Primena novog zakona od 2023. godine

Do jeseni konačan predlog za rešavanje statusa frilensera 

PoreziPreduzetnikSrbija

30.3.2022 10:01 Autor: Ljiljana Begović 16

Do jeseni konačan predlog za rešavanje statusa frilensera  Do jeseni konačan predlog za rešavanje statusa frilensera 
Poreski status frilensera u Srbiji trebalo bi do kraja ove godine da dobije svoj konačni oblik koji će zadovoljiti kako nadležne institucije tako i... Do jeseni konačan predlog za rešavanje statusa frilensera 

Poreski status frilensera u Srbiji trebalo bi do kraja ove godine da dobije svoj konačni oblik koji će zadovoljiti kako nadležne institucije tako i radnike.

Iz Udruženja frilensera i preduzetnika Srbije (UFPS) kažu da radna grupa konstantno radi na predlozima kojima se reguliše status fizičkih lica koja radno angažuju strani poslodavci bez registrovane delatnosti na teritoriji Republike Srbije i samozaposlenih lica koja rade preko online platformi – frilensera.

Radna grupa intenzivno radi, a cilj je da do jeseni bude utvrđen tekst i donet zakon kako bi stupio na snagu od sledeće godine. Atmosfera je konstruktivna i postoji želja svih učesnika da se ova oblast zakonski dobro uredi“, navode iz UFPS.

Prema rečima naših sagovornika, za sada se diskusije više vode oko toga koja prava samozaposlene osobe trenutno mogu ostvariti, kako da se prebrode dosadašnji problemi u vezi sa dokazivanjem frilens odnosa i kako sprečiti zloupotrebe.

„Konkretno, usaglašeno je da ugovor više ne mora da ima strogo definisanu formu i tekst kako bi bio uvažen kao takav. Pravno gledano, ugovori su i prihvaćeni uslovi i odredbe ili prepiska e-poštom, pa će se i to smatrati validnim dokazima da je neko frilenser. Takođe se diskutovalo oko prava na zdravstveno osiguranje i kako ga ostvariti prema trenutnom zakonodavstvu. U principu, udruženja su usaglasila definiciju frilensera, a nadamo se da će ona biti i prihvaćena“, ističu iz UFPS.

Kako je ranije za Biznis.rs rekla članica radne grupe iz Udruženja radnici na internetu (URI) Tamara Petrović, problem je veoma kompleksan i predstavnicima udruženja frilensera je jako važno da se pronađe dobar, odgovarajući i održiv model za budućnost koji će garantovati pravnu zaštitu, radna prava, a sa tim u skladu i poreske obaveze koje neće sputavati frilensere da rade i zarađuju.

Iz UFPS navode da se na sastancima radne grupe dosta diskutovalo i oko toga ko nije frilenser i kako sprečiti zloupotrebe od strane poslodavaca u Srbiji.

„Baš zbog toga mi naglasak stavljamo na osobe koje prihoduju od inostranih poslodavaca i klijenata, a koje u našem zakonodavstvu još uvek ne ostvaruju prava kao zaposleni za domaće poslodavce. Naime, zaposleni za domaće poslodavce imaju plaćeno bolovanje, pravo na odmor, regulisano radno vreme i prekovremeni rad, zaštitu od iznenadnog otkaza ili izostanka isplate, a mogu se obratiti inspekcijama ukoliko su im prava prekršena. Frilenseri to ne mogu i jedan od naših ciljeva je da u novom zakonskom rešenju dobijemo prava koja trenutno nemamo, a da naše obaveze budu proporcionalne tome“, zaključuju naši sagovornici iz UFPS-a.

Podsetimo, trenutni uslovi oporezivanja frilensera biće produženi do kraja 2022. godine.

Prema sadašnjem modelu oni koji mesečno zarađuju nešto više od 500 evra nemaju finansijskih obaveza. Frilenseri sa mesečnim prihodima od oko 1.000 evra mesečno treba da izdvoje oko 13 odsto, a oni koji zarađuju oko 2.000 evra oko 20 procenata za plaćanje poreza.

Po sadašnjem rešenju nema samooporezivanja, odnosno samoprijavljivanja prihoda, Poreska uprava slaće rešenja frilenserima koji zarađuju više od 768.000 dinara godišnje.

  • VANJA

    30.3.2022 #1 Author

    Ne znam samo kakav status oni traze!

    Odgovori

  • SANJA

    30.3.2022 #2 Author

    Sta se jos moze uciniti nek ucine.

    Odgovori

  • Nemanja

    30.3.2022 #3 Author

    Da, znam da frilenseri imaju velike probleme sa pravnom zaštitom i pravima, bilo bi zaista lepo da im država reguliše status na pravi način i tako pruži podsticaj.

    Odgovori

    • DANIJELA

      30.3.2022 #4 Author

      Tacno ali moraju i oni da placaju porez kao i svi ostali.

      Odgovori

      • Nebojsa

        9.9.2022 #5 Author

        Da, ali ne da bude 50% pljacka, nego negde oko 20%. Youtuber, strimeri i freelanceri nemaju „istu mesecnu zaradu“, neki put i uopste i nemaju. Tako da 20% oporezivanja na 2000+ evra mesecno je zaista ok.

        Odgovori

  • VERA

    30.3.2022 #6 Author

    Vreme je da im drzava obezbedi prijavu doprinosa i ostale uslove jer oni ostaju ovde i trose ovde zarđeno.

    Odgovori

  • JANA

    30.3.2022 #7 Author

    Nema sta ,to je vec hotovo pitanje zoporezivanje na dobitak prosto i jednostovno …

    Odgovori

  • TINA

    30.3.2022 #8 Author

    Napokon, da znaju na cemu su

    Odgovori

  • MADMAX

    30.3.2022 #9 Author

    Ne znam šta su čekali do sada.

    Odgovori

  • DANIJELA

    30.3.2022 #10 Author

    Pa svakako mora da se nadje srednje resenje. Potrebno je da dobiju adekvatan status a i da placaju porez na zaradu.

    Odgovori

  • NATI29

    30.3.2022 #11 Author

    Konacno da se resi vec duze vreme traje

    Odgovori

  • Anna

    31.3.2022 #12 Author

    Nadam se da će brzo rešiti ovaj problem. Jako dugo ovi ljudi ne mogu da ostvare svoja prava.

    Odgovori

  • Lelica

    31.3.2022 #13 Author

    Drzava mora da regulise njihova prava,a isto tako i oni da ispunjavaju svoje obaveze.

    Odgovori

  • STRAHINJA

    31.3.2022 #14 Author

    Pa oni su prakticno crno trziste vec preko 15 godina, konacno da se malo i ta grupa regulise zakonom

    Odgovori

  • Milovan94

    31.3.2022 #15 Author

    Čisto sumnjam da će postići rešenje

    Odgovori

  • ZVEZDICA01

    1.4.2022 #16 Author

    Status frilensera nikako da se bude rešen. I oni treba da plaćaju porez kao i ostali.

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...