Broj zahteva raste

Dodeljeno još 155 kuća sa okućnicom u selima Srbije

SrbijaU fokusu

13.6.2024 14:31 Autor: Redakcija Biznis.rs 4

Dodeljeno još 155 kuća sa okućnicom u selima Srbije Dodeljeno još 155 kuća sa okućnicom u selima Srbije
Ministar za brigu o selu Milan Krkobabić izjavio je, nakon što je u Palati Srbija dodeljeno još 155 kuća sa okućnicom u selima širom... Dodeljeno još 155 kuća sa okućnicom u selima Srbije

Ministar za brigu o selu Milan Krkobabić izjavio je, nakon što je u Palati Srbija dodeljeno još 155 kuća sa okućnicom u selima širom Srbije, da su visoko obrazovanje i ideje dobitnika u vezi sa onim čime će se baviti obeležile potpisivanje ugovora.

„Ovoga puta useljavamo kuće u selima 49 lokalnih samouprava, prednjači Sombor na severu, a na jugu Vladičin Han, Surdulica, Merošina. Prosek godina ljudi koji konkurišu je ponovo nešto ispod 30 godina“, kazao je Krkobabić, a prenosi Beta.

On je istakao da broj zahteva raste.

Kako je naglašeno, današnjim potpisima krov nad glavom dobilo je još 226 odraslih i više od 90 mališana, a svi su priželjkivali sopstveni dom i mnogi od njih imaju sjajne poslovne ideje.

„Pronašli smo prelepu kuću u zrenjaninskom selu Aradac, koja je izgrađena u etno-stilu i čim smo je videli, znali smo da je to mesto gde ćemo podizati porodicu“, kazala je Jelena Radan, koja sa suprugom Nemanjom u septembru očekuje prvu bebu. Kako je navela, dobili su i oko 14 ari placa.

„Jedva čekam da uredim dvorište sadnicama cveća i voća, ali planiramo i da se bavimo poljoprivredom. Suprug je električar i ima posao, ja sam završila Fakultet tehničkih nauka, ali smo nakon zajedničkog života u Novom Sadu shvatili da želimo da živimo na selu“, kazala je Radan.

Novinarka Marija Nikolić iz rodne Niške Banje seli se u selo kod Gadžinog Hana gde planira da se bavi etno-turizmom.

„Inače imam online magazin i nisam vezana za mesto, pa se iskreno radujem da gradski život zamenim seoskim. Imam mnogo ideja, možda i da nastavim porodični biznis gajenja lekovitog bilja i pokretanja svoje kozmetičke linije“, rekla je Marija.

Ona je istakla da ovakva podrška drževe mnogo znači. „Daje vetar u leđa mladima koji imaju i volju i spremni su da vredno rade za sopstvenu budućnost“, rekla je ona.

Među porodicama koje odlaze u naselja širom Srbije, od Sombora do Vladičinog Hana, Kosijerića i Pirota, ima ih i sa petoro, šestoro pa i osmoro dece.

U selu Kruščić, u Opštini Kula, obezbeđen je dom za devetočlanu, a u selima Kikinde i Zrenjanina skućiće se dve sedmočlane porodice.

Kako je navedeno, ukupan broj kuća, koje su uz pomoć države dobile nove vlasnike, bliži se trihiljaditoj.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

    Biznis.rs newsletter

    Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

    Vaša e-mail adresa će biti korišćena isključivo za potrebe slanja newslettera, a u skladu sa Politikom privatnosti.