U Programu monetarne politike i rukovođeni plivajući kurs

Centralni cilj NBS do kraja 2026. godine ostaje inflacija od tri odsto

Srbija

11.12.2023 08:55 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Centralni cilj NBS do kraja 2026. godine ostaje inflacija od tri odsto Centralni cilj NBS do kraja 2026. godine ostaje inflacija od tri odsto
Narodna banka Srbije (NBS) odlučila je da do kraja 2026. godine kao cilj monetarne politike zadrži inflaciju na nivou od tri odsto uz dozvoljeno... Centralni cilj NBS do kraja 2026. godine ostaje inflacija od tri odsto

Narodna banka Srbije (NBS) odlučila je da do kraja 2026. godine kao cilj monetarne politike zadrži inflaciju na nivou od tri odsto uz dozvoljeno odstupanje od ± 1,5 procentnih poena, objavljeno je u Službenom glasniku.

U Programu monetarne politike NBS u 2024. stoji i da, u skladu sa Zakonom o NBS, osnovni cilj centralne banke jeste postizanje i održavanje stabilnosti cena.

„Ne dovodeći u pitanje ostvarenje tog cilja, NBS doprinosi očuvanju i jačanju stabilnosti finansijskog sistema i održivom ekonomskom rastu“, istaknuto je u dokumentu koji je usvojen na sednici Izvršnog odbora NBS u četvrtak, 7. decembra.

„Očuvanjem cenovne stabilnosti u srednjem roku, NBS doprinosi daljem unapređenju poslovnog i investicionog okruženja, a time i rastu zaposlenosti, jačanju konkurentnosti naše privrede i povećanju standarda naših građana. Pored toga, niska i stabilna inflacija u srednjem roku doprinosi i većoj upotrebi dinara u domaćem finansijskom sistemu, a time i povećanju efikasnosti monetarne politike“, navedeno je u Programu.

NBS u tom dokumentu ističe da će nastojati da utvrđeni inflacioni cilj ostvari korišćenjem instrumenata koji su joj na raspolaganju u okviru režima inflacionog targetiranja, a kao osnovni instrument monetarne politike ostaje referentna kamatna stopa, odnosno najviša kamatna stopa po kojoj NBS može da povlači likvidnost putem glavnih operacija na otvorenom tržištu.

„Utvrđivanjem iznosa likvidnosti koji želi da povuče i izmenom prosečne ponderisane repo stope NBS može da prilagodi monetarne uslove i između sednica Izvršnog odbora, bez promene osnovnih kamatnih stopa – čime je omogućena fleksibilnost u sprovođenju monetarne politike“, ocenjeno je u Programu.

Kada je reč o politici obavezne rezerve, NBS je navela da će se ona koristiti kao prudencijalni instrument kojim se stimuliše veće korišćenje dinarskih i dugoročnijih izvora finansiranja u finansijskom sistemu.

„Narodna banka Srbije nastaviće da sprovodi režim rukovođeno plivajućeg deviznog kursa. Intervencije na međubankarskom deviznom tržištu sprovodiće se s ciljem ublažavanja prekomernih kratkoročnih oscilacija kursa dinara prema evru, radi očuvanja stabilnosti cena i finansijskog sistema, kao i održavanja adekvatnog nivoa deviznih rezervi“, stoji u Programu.

Naša centralna banka ističe i da će i tokom 2024. godine ostati dosledna u održavanju deviznih rezervi na adekvatnom nivou, rukovodeći se prvenstveno načelima sigurnosti i likvidnosti u upravljanju deviznim rezervama.

Zadržaće, kako je navedeno, sistematski pristup i nastaviti sa sprovođenjem aktivnosti usmerenih na smanjenje postojećih i sprečavanje nastanka novih problematičnih kredita. Njihov nizak i održiv nivo, kako su ukazali, doprinosi efikasnosti monetarne politike i daljem rastu kreditne aktivnosti.

NBS je najavila i da će nastaviti da sprovodi strategiju dinarizacije, ali i da će njene aktivnosti u narednom periodu biće usmerene ka daljem razvoju domaćeg finansijskog tržišta, većoj upotrebi instrumenata zaštite od deviznog rizika i većoj upotrebi dinara u domaćim ekonomskim tokovima.

Nastaviće da podstiče dinarizaciju utvrđivanjem odgovarajućih sredstava finansijskog obezbeđenja za monetarne operacije (prihvatanje samo dinarskih hartija od vrednosti odgovarajućih izdavalaca(, politikom obavezne rezerve i drugim prudencijalnim merama, kao i promovisanjem štednje u domaćoj valuti.

„Ne dovodeći u pitanje sopstvenu nezavisnost u obavljanju funkcija utvrđenih zakonom, NBS sprovodiće i dalje monetarnu politiku usklađenu sa fiskalnom politikom i sa strukturnim politikama Vlade Srbije – kako bi se obezbedila srednjoročna cenovna stabilnost i očuvale finansijska stabilnost i održivost javnih finansija, a time i dugoročno održiv privredni rast“, navedeno je u Programu monetarne politike za 2024. godinu.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...