vrhovni kasacioni sud poništio svoju raniju odluku

Domaći sindikati žaliće se Savetu Evrope zbog odluke o naknadama za topli obrok i regres

Srbija

17.10.2022 17:05 Autor: Redakcija Biznis.rs 11

Domaći sindikati žaliće se Savetu Evrope zbog odluke o naknadama za topli obrok i regres Domaći sindikati žaliće se Savetu Evrope zbog odluke o naknadama za topli obrok i regres
Sindikati vojske, zdravstva, pravosuđa i prosvete Srbije najavili su da će se obratiti Odeljenju Evropske socijalne povelje Saveta Evrope, da bi ih upoznali sa... Domaći sindikati žaliće se Savetu Evrope zbog odluke o naknadama za topli obrok i regres

Sindikati vojske, zdravstva, pravosuđa i prosvete Srbije najavili su da će se obratiti Odeljenju Evropske socijalne povelje Saveta Evrope, da bi ih upoznali sa odlukom Vrhovnog kasacionog suda (VKS) da topli obrok i regres budu sastavni deo minimalnih zarada u javnom sektoru, a ne posebne naknade kako je to propisano zakonom.

Predstavnici tih sindikata rekli su novinarima u prostorijama Vojnog sindikata Srbije u Beogradu da će zajednički pokušati da izvrše institucionalni pritisak, ocenjujući da je tom odlukom izvršena „diskriminacija zaposlenih“ u tim oblastima javnog sektora.

Predsednik Nezavisnog sindikata prosvete Vojvodine, Dušan Kokot, objasnio je da je VKS dve godine ranije imao jasan stav da u minimalnoj zaradi ne može da bude sadržan nikakav dodatak, već da on mora biti posebna nadoknada, ali da je taj stav promenio ove godine, prenosi Beta.

„Ljudi su bili prisiljeni da pokrenu tužbe na osnovu te odluke VKS, a sada će, umesto da dobiju svoj novac, morati da plate sudske troškove i troškove pravobranilaštva“, naglasio je Kokot.

On je ocenio i da je odlukom VKS iz aprila ove godine „otvorena pandorina kutija“, koja u budućnosti neće sprečiti poslodavce da zaposlenima ukinu i druga prava.

„Ne može u nečemu što je minimalno biti nešto što je dodato. To razum ne dozvoljava. VKS je pogazio svoju presudu, Ustav Srbije i Međunarodnu konvenciju koju je ova država ratifikovala“, istakao je Kokot.

Predsednica Sindikata pravosuđa Srbije, Slađanka Milošević, rekla je da se diskriminacija vidi u tome što zaposleni u javnim preduzećima dobijaju topli obrok i regres, iako, po njenim rečima, neka od njih posluju sa gubitkom.

Foto: Pixabay.com

„Mi još nismo čuli da je država uvela minimalne zarade u nekom preduzeću koje posluje sa gubitkom“, istakla je ona.

Naglasila je i da je neprihvatljivo da ministarstvo kaže da nema novca u budžetu za topli obrok i za regres, a da pritom izdvaja 33 milijarde dinara na godišnjem nivou za pionudnu naplatu, odnosno kazne i penale.

Po njenim rečima, ministar finansija Siniša Mali je jednom prilikom rekao da bi godišnje za topli obrok i regres u javnom sektoru bilo potrebno 23 milijarde dinara. „Ako ima novca za razne penale, onda mora imati i za zakonske obaveze. Ako ministar ne može da obezbedi novac za ono što su zakonska prava, onda neka se skloni i neka dođe neko ko može“, kazala je Milošević.

Predsednik Sindikata lekara i farmaceuta, Rade Panić, izjavio je o prvoj odluci VKS da je „neko očigledno prvo presudio po zakonu, a da nije pitao političare koliko će to da košta“.

Istakao je da je novom odlukom obuhvaćeno između 400.000 i 450.000 zaposlenih u javnom sektoru koji neće imati pravo na naknadu za topli obrok i regres, a da se odluka VKS pravda time da „nema para u budžetu“.

Predsednik Vojnog sindikata Srbije, Novica Antić, rekao je da ni zaposleni u Vojsci ne ostvaruju ta prava, ali da ne ostvaruju prava ni za naknade za prevoz, kao i da su jedini u javnom sektoru koji nemaju kolektivni ugovor.

Antić je najavio zajedničku borbu sindikata. „Ovo što smo danas počeli, pokušaj je da okupimo sindikate i napravimo širi front i po potrebi izvedemo ljude na ulice“, kazao je on.

  • GAGA

    17.10.2022 #1 Author

    Sramno je ljudima sa najnizim platama zakidati naknadu za prevoz, topli obrok i regres, a jos je sramnije sto je i sud stao na stranu nezajazljivih poslodavaca

    Odgovori

  • MIŠKOVIĆ

    17.10.2022 #3 Author

    Odavno je sve to država dozvolila. Trpi radnik

    Odgovori

  • Jovana24

    17.10.2022 #4 Author

    I treba da se zale.

    Odgovori

  • GOCA BG

    17.10.2022 #5 Author

    Tuzno sto je do svega ovoga i doslo…

    Odgovori

  • Anna

    17.10.2022 #6 Author

    Tužno je šta se dešava u ovoj zemlji, da je običan radnik prinuđen da se žali i traži pomoć evropskih sudova.

    Odgovori

  • TATJANA

    18.10.2022 #7 Author

    I treba

    Odgovori

  • VOJKAN

    18.10.2022 #8 Author

    Treba se izboriti danas za osnovna ljudska prava

    Odgovori

  • SUNCOKRET

    18.10.2022 #9 Author

    Za ne verovati, dele se pare penzionerimqa i studentima ad hoc a ne daju za topli obrok i regres a što je najgore neki primaju neki ne.

    Odgovori

  • Nenad

    18.10.2022 #10 Author

    Mišljenja sam da u slučaju minimalnih zarada postoji jedan paradoks o kome sindikati ne govore. A to je da povećanjem iznosa minimalne zarade oni koji je ostvaruju, a to su uglavnom pomoćni radnici u javnom sektoru, isti sa platom sustišu zaposlene koji rade daleko složenije poslove od njih kao što su npr. administrativni radnici. Dakle ovde je problem u koeficijentima jer su tebali da izmene Uredbu o koficijentima i na taj način izbegnu diskriminaciju administrativnih radnika. Ne vidim da su ovom odlukom VKSa oštećeni odnosno diskriminisani pomoćni radnici jer bi isti da nije garantovane minimalne zarade imali daleko manju zaradu nego što je sada imaju radeći pritom uz dužno poštovanje najprostije poslove. Topli obrok i regres su sadržani u koeficijentima. I to jasno određuje zakon. Ako bi se tim zaposlenima dalo pravo na topli obrok i regres kao isplatu nezavisno od koeficijenta onda bi isti prestigli sa platom zapsolene koji rade složenije poslove pa bi tada ovi drugi bili diskriminisani i te kako. Zato gospodo sindikalisti trebali se pre nego što se bavite temom toplih obroka i regresa da se pozabavite i koeficijentima zaposlenih u javnom sektoru jer ćete ovako izazvati revolt i nezadovoljstvo druge grupe zaposlenih na račun ove prve koje ovde pokašavate da zaštitite.

    Odgovori

  • SABRINA

    4.8.2023 #11 Author

    Van svake pameti je neisplaćivanje toplog obroka i regresa.

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...