Predsednik Privredne komore Srbije prisustvuje tehnološkom sajmu Gitex Global u Abu Dabiju

Sporazum sa UAE o slobodnoj trgovini do kraja godine

Srbija

17.10.2023 08:25 Autor: Redakcija Biznis.rs 1

Sporazum sa UAE o slobodnoj trgovini do kraja godine Sporazum sa UAE o slobodnoj trgovini do kraja godine
Marko Čadež, predsednik Privredne komore Srbije (PKS) najavio je da se do kraja ove godine očekuje potpisivanje Sporazuma o slobodnoj trgovini Srbije i Ujedinjenih... Sporazum sa UAE o slobodnoj trgovini do kraja godine

Marko Čadež, predsednik Privredne komore Srbije (PKS) najavio je da se do kraja ove godine očekuje potpisivanje Sporazuma o slobodnoj trgovini Srbije i Ujedinjenih Arapskih Emirata i veliki poslovni forum u Beogradu.

Čadež je nakon sastanka sa ministrom spoljne trgovine Ujedinjenih Arapskih Emirata Tani Bin Ahmedom Al Zejudijem (Zeyoudi) u Abu Dabiju, rekao da će do kraja oktobra biti održana druga runda pregovora o Sporazumu o slobodnoj trgovini, saopštila je PKS.

„Taj sporazum, koji pripremaju dve vlade biće okvir, a na privrednicima je da ga popune novim poslovima“, rekao je Čadež i dodao da će ministar Al Zejudi predvoditi najveću privrednu delegaciju UAE u poseti Srbiji, koja će učestvovati na poslovnom forumu.

Zajedno sa komorama Abu Dabija, Dubaija, kao i sa Savetom investitora UAE učestvujemo u organizaciji ovog poslovnog foruma, sa ciljem da novim projektima unesemo dodatnu dinamiku i energiju u ekonomske odnose Srbije, regiona Zapadnog Balkana i UAE, poručio je Čadež.

Predsednik PKS se sastao i sa generalnim sekretarom Međunarodnog Saveta investitora UAE Džamalom Al Džarvanom (Jamal Bin Saif Al Jarwan) sa kojim je razgovarao o mogućnostima ulaganja u Srbiji i regionu, posebno u sektoru informacionih tehnologija, inovacija i inovativnog zdravstva.

Dubai/Foto: Pixabay.com

Čadež je predstavio Bio Sense institut i projekat Bio4 Campus, koji je, kako je istakao, jedan od najinteresantnijih u oblasti biotehnologije.

Savet investitora UAE među najuticajnijim je u svetu, a po rečima Čadeža, postoji mogućnost za ulaganja u kompanije u Srbiji kao i za saradnju u oblasti izgradnje modularnih bolnica i novih tehnologija prerade retkih metala.

„Balkan postaje posebno zanimljiv u ovoj oblasti jer poseduje resurse, koje nema nijedan drugi region u Evropi. Danas se retki metali uvoze iz Azije, a inovativne tehnologije prerade velika su šansa za region“, dodao je Čadež.

Kako je naglasio, Savet investitora UAE, zajedno sa Privrednom komorom Srbije i Komorskim investicionim forumom Zapadnog Balkana, u Srbiji bi mogao postati novi hab za buduće investicije i projekte u regionu.

Generalni sekretar Međunarodnog saveta investitora Al Džarvan izrazio je veliko zadovoljstvo konstruktivnim razgovorom sa delegacijom iz Srbije i predsednikom PKS i najavio niz zajedničkih aktivnosti na jačanju veza.

Čadež će tokom višednevne radne posete UAE, sutra obići Nacionalni štand Srbije na najvećem tehnološkom sajmu na svetu, Gitex Global 2023, na kojem učestvuje 11 domaćih kompanija, podsetila je PKS.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...