Građani imaju pravo na žalbu

Da li se porez plaća i za nepokretnosti koje su pogrešno upisane u katastru?

NekretninePoreziSrbija

24.9.2024 13:53 Autor: Ljiljana Begović 4

Da li se porez plaća i za nepokretnosti koje su pogrešno upisane u katastru? Da li se porez plaća i za nepokretnosti koje su pogrešno upisane u katastru?
Republički geodetski zavod saopštio je da je od 1. januara 2023. do 28. avgusta ove godine stiglo 189.741 pitanje građana Info centru RGZ-a, od... Da li se porez plaća i za nepokretnosti koje su pogrešno upisane u katastru?

Republički geodetski zavod saopštio je da je od 1. januara 2023. do 28. avgusta ove godine stiglo 189.741 pitanje građana Info centru RGZ-a, od kojih je u roku od dva dana odgovoreno na 99,81 odsto, odnosno na 189.387 pitanja. Međutim, neki problemi se i dalje rešavaju godinama.

Naša čitateljka obrazložila je svoj slučaj.

“Nisam imala kućni broj. Podnela sam zahtev za dva lokala u prizemlju i morala da platim tri kućna broja. Kada je stiglo rešenje, katastru je trebalo dva meseca da to upiše u list nepokretnosti. Ali, tu nije kraj! Kada je broj napokon upisan, dobijam rešenje od katastra – overeno, a nepotpisano – u kome stoji da mi je kuća etažirana i da sada imam stan, a ne kuću. Naravno, piše dupleks, iako mi je u prizemlju kotlarnica. To automatski znači i veći porez na imovinu”, iznela nam je svoj problem.

Advokatica Anastasija Perišić iz kancelarije PC Law kaže da je u ovom slučaju poreski obveznik dužan da izvrši plaćanje poreske obaveze koja je utvrđena poreskim rešenjem.

“Svakako, ukoliko poreski obveznik primeti da podaci na osnovu kojih je poreska obaveza utvrđena i obračunata nisu ispravni, ima pravo da se žali. Specifičnost poreske žalbe je u tome što ona ne odlaže izvršenje, pa je zbog toga potrebno da se u okviru žalbe traži i odlaganje izvršenja rešenja u ožalbenom delu dok se o žalbi ne odluči (uz navođenje da bi plaćanjem većeg poreza pre konačnosti rešenja obveznik pretrpeo bitnu ekonomsku štetu). Uz ovakvu žalbu potrebno je podneti i odgovarajuće dokaze”, objašnjava Perišić.

Izuzetno, ukoliko se dogodi da je rok za žalbu istekao, potrebno je ispitati da li postoji mogućnost za pokretanje posebnih postupaka za uklanjanje ili menjanje rešenja, kao što je na primer ponavljanje postupka.

Foto: Freepik

Na pitanje da li građani plaćaju takse i na zahtev za ispravljanje greške koja je načinjena u samom katastru, naša sagovornica ističe da je Zakonom o republičkim i administrativnim taksama propisano da se ne plaća taksa za spise i radnje koje se vrše u postupku za ispravljanje grešaka u rešenjima, ispravama i službenim evidencijama, do kojih je došlo krivicom postupajućeg organa.

Takođe, bitno je napomenuti da se zahtev za ispravku grešaka, nedostataka i propusta u podacima o nepokretnostima i upisanim stvarnim pravima na nepokretnostima besplatno podnosi putem servisa ePrimedbe. Aplikacija ePrimedbe omogućava građanima direktnu komunikaciju sa RGZ-om bez potrebe za odlaskom na šaltere, što ubrzava obradu zahteva i smanjuje birokratske procedure.

Podsetimo, od početka ove godine promenama Zakona o postupku upisa u katastar nepokretnosti i katastar infrastrukture, upis ili promene u katastru građani mogu da izvrše isključivo digitalnim putem. Novina je i da to neće moći da urade neposredno, već preko profesionalnih korisnika – advokata i geodetskih organizacija.

Javni beležnik izvod iz katastra nepokretnosti izdaje putem aplikacije koju obezbeđuje ministarstvo nadležno za poslove pravosuđa, a preko Servisne magistrale organa koja je povezana sa GKIS-om. Beležnik može da preuzme podatke iz centralnog registra katastra nepokretnosti i odštampani istovetni vizuelni prikaz tih podataka koji sadrži datum ažurnosti, overi svojeručnim potpisom i pečatom.

Kada je reč o geodetskim organizacijama one dokument izdaju na isti način kao i javni beležnik, uz overu ovlašćenog lica geodetske organizacije potpisom i pečatom.

Preduzetnik upisan u Registar posrednika u prometu i zakupu nepokretnosti izvod overava svojeručnim potpisom i pečatom preduzetnika.

Za izdavanje izvoda iz katastra nepokretnosti javni beležnik, geodetska organizacija, odnosno posrednik u prometu i zakupu nepokretnosti, naplaćuje isključivo naknadu troškova koja ne može biti viša od 540 dinara.

Za pribavljanje podataka i uverenja ne naplaćuje se republička administrativna taksa, a javni beležnik nema pravo na nagradu i naknadu troškova po tom osnovu.

Geodetska organizacija i posrednik u prometu i zakupu nepokretnosti podatke pribavljaju bez plaćanja takse, odnosno naknade.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

    Biznis.rs newsletter

    Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

    Vaša e-mail adresa će biti korišćena isključivo za potrebe slanja newslettera, a u skladu sa Politikom privatnosti.