Ističe rok za prijavljivanje za projekat Moja prva plata

Programi za zapošljavanje radnika dobri, ali poslodavci apeluju na promene obrazovnog sistema

Poslovanje

31.10.2022 12:35 Autor: Ljiljana Begović 3

Programi za zapošljavanje radnika dobri, ali poslodavci apeluju na promene obrazovnog sistema Programi za zapošljavanje radnika dobri, ali poslodavci apeluju na promene obrazovnog sistema
Poslednjeg dana oktobra ističe prijavljivanje za program Moja prva plata za nezaposlene mlade osobe do 30 godina života, sa srednjim i visokim obrazovanjem. Takođe,... Programi za zapošljavanje radnika dobri, ali poslodavci apeluju na promene obrazovnog sistema

Poslednjeg dana oktobra ističe prijavljivanje za program Moja prva plata za nezaposlene mlade osobe do 30 godina života, sa srednjim i visokim obrazovanjem. Takođe, do kraja novembra poslodavci imaju vremena da se prijave za još jedan program podrške za pronalaženje adekvatnih kadrova, to je model dualnog obrazovanja kroz koji je prema podacima Privredne komore Srbije prošlo više od 10.500 učenika u oko 700 kompanija.

Oba programa su dobro prihvaćena od strane poslodavaca u Srbiji, ali prema njihovim rečima to ne može da bude jedini put reforme i pomoći pri zapošljavanju.

Iz Unije poslodavaca Srbije (UPS) za Biznis.rs kažu da je pitanje radne snage u ovom trenutku jedno od najvažnijih i najsloženijih za srpsku privredu.

“Taj izazov se odnosi i na kvantitet, odnosno nedovoljan broj ljudi, i na kvalitet, odnosno na kvalifikacionu strukturu. Pitanje nedostatka zaposlenih tiče se i demografije i migracija, a pitanje kvaliteta tiče se obrazovnog sistema, koji je zastareo i jako je udaljen od potreba koje imaju preduzeća. Zbog toga je dualno obrazovanje veoma bitno kao jedan od načina da se edukacija mladih približi onome što je u realnom svetu potrebno privredi”, objašnjavaju iz UPS i dodaju da su preko Socijalno-ekonomskog saveta pokrenuli inicijativu za sveobuhvatnu reformu obrazovnog sistema.

Cilj tih promena bio bi da se obrazovanje uskladi sa potrebama privrede, uključujući i logičan regionalni razvoj. Kao primer navode Zlatibor kao vodeću turističku destinaciju u Srbiji, sa desetinama hotela i smeštajnih kapaciteta, a opština Čajetina kojoj ovo turističko mesto pripada nema srednju ugostiteljsku školu.

Foto: Rawpixel.com

Naši sagovornici ističu da je svakom poslodavcu u većem interesu da zadrži postojećeg zaposlenog, posebno dobrog radnika, nego što će se baviti složenim procesom akvizicije novog radnika.

“Ta svest postoji u ogromnoj većini naših preduzeća i u ovom trenutku očigledan je snažan trend da se firme brendiraju kao poslodavci, da unaprede uslove za zaposlene i da na taj način budu privlačni i za postojeće zaposlene, i za kandidate za novi posao. Prevelika fluktuacija zaposlenih nije ono što odgovara poslodavcu i svakako da je spreman da uloži u razvoj radnika, ako će se on zadržati na istom radnom mestu u nekom razumnom periodu”, navode iz UPS.

Kada je reč o priključivanju u model dualnog obrazovanja za narednu školsku 2023/2024. godinu, poslodavci mogu podneti prijavu do 30. novembra. Prijavljivanje se vrši putem posebnog sajta Privredne komore Srbije na kojem kreiraju profil kompanije i na jednostavan način podnose prijavu za uključivanje u model dualnog obrazovanja.

“Broj obrazovnih profila koji su u ponudi za realizaciju po dualnom modelu raste iz godine u godinu, te će tako za narednu školsku 2023/2024. godinu, poslodavcima biti omogućeno da pored postojećih 65 obrazovnih profila biraju kadrove i za šest novih: elektrotehničar energetike, tehničar dizajna grafike, tehničar drumskog saobraćaja, nautički tehničar-rečni smer, tapetar-dekorater i cvećar-vrtlar”, kažu iz PKS.

Prilikom prijavljivanja, poslodavci podnose izjavu o spremnosti za uključivanje u dualno obrazovanje i zahtev za akreditaciju. Prateću dokumentaciju za akreditaciju dostavljaju najkasnije do 15. decembra, elektronskim putem na e-mail adresu obrazovanje@pks.rs ili na adresu Privredne komore Srbije, Resavska 13-15, Beograd.

Moja prva plata

Cilj Programa je podsticanje zapošljavanja mladih, uz prethodnu obuku za posao i sticanje prvih radnih iskustava, kao i podrška privredi u rešavanju problema nedostatka kadrova.

Program Moja prva plata sprovodi Nacionalna služba za zapošljavanje uz podršku Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, Ministarstva finansija, Kancelarije za informacione tehnologije i elektronsku upravu i Privredne komore Srbije. Više od 5.000 poslodavaca u prva dva ciklusa programa, tokom poslednje dve godine, primilo je čak 18.000 mladih na osposobljavanje za rad. Od ukupnog broja mladih uključenih u prvi ciklus programa, 43 odsto se zaposlilo, piše na sajtu PKS.

Tokom devet meseci trajanja programa Moja prva plata će kandidati sa srednjim obrazovanjem primati od države novčanu naknadu od 25.000 dinara i 30.000 sa visokim obrazovanjem, objavila je Nacionalna služba za zapošljavanje (NSZ).

Novac se isplaćuje direktno korisnicima, preko NSZ, a poslodavci mogu da isplate i dodatni iznos.

 • TATJANA

  31.10.2022 #1 Author

  Fabrika vagona Gosa je imala masinsko-elšktrotehnicku školu da osposobi sebi kadrove, sto je zaista bilo obostrano korisno

  Odgovori

 • Anna

  31.10.2022 #2 Author

  Dobra vest je da se povećava spektar dualnog obrazovanja. Ali obrazovni sistem mora da se menja iz korena.

  Odgovori

 • goca87

  1.11.2022 #3 Author

  Ko je razmišljao o ovakvoj vrsti samozapošljavanja treba da iskoristi ovo

  Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...