Pad kamatnih stopa očekuje se tek polovinom sledeće godine

Dva razloga da Narodna banka i treći mesec zaredom pauzira rast referentne kamate

BankeIzdvajamoPoslovanjeSrbija

6.10.2023 10:01 Autor: Milica Rilak 17

Dva razloga da Narodna banka i treći mesec zaredom pauzira rast referentne kamate Dva razloga da Narodna banka i treći mesec zaredom pauzira rast referentne kamate
Pre tačno mesec dana Narodna banka Srbije je po drugi put zaredom „povukla kočnicu“ i referentnu kamatnu stopu ostavila na julskih 6,5 odsto. Profesor... Dva razloga da Narodna banka i treći mesec zaredom pauzira rast referentne kamate

Pre tačno mesec dana Narodna banka Srbije je po drugi put zaredom „povukla kočnicu“ i referentnu kamatnu stopu ostavila na julskih 6,5 odsto.

Profesor Ekonomskog fakulteta u Beogradu Milojko Arsić za Biznis.rs kaže da postoji ekonomsko opravdanje da se ključna kamatna stopa poveća još jednom do kraja godine, ali da to ne znači da NBS mora takav potez da povuče na oktobarskom sastanku Izvršnog odbora, koji je zakazan za danas.

„NBS bi možda želela to da izbegne (povećanje), pošto je ono skupo sa stanovišta povlačenja likvidnosti“, rekao je Arsić i podsetio da su plasmani u repo poslove „vrlo veliki“.

Ako se repo plasmani plaćaju po visokim stopama, NBS lako može da ostvari gubitke. Međutim, većina centralnih banaka danas povećava kamatne stope uprkos takvim efektima, jer je prioritet obaranje inflacije„, istakao je naš sagovornik koji je i urednik stručnog časopisa „Kvartalni monitor“.

Na septembarskoj sednici Izvršni odbor NBS je, inače, odluku o zadržavanju referentne kamatne stope na nepromenjenom nivou obrazložio nastavkom popuštanja globalnih inflatornih pritisaka, kao i uspostavljanjem opadajuće putanje domaće inflacije, koja je u avgustu dostigla nivo od 11,5 odsto.

Profesor Arsić, međutim, ukazuje na još jedan razlog zbog koga će NBS možda ponovo „preskočiti“ povećanje referentne stope.

Milojko Arsić / Foto: Petar Petrović

Čini se da naša centralna banka jednim okom gleda i na Vladu Srbije, pitajući se da li bi povećanje ključne stope smetalo u situaciji kada se priča o izborima„, kaže Milojko Arsić, koji smatra da je NBS kasnila i sa povećanjem kamatnih stopa do održavanja prethodnih izbora.

Iz tih razloga procenjuje da će NBS možda isti cilj pokušati da postigne na drugačiji način – kao što je povećanje obavezne rezerve kome je takođe pribegla početkom septembra.

„Takva mera u prvom koraku ne utiče na povećanje kamatnih stopa, ali će banke to kasnije prevaliti na korisnike svojih usluga, s obzirom na to da se trošak smanjenja likvidnosti prevaljuje na poslovne banke, pošto su kamatne stope na obavezne rezerve niske“, objašnjava Arsić za Biznis.rs.

Njegov zaključak je da se poslovne banke za sada nisu preterano „bunile“ protiv takvog poteza NBS pošto su dobro poslovale u prvoj polovini godine.

„One verovatno mogu da podnesu takve mere neko vreme, ali pitanje je da li bi pokazale nekakav otpor ako se sa sličnim nastavi i u budućnosti“, rekao je Arsić.

Kada je reč o kamatama koje plaćaju korisnici kredita u Srbiji i Evropi, procenjuje da bi one mogle da ostanu na visokom nivou u prvoj polovini 2024. godine, dok bi potom trebalo da usledi njihov pad.

„To će, međutim, zavisiti od kretanja privredne aktivnosti i inflacije. Kada imamo recesiju u velikom broju evropskih zemalja postoje argumenti za spuštanje nivoa kamata. Ipak, gledajući širu sliku, bolje da se naglo obori inflacija po cenu kratkotrajnog privrednog pada privredne aktivnosti, a da se krene u smanjivanje kamatnih stopa tek kada se inflacija stabilizuje na niskom nivou“, kaže ekonomista Milojko Arsić.

  • SABRINA

    6.10.2023 #1 Author

    Sve je definitivno vezano za izbore.

    Odgovori

  • tamara71

    6.10.2023 #4 Author

    Centralne banke su u problemu, ako podignu stope bice recesija, ako spuste inflacija ce da podivlja. Ko ne plati na mostu platice na cupriji.

    Odgovori

  • MARA

    6.10.2023 #7 Author

    Monetarna politika bi trebalo da je nezavisna od politike

    Odgovori

  • BLIZANAC

    7.10.2023 #8 Author

    Videcemo da li će stvarno i doći do toga

    Odgovori

  • ELLA

    8.10.2023 #11 Author

    NEMA zarade a I tata kaze polako dok prodju izbori pa cemo lako

    Odgovori

  • ŽIZI

    8.10.2023 #13 Author

    Bolje da su zaustavljene nego da rastu

    Odgovori

  • BIJUTI27

    8.10.2023 #14 Author

    Politika je u svim segmentima ovog društva

    Odgovori

  • DUCA

    8.10.2023 #15 Author

    Ajde da vidimo da li će tako i biti

    Odgovori

  • mile

    8.10.2023 #16 Author

    Deluje sve vec unapred isplanirano

    Odgovori

  • SENSEI

    9.10.2023 #17 Author

    Sa kamatama onda bankama je sad najveći problem

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

    Biznis.rs newsletter

    Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

    Vaša e-mail adresa će biti korišćena isključivo za potrebe slanja newslettera, a u skladu sa Politikom privatnosti.