Dodatno pooštravanje monetarnih mera

Narodna banka Srbije povećala stope obavezne rezerve u okviru mera protiv inflacije

Srbija

7.9.2023 13:44 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Narodna banka Srbije povećala stope obavezne rezerve u okviru mera protiv inflacije Narodna banka Srbije povećala stope obavezne rezerve u okviru mera protiv inflacije
Narodna banka Srbije (NBS) saopštila je da nastavlja odlučnu borbu protiv inflacije merama iz oblasti obavezne rezerve, i objavila da je Izvršni odbor NBS... Narodna banka Srbije povećala stope obavezne rezerve u okviru mera protiv inflacije

Narodna banka Srbije (NBS) saopštila je da nastavlja odlučnu borbu protiv inflacije merama iz oblasti obavezne rezerve, i objavila da je Izvršni odbor NBS na današnjoj sednici usvojio odluku kojom su povećane stope obavezne rezerve.

Tako su stope obavezne rezerve na deviznu osnovicu povećane za po tri procentna poena, na 23 odsto i 16 odsto za obaveze sa ugovorenom ročnošću do dve godine i preko dve godine, procenti dinarskog izdvajanja devizne obavezne rezerve povećani su za po osam procentnih poena, na 46 odsto i 38 odsto za obaveze sa ugovorenom ročnošću do dve godine i preko dve godine, a stope obavezne rezerve na dinarsku osnovicu povećane su za po dva procentna poena, na sedam odsto i dva odsto za obaveze sa ugovorenom ročnošću do dve godine i preko dve godine.

Obavezna rezerva je, kako podsećaju iz NBS, uobičajeni instrument monetarne politike koji stoji na raspolaganju centralnoj banci radi regulisanja likvidnosti, a time i uticaja na monetarne uslove bankarskog sektora.

Navedene izmene, kako je obrazloženo, imaju za cilj da se u ambijentu izuzetno visokog viška dinarske likvidnosti u bankarskom sektoru podrži dosadašnje pooštravanje monetarnih uslova putem podizanja osnovnih kamatnih stopa NBS, čime se dodatno povećava efikasnost transmisionog mehanizma monetarne politike i doprinosi vraćanju inflacije u granice cilja.

Ukupan procenjeni efekat ove mere na nivou bankarskog sistema jeste povlačenje dinarske likvidnosti u iznosu od oko 115 milijardi dinara, dok bi efekat na deviznu likvidnost bio gotovo neutralan (povlačenje oko 25 miliona evra).

„Na taj način visoki viškovi dinarske likvidnosti u bankarskom sektoru (posmatrani kao zbir plasmana banaka kod Narodne banke Srbije putem repo transakcija i depozitnih olakšica) bili bi smanjeni za oko 20 odsto, što znači da će banke i dalje raspolagati značajnim iznosom slobodnih sredstava za obavljanje kreditne aktivnosti. Nakon primene ove mere, regulatorni pokazatelji likvidnosti banaka i dalje će biti na visokom nivou“, istakli su iz NBS u saopštenju.

Dodali su i da smanjenje viška dinarske likvidnosti u bankarskom sektoru putem povećanja obavezne rezerve treba da podstakne i rast prometa na međubankarskom novčanom tržištu i time doprinese povećanju reprezentativnosti repernih kamatnih stopa na tom tržištu (BEONIA i BELIBOR).

Današnjim izmenama Odluke o obaveznoj rezervi banaka kod Narodne banke Srbije ukinuto je ograničenje koje se odnosilo na višak izdvojene devizne obavezne rezerve (iznad obračunate), uvedeno u ambijentu negativnih kamatnih stopa u zoni evra.

Sve navedene izmene primenjivaće se počev od obračunskog perioda izdvajanja obavezne rezerve 18. septembar – 17. oktobar 2023. godine, istakli su iz NBS.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...