Advokati savetuju prevenciju vansudskim dogovorom

Sudsko rešavanje radnih sporova veliki trošak za poslodavce

AnalizaSrbija

20.10.2022 13:51 Autor: Ljiljana Begović 6

Sudsko rešavanje radnih sporova veliki trošak za poslodavce Sudsko rešavanje radnih sporova veliki trošak za poslodavce
Ukoliko ste poslodavac, sigurno ste bar jednom strahovali od radnog spora sa zaposlenim jer kada jednom zakuca na vaša vrata nećete imati drugog načina... Sudsko rešavanje radnih sporova veliki trošak za poslodavce

Ukoliko ste poslodavac, sigurno ste bar jednom strahovali od radnog spora sa zaposlenim jer kada jednom zakuca na vaša vrata nećete imati drugog načina nego da se mukotrpno i dugo borite za rešenje putem suda.

Posledice radnih sporova je gotovo nemoguće predvideti, a mogu teško pogoditi celokupno poslovanje i koštati mnogo novca. Zato je svaka prevencija radnih sporova bolja od bilo kakvog sudskog rešavanja.

Kako biste sprečili radne sporove, ključno je da utvrdite šta može da ih prouzrokuje. Jedan od najčešćih predmeta sporova je nezakonit otkaz ugovora o radu.

“Otkaz ugovora o radu od strane poslodavca ostavlja najviše prostora za nastanak radnih sporova. Ovakav otkaz je, naravno, dozvoljen, ali samo ako se ispune uslovi predviđeni zakonom o radu, da za to postoji opravdan razlog i da je ispoštovana zakonom predviđena procedura”, objašnjava za Biznis.rs advokat Mina Radojević iz advokatske kancelarije Stojković Advokati.

Zakon predviđa da opravdan razlog za otkaz ugovora o radu od strane poslodavca postoji kada zaposleni ne ostvaruje rezultate rada ili nema potrebna znanja i sposobnosti za obavljanje poslova na kojima radi. Takođe, ukoliko svojom krivicom učini povredu radne obaveze ili ne poštuje radnu disciplinu.

I kada postoji opravdan razlog za otkaz ugovora o radu, poslodavac je dužan da ispoštuje pravo zaposlenog na odbranu. Tačnije, ukoliko zaposleni ne ostvaruje rezultate rada, poslodavac je dužan da ga prethodno pisano obavesti u vezi sa nedostacima u radu, da mu da dodatna uputstva i ostavi mu rok da svoj rad poboljša. Odnosno, ukoliko zaposleni svojom krivicom učini povredu radne obaveze ili ne poštuje radnu disciplinu, poslodavac prethodno mora da ga upozori na postojanje konkretnog razloga za otkaz i da mu omogući da se o tome izjasni”, navodi Radojević i savetuje poslodavce da, zbog ogromnog broja sudskih sporova u kojima je pravo zaposlenog na odbranu povređeno, dobro prouče zakonom predviđenu proceduru.

Dokumentacija
Foto: Pexels.com

Prema rečima naše sagovornice, neretko se dešava da poslodavci odbijaju da zaposlenom isplate ostvarenu zaradu ili pak ne isplate zaradu u zakonom predviđenom roku. Prema Zakonu, zarada se isplaćuje najmanje jedanput mesečno, a najkasnije do kraja tekućeg meseca za prethodni mesec.

Zbog kršenja ovog prava od strane poslodavca, zaposleni može da pokrene sudski postupak podnošenjem tužbe za isplatu neisplaćene zarade.

Neplaćanje otpremnine

Zakonom je propisano da, ukoliko je došlo do prestanka radnog odnosa zbog odlaska u penziju ili zbog proglašenja zaposlenog tehnološkim, ekonomskim ili organizacionim viškom, zaposleni ima pravo na otpremninu.

Otpremina se u slučaju odlaska zaposlenog u penziju isplaćuje u skladu sa opštim aktom, a najmanje u visini dve prosečne zarade u Republici Srbiji.

Visina otpremnine zaposlenom koji je tehnološki višak utvrđuje se opštim aktom ili ugovorom o radu, s tim što ne može biti niža od zbira trećine zarade zaposlenog za svaku navršenu godinu rada u radnom odnosu kod poslodavca kod koga ostvaruje pravo na otpremninu.

“Treba obratiti pažnju i na to da se prava na otpremninu niko ne može odreći. Naime, poslodavci u nekim slučajevima pokušavaju da izbegnu isplatu otpremnine potpisujući sporazume sa zaposlenim koji odlazi u penziju ili je tehnološki višak kojima se to lice odriče otpremnine. Sudovi su, međutim, doneli niz odluka kojima je potvrđeno da se prava na otpremninu niko ne može odreći, kao ni iznosa koji je utvrđen u rešenju o prestanku radnog odnosa”, objašnjava advokat Mina Radojević.

Sporovi zbog prava na godišnji odmor

Zaposleni ima pravo i na godišnji odmor u skladu sa zakonom, a stiče pravo na njegovo korišćenje posle mesec dana neprekidnog rada od dana zasnivanja radnog odnosa kod poslodavca.

Zaposleni ne može da se odrekne prava na godišnji odmor, niti mu se to pravo može uskratiti ili zameniti novčanom naknadnom – osim u slučaju prestanka radnog odnosa u skladu sa zakonom. Zato će zaposleni moći, ukoliko krivicom poslodavca nije iskoristio godišnji odmor, da sudskim putem potražuje naknadu štete od poslodavca.

  • JANA

    20.10.2022 #1 Author

    Iziskuje puno vremena i puno sredstava,skupo je i za fizickw.lica ,a kamoli za pravna ,svako dobro .

    Odgovori

  • GOCA BG

    20.10.2022 #2 Author

    Samo neka se i poslodavac drzi ugovora i zaposleni,i do sudskih sporova nece dolaziti…

    Odgovori

  • BRANA19

    21.10.2022 #3 Author

    Danas je skupo za sve…

    Odgovori

  • SUNCOKRET

    21.10.2022 #4 Author

    Pa da, dva najčešća razloga su otkaz i ne isplaćena zarada. Sudskim sporom bi se i ostvarila prava, mada neznam koliko je naše sudstvo efikasno to može da traje i godinama.

    Odgovori

  • Jovana24

    21.10.2022 #5 Author

    Skupo je svako resavanje nekog problema putem suda.

    Odgovori

  • VERA

    22.10.2022 #6 Author

    Uvek je bolje da se sve reši dogovorom bez sudjenja.

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...