predsednik privredne komore srbije marko čadež

Dobra komunikacija između privrede i države doprinosi bržoj reakciji na krizu

PoslovanjePreduzetnikSrbija

13.12.2022 18:19 Autor: Redakcija Biznis.rs 6

Dobra komunikacija između privrede i države doprinosi bržoj reakciji na krizu Dobra komunikacija između privrede i države doprinosi bržoj reakciji na krizu
Neizvesnost poslovanja, uz inflaciju, rast cena energenata i hrane, uzdrmani lanci dobavljača, najveći su izazov, kako za globalnu i evropsku, tako i za srpsku... Dobra komunikacija između privrede i države doprinosi bržoj reakciji na krizu

Neizvesnost poslovanja, uz inflaciju, rast cena energenata i hrane, uzdrmani lanci dobavljača, najveći su izazov, kako za globalnu i evropsku, tako i za srpsku privredu, ocenio je predsednik Privredne komore Srbije Marko Čadež.

„U trci smo sa vremenom, ali kao mala privreda imamo prednosti u odnosu na veće zemlje i snažnije ekonomije, jer smo kompaktni i možemo brzo da delujemo. To smo pokazali u vreme pandemije korona virusa i ranije, ali nam je važna dobra komunikacija između privrede i države da možemo da reagujemo što pre“, navodi se u saopštenju PKS-a. 

Istakao je da je zadatak PKS da štiti interes privrede u partnerstvu sa državom.

„Nemamo uvek isti interes, ali moramo stalno da razgovaramo i radimo zajedno kako bismo brzo reagovali i rešavali probleme kompanija“, kazao je Čadež.

Naveo je da su makroekonomski podaci za Srbiju bolji od očekivanih – rast BDP, rekordni nivo stranih direktnih investicija koji će premašiti četiri milijarde evra, „što je još jedan pokazatelj da investitori nisu stali“.

„Od 2020. do kraja 2022. godine imamo 66 novih fabrika, novih proizvodnih pogona, što nije mala stvar. Кvartalna anketa PКS pokazuje da 75 odsto privrednika ne očekuje problem sa likvidnošću, što je dobra vest za sada“, dodao je predsednik PКS.

Uprkos tim pozitivnim pokazateljima, Čadež je upozorio da se u 2023. godini očekuje nastavak inflatornih pritisaka, energetska zavisnost, kao i da je najveća muka za privredu neizvesnost u planiranju poslovanja.

„Po nekim istraživanjima rađenim u EU, kompanije su do sada prelile inflaciju inputa poluproizvoda i sirovina na kupca 34 odsto. Očekuje se da će već u prvom kvartalu 2023. godine to biti 50 odsto, zakasneli inflatorni pritisak iz 2022. Postoji limit do kada možete da podižete cene prema krajnjem potrošaču. Кompanije nemaju mnogo manevarskog prostora, mogu samo sredstva planirana za kapitalne investicije da prebacuju u operativne poslove i taj novac koriste da bi održale nivo proizvodnje. Sa jedne strane održavate poslovanje, a sa druge, odlažete ulaganja važna za produktivnost“, objasnio je Čadež.

Ukazao je na novinu – prelazak sa globalizacije na regionalizaciju, formiranje većih regionalnih teritorijalnih celina koje predvode vodeće ekonomske sile SAD, Кina, EU.

Foto: Adobe Stock

„To je jedan tektonski ekonomski poremećaj, jer se pomeraju svi lanci dobavljača i vrednosti. To se ne dešava samo zbog rata u Ukrajini, već je i posledica ranijih događaja. Srbija može ove promene da koristi kao šansu koju donosi ‘nearshoring'“, smatra Čadež.

Istakao je da Кomora u dijalogu sa novom vladom izazovima i problemima pristupa multisektorski.

„Za razliku od prošlih vremena kada smo imali stalne radne grupe sa pojedinačnim ministarstvima da rešavamo probleme, sada moramo da radimo multisektorski. Primer je upravljanje građevinskim otpadom. Srbija baca veliki novac umesto da taj resurs koristi u reciklažu i proizvodnju. Zato smo sa ministarstvima građevinarstva, zaštite životne sredine i energetike dogovorili zajedničku radnu grupu sa ciljem da što pre nađemo rešenje, donesemo regulativu i razvijamo tržište“, rekao je Čadež.

Dodao je da je za sve investicione procese i održanje konkurentnosti kompanijama, posebno malim i srednjim preduzećima, potrebna podrška, a rešenja su u primeni nekih finansijskih instrumenata, garantih šema, vraćanju poreskog kredita.

Čadež je govoreći o dosadašnjim rezultatima regionalne inicijative Otvoreni Balkan istakao da je napredak vidljiv, posebno u unapređenju trgovine kako među članicama (Srbija, Severna Makedonija i Albanija), tako i među svim ekonomijama u regionu, ali može i bolje.

Na skali od jedan do 10, rezultate Otvorenog Balkana ocenio je između četiri i pet.

„Veoma je važno da zajednički nastupamo prema Briselu, insistiramo na uključivanju regiona u jedinstveno tržište EU. Izolovanost Zapadnog Balkana od jedinstvenog tržišta nije dobra, ni za naš region, ni za EU“, upozorio je predsednik PКS.

  • VERA

    14.12.2022 #1 Author

    Sve je to normalno samo treba da se primenjuju pravila i zakoni. Posao i jeste da PK unapredi saradnju.

    Odgovori

  • MIŠKOVIĆ

    15.12.2022 #2 Author

    Komora i treba da olakšava posao privrednicima

    Odgovori

  • Emilija

    15.12.2022 #3 Author

    Bas tako.Zbog toga i postoje

    Odgovori

  • GOCA BG

    15.12.2022 #4 Author

    To bi trebalo da im bude primarno…

    Odgovori

  • MALENA

    9.2.2023 #5 Author

    To i jeste njihov posao!

    Odgovori

  • Coka13

    9.2.2023 #6 Author

    Pa svrha njihovog postojanja bi i trebala to da bude!

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...