Najveće interesovanje za profilima iz mašinstva

Produžen rok za uključivanje poslodavaca u dualni model obrazovanja

PoslovanjePreduzetnikSrbija

1.12.2022 08:11 Autor: Redakcija Biznis.rs 11

Produžen rok za uključivanje poslodavaca u dualni model obrazovanja Produžen rok za uključivanje poslodavaca u dualni model obrazovanja
Rok za prijavu poslodavaca za uključivanje u dualni model obrazovanja produžen je zbog velikog interesovanja do 15. decembra ove godine. Mirjana Kovačević, rukovodilac Centra... Produžen rok za uključivanje poslodavaca u dualni model obrazovanja

Rok za prijavu poslodavaca za uključivanje u dualni model obrazovanja produžen je zbog velikog interesovanja do 15. decembra ove godine.

Mirjana Kovačević, rukovodilac Centra za dualno obrazovanje i obrazovne politike Privredne komore Srbije, rekla je da je u prethodnom periodu Privredna komora Srbije relizovala intenzivnu kampanju animiranja poslodavaca za uključivanje u dualni model obrazovanja i održala je značajan broj individualnih sastanaka sa zainteresovanim poslodavcima.

„Imajući u vidu činjenicu da zahtevi još uvek pristižu, kompanijama smo dali mogućnost da se prijavljuju do polovine decembra“, kaže Kovačević.

I ove godine, tradicionalno je najveće interesovanje među poslodavcima za obrazovnim profilima iz područja mašinstva i obrade metala, elektrotehnike, kao i ugostiteljstva, ali je primetan porast interesovanja za profilima iz sektora šumarstva i obrade drveta.

Poslodavci se prijavljuju putem specijalizovanog veb portala Privredne komore Srbije na kojem kreiraju profil kompanije i na jednostavan način, u tri koraka, podnose prijavu za uključivanje u model dualnog obrazovanja.

Radnica

Kovačević podseća da kompanija ulaskom u dualni model obrazovanja ima mogućnosti da stekne kvalifikovan i obučen kadar spreman da se odmah uključi u proces rada i time znatno smanji troškove za obučavanje radne snage.

„Učenici u dualnom obrazovanju, u zavisnosti od obrazovnog profila, provode određeni broj dana u kompaniji čime se kod njih razvija osećaj pripadnosti, usvajaju poslovnu kulturu i način rada konkretnog preduzeća, i jača se poverenje između učenika i poslodavca, što naknadno vodi ka saradnji na obostrano zadovoljstvo”, ukazuje Kovačević.

Od sledeće školske 2023/2024. godine, u ponudi se nalazi i osam novih obrazovnih profila: elektrotehničar energetike, tehničar drumskog saobraćaja, tehničar dizajna grafike, nautički tehničar-rečni smer, tehničar grejanja i klimatizacije, cvećar-vrtlar, tehničar hortikulture i tapetar-dekorater.

  • Dragana

    1.12.2022 #1 Author

    Da mora se ubrzano raditi na obrazovanju novih majstora.

    Odgovori

  • VERA

    2.12.2022 #2 Author

    Učenici u dualnom obrazovanju provode određeni broj dana u kompaniji čime se kod njih usvajaju poslovna kultura i način rada konkretnog preduzeća.

    Odgovori

  • DUSICA

    2.12.2022 #3 Author

    Dualno obrazovanje je od velike koristi i za učenike i za poslodavce.

    Odgovori

  • MIŠKOVIĆ

    3.12.2022 #4 Author

    Kasno su se setili da zadrže mlade u zemlji. Dobri uslovi za rad Ii plata od koje može da se pristojno živi rešava i dual o obrazovanje

    Odgovori

  • GOCA BG

    3.12.2022 #5 Author

    Znacice svakako i poslodavcima i mladim ljudima…

    Odgovori

  • MADMAX

    4.12.2022 #6 Author

    To je i ranije bila praksa samo treba inovirati stare modele obuke i obrazovanja.

    Odgovori

  • Milisavka

    4.12.2022 #7 Author

    Trebalo bi mnogo više firmi da se ukljuci u ovaj program

    Odgovori

  • LEPOSAVA

    4.12.2022 #8 Author

    Odlicna stvar nema sta

    Odgovori

  • Emilija

    4.12.2022 #9 Author

    Svakako ima svoje prednosti!

    Odgovori

  • MALENA

    4.12.2022 #10 Author

    Na ovaj nacin dobijaju kvalifikovan i obucen kadar

    Odgovori

  • BOJANA

    5.12.2022 #11 Author

    Vrlo pametno i korisno.

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...