Prednosti i mane brze gradnje

Dva scenarija kada montažna kuća nije najjeftinije rešenje

InvesticijeNekretnineSrbija

17.5.2024 11:08 Autor: Milica Vojtek 8

Dva scenarija kada montažna kuća nije najjeftinije rešenje Dva scenarija kada montažna kuća nije najjeftinije rešenje
Iako se montažne kuće u poslednjih nekoliko decenija smatraju najjeftinijim rešenjem za obezbeđivanje životnog prostora, postoje situacije u kojima one i nisu baš najekonomičnije.... Dva scenarija kada montažna kuća nije najjeftinije rešenje

Iako se montažne kuće u poslednjih nekoliko decenija smatraju najjeftinijim rešenjem za obezbeđivanje životnog prostora, postoje situacije u kojima one i nisu baš najekonomičnije.

Naime, mnogi kupci nekretnina danas odustaju od tradicionalne gradnje i odlučuju se da svoj stambeni prostor dobiju za nešto više od mesec dana, koliko traje izgradnja montažne kuće. Ipak, treba voditi računa o još nekim „detaljima“.

Postoje bar dva uslova o kojima treba razmisliti pre nego što zaključite da vam se ovaj vid nekretnine isplati. Vladan Maričić iz kompanije Monter iz Ivanjice, koja se bavi montažnim kućama, kaže za Biznis.rs da ukoliko ste kuću zamislili na lokaciji gde ne postoje nikakve instalacije neće vam biti isplativa – kako montažna, tako ni zidana nekretnina.

„Za one koji se odluče da grade kuću na lokaciji gde nema nikakvih instalacija, vode ili struje, nijedno rešenje neće biti dobro. U slučaju da žele neku vikend varijantu, struju bi mogli da dobiju preko solarnih panela, a što se vode tiče mogu tražiti bunarsku ukoliko je ima na tom mestu. Međutim, ako žele kuću za svakodnevno stanovanje, takve lokacije nisu odgovarajuće“, smatra naš sagovornik.

Druga situacija u kojoj montažna kuća nije moguća – ili isplativa – jesu višespratnice.

Ukoliko želite da gradite kuću sa više spratova, montažna kuća je neisplativa i ne može se odraditi u potpunosti. Međutim, za sve prizemne nekretnine montažnne kuće su isplativije“, navodi Maričić.

Foto: Freepik

Među prednostima montažnih kuća, pored navedenih, često se pominje i energetska efikasnost, odnosno brzo zagrevanje i hlađenje. Ako se vlasnici odluče i za takozvanu „zelenu energiju“, cena ugradnje solarnih panela u proseku se kreće između 1.000 i 1.200 evra po kilovatu instalisane snage, što znači da je za solarni sistem od šest kilovata potrebno izdvojiti najmanje 6.000 evra.

Prema rečima Vladana Maričića, kvadratura traženih kuća se u poslednje vreme promenila, pa su se tako kupci ranije odlučivali za 80 kvadrata, a danas su to najčešće kuće od 120 kvadratnih metara.

Cena montažnih kuća na tržištu kreće se od 300 do 1.200 evra po kvadratu.

Zajedničko za svaki tip montažne kuće jeste da se njeni temelji izvode na licu mesta, baš kao i kod klasične gradnje. Ostali elementi izvode se prema projektu u fabričkim uslovima, kako bi se nakon transporta na lokaciju sastavljali u celinu od strane izvođača radova.

Prodavci ovih nekretnina kupcima nude dve opcije – da kuću kupe u „sivoj gradnji“ ili da se odluče za princip „ključ u ruke“. U skladu sa tim menja se cena, ali i vreme postavljanja kuće.

Siva gradnja podrazumeva osnovnu konstrukciju i ne uključuje postavljanje električnih instalacija, instalacija vodovoda i kanalizacije, niti postavljanje sanitarija. Ključ u ruke znači kompletno završenu kuću.

  • Nata

    17.5.2024 #1 Author

    Svakako je najbrzi nacin gradnje i najbrze resenje. Takodje estestki je lepa ali i dalje dosta ljudi se pre opredeljuje za standardni nacin izgradnje kuća-cigla.

    Odgovori

  • SHALIMAR

    17.5.2024 #3 Author

    Mnogo manje stresa i ulaganja kada su montazne kuce u pitanju..

    Odgovori

  • PAVLE-2005

    17.5.2024 #4 Author

    Uvek sve dobro proverite pa gradite

    Odgovori

  • MIKIMILE

    17.5.2024 #5 Author

    Lako i jednostavno za pocetak

    Odgovori

  • Inquiete

    17.5.2024 #6 Author

    Trebalo bi sve imati u vidu pre bilo kakve gradnje…

    Odgovori

  • NATI

    18.5.2024 #7 Author

    Odlicna za vikendice

    Odgovori

  • SUNCICA

    19.5.2024 #8 Author

    I cene montaznih kuca su porasle u poslednjih par godina

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

    Biznis.rs newsletter

    Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

    Vaša e-mail adresa će biti korišćena isključivo za potrebe slanja newslettera, a u skladu sa Politikom privatnosti.