Razgovarali smo o nekoliko projekata od uzajamnog značaja i zajedno ćemo se zalagati pred EU za dobijanje finansijskih sredstava. Jedan od njih je i novi železnički prelaz između Bugarske i Srbije, što je bio predlog ministra Vesića i drago mi je da razmišljamo u istom pravcu“, rekao je Aleksijev.

Sastanku sa delegacijom Bugarske prisustvovali su pomoćnica ministra za međunarodne odnose Tanja Popović, pomoćnica ministra za železnički i inetrmodalni transport Anita Dimoski, gradonačelnik Pirota Vladan Vasić, izvršni direktor Infrastrukutra železnica Srbija Milan Novović i izvršni direktor tog preduzeća za upravljanje javnom železničkom infrastrukturom Milutin Milošević.

  • TATJANA

    20.1.2023 #1 Author

    Konačno sa e i na ovoj relaciji počne s nekim projektima

    Odgovori

  • kaćica

    21.1.2023 #2 Author

    Lepo da se sklapaju saradnje i dogovori

    Odgovori

  • LJUBIŠA

    22.1.2023 #3 Author

    Mi i Bugari, pa haos 😂

    Odgovori

  • Milovan94

    22.1.2023 #4 Author

    Bitna je saradnja na svim mogućim nivoima

    Odgovori

  • GOCA BG

    22.1.2023 #5 Author

    Sa nasom bracom Bugarima u nove investicije…

    Odgovori

  • ZVE84

    22.1.2023 #6 Author

    Sjajna vest, još samo da funkcioniše

    Odgovori

  • VERA

    22.1.2023 #7 Author

    Lepa prilika za saradnju sa Bugarskom što je i prirodno.

    Odgovori

  • Coka13

    24.1.2023 #8 Author

    Mnogo dogovora, malo realizacije. Ali hajde možda i bude nešto od toga.

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...