Leksikon 2023: Tatjana Matić

Događaj godine je proboj veštačke inteligencije

PoslovanjeSrbija

4.1.2024 11:36 Autor: Milica Vojtek 4

Događaj godine je proboj veštačke inteligencije Događaj godine je proboj veštačke inteligencije
Tatjana Matić, direktorka Fonda za razvoj Srbije, diplomirala je na Filološkom fakultetu Univerziteta u Beogradu na kome je stekla zvanje profesora srpskog jezika i... Događaj godine je proboj veštačke inteligencije

Tatjana Matić, direktorka Fonda za razvoj Srbije, diplomirala je na Filološkom fakultetu Univerziteta u Beogradu na kome je stekla zvanje profesora srpskog jezika i književnosti. Tokom svoje bogate karijere obavljala je više državnih funkcija.

U julu 2012. godine imenovana je za državnog sekretara Ministarstva spoljne i unutrašnje trgovine i telekomunikacija Republike Srbije, a u periodu od 2014. do 2020. godine obavlja funkciju državnog sekretara Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija. Tokom ovog perioda bila je i idejni tvorac dva velika projekta koje je sprovelo resorno ministarstvo – „Povezan i siguran – bezbedno virtuelno okruženje za decu” i „Informaciono-tehnološki (IT) karavan”.

U oktobru 2020. godine postala je ministarka trgovine, turizma i telekomunikacija Republike Srbije, a dve godine kasnije, decembra 2022. postavljena je na mesto direktora Fonda za razvoj Republike Srbije.

Pitali smo Tatjanu Matić šta je po njenom mišljenju obeležilo 2023. godinu?

Događaj godine

– Za mene bi događaj godine bio proboj veštačke inteligencije (AI). Ona se uvukla u sve društvene pore i na apsolutno svim nivoima je počela da osvaja svet i da oblikuje našu stvarnost. Upoznali su je i privrednici, deca, mladi, uz nju se uči, čita, piše. Mislim da je sve što se trenutno odigrava pred našim očima tek naznaka velikih i značajnih dešavanja – ne ključno u sferi modernih tehnologija, nego njene široke primene u svakodnevnom životu. Za sada se svi upoznajemo kako funkcioniše i verujem da će AI pokazati šta sve zaista može i zna. Doduše, postoje dve vrste predviđanja u kom pravcu će ići razvoj veštačke inteligencije, a ja verujem da će u sinergiji sa nama ostvariti neke neverovatno dobre stvari za čitavo čovečanstvo.

Ličnost godine

– Svako ko je svojim radom i delovanjem doprineo da njegova okolina postane mesto uspešnijih i srećnijih ljudi. Živimo u neizvesnim vremenima, mnoge teške okolnosti su nas zadesile poslednjih godina i to je činjenica koju ne možemo da prenebregnemo. Zato je važno da ne posustajemo, radimo i vredno koračamo ka boljoj budućnosti. Samo tako je moguće dostići progres i lični napredak. Mislim da je to važno i da je to veština koju treba da usadimo i našoj deci. Ustati i ne posustati i kada nam stvari baš ne idu na ruku.

Najbolji poslovni potez godine

– Najbolji poslovni potez godine nije samo jedan događaj koji bih izdvojila. To je zapravo niz aktivnosti koje se odigravaju na poslovnoj sceni naše zemlje. Dodatno privlačenje stranih investicija i početak realizacije velike manifestacije EXPO 2027 biće od neverovatnog značaja za našu državu. Na tome smo zaista radili timski i svi imamo velika očekivanja koja ćemo uspeti da realizujemo.

Promašaj godine

– Neuspesi, i na ličnom i na poslovnom planu, su zapravo važne lekcije svakog pojedinca i zaista ne bih tako kritički izdvajala nijedan događaj kao najveći promašaj koji je obeležio 2023. godinu.

Očekivanja u 2024. godini

– Želim da verujem da ćemo u 2024. godini biti svedoci progresivnog napretka domaće privrede, rasta poslovanja kompanija koje spadaju u mala i srednja preduzeća, a da ćemo mi kao Fond za razvoj Republike Srbije nastaviti da budemo svedoci tako velikih i sjajnih uspeha naših kreativnih ljudi. Očekujem da mnogi važni poslovi budu realizovani tokom 2024. godine, da privučemo nove investicije i omogućimo kreiranje dobre poslovne klime u Srbiji.

  • SABRINA

    4.1.2024 #1 Author

    Sta li je spoj profesorka srpskog jezika i knjizevnosti i telekomunukacija

    Odgovori

  • SHALIMAR

    4.1.2024 #2 Author

    Lepo zbori gospodja Matic,videcemo rezultate u ovoj godini…

    Odgovori

  • Dux011

    5.1.2024 #3 Author

    Videcemo…

    Odgovori

  • BLIZANAC

    5.1.2024 #4 Author

    Sve sto ima veze sa vestackom inteligencijom je dogadjaj godine

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...