snažnija promocija finansijskih mehanizama

Novi koraci u jačanju ekonomske saradnje Srbije i Velike Britanije

SrbijaVesti

4.10.2023 18:41 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Novi koraci u jačanju ekonomske saradnje Srbije i Velike Britanije Novi koraci u jačanju ekonomske saradnje Srbije i Velike Britanije
U narednom periodu, Privredna komora Srbije i Ambasada Ujedinjenog Kraljevstva radiće na snažnijoj promociji finansijskih mehanizama koje nudi britanska izvozna kreditna agencija UK Export... Novi koraci u jačanju ekonomske saradnje Srbije i Velike Britanije

U narednom periodu, Privredna komora Srbije i Ambasada Ujedinjenog Kraljevstva radiće na snažnijoj promociji finansijskih mehanizama koje nudi britanska izvozna kreditna agencija UK Export Finance, kao i na jačanju saradnje srpskih i britanskih kompanija u sektoru usluga, posebno u oblasti ITja, istaknuto je na sastanku predsednika Privredne komore Srbije, Marka Čadeža sa novim britanskim ambasadorom u Beogradu, Edvardom Fergusonom (Edward Ferguson) u Privrednoj komori Srbije (PKS).

Kako je istaknuto u saopštenju PKS, postoji veliki prostor za unapređenje trgovinske saradnje Srbije sa Ujedinjenim Kraljevstvom(UK) ali i promocije celokupnog regiona Zapadnog Balkana (ZB) kao investicione destinacije.

„U narednom periodu želimo da realizujemo niz radionica posvećenih promociji finansijskih mehanizama koji su na raspolaganju u okviru UK Export Finance-a, a naredne godine u planu je i konferencija u Londonu koja će biti posvećena povezivanju i b2b susretima srpskih i britanskih kompanija u oblasti ITja ali i predstavljanju regiona Zapadnog Balkana kao investicione destinacije”, rekao je predsednik PKS, ističući značaj regiona ZB kada se govori o retkim metalima, kao i to koliko je važno da region što pre pristupi jedinstvenom regionalnom tržištu EU.

Britanski ambasador Edvard Ferguson poručio je da Srbija i UK imaju prostora da intenzivnije sarađuju u oblastima kao što su energetika, građevinarstvo i IKT usluge i izrazio spremnost za saradnju u realizaciji radionica usmerenih na promociju finansijskih alata koje nudi UK Export Finance. Kako je istaknuto na sastanku u okviru fondova britanske izvozne kreditne agencije na raspolaganju je preko 12 milijardi eura za realizaciju projekata u Srbiji i regionu, ali i za finansiranje zajedničkih projekata srpskih i britanskih kompanija na trećim tržištima.

Robna razmena Srbije i Ujedinjenog Kraljevstva u periodu od 2012. do 2022. godine kretala se u rasponu od 289,2 miliona evra do 788,3 miliona evra i za poslednjih 11 godina uvećana je za 172,6 odsto. U navedenom periodu izvoz iz Republike Srbije povećan je četiri puta, dok je uvoz iz Ujedinjenog Kraljevstva skoro udvostručen. Obim robne razmene od 2017. godine premašuje iznos od pola milijarde evra. Od 2016. godine Srbija beleži suficit u trgovinskoj robnoj razmeni sa Velikom Britanijom, zahvaljujući bržem rastu izvoza robe iz Srbije u odnosu na uvoz robe iz Ujedinjenog Kraljevstva.

U pogledu trgovine uslugama, prema podacima Narodne banke Srbije, Ujedinjeno Kraljevstvo spada u najvažnije partnere, i sa ovom zemljom Srbija beleži pozitivan saldo iz godine u godinu. U poređenju sa ostalim državama, Velika Britanija se nalazi na trećem mestu, iza Sjedinjenih Američkih Država i Nemačke, kako prema vrednosti ukupne razmene, tako i prema vrednosti izvoza i suficita u trgovini uslugama, navodi se u saopštenju.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...