Prijavljena izgradnja 2.897 stanova

Manje građevinskih dozvola u martu, najviše se grade veliki stanovi

Srbija

15.5.2024 15:17 Autor: Milica Vojtek 3

Manje građevinskih dozvola u martu, najviše se grade veliki stanovi Manje građevinskih dozvola u martu, najviše se grade veliki stanovi
U martu 2024. izdato je 2.293 građevinske dozvole, što predstavlja smanjenje od 11 odsto u odnosu na isti period prethodne godine, saopštio je Republički... Manje građevinskih dozvola u martu, najviše se grade veliki stanovi

U martu 2024. izdato je 2.293 građevinske dozvole, što predstavlja smanjenje od 11 odsto u odnosu na isti period prethodne godine, saopštio je Republički zavod za statistiku.

Od ukupnog broja dozvola izdatih u martu, 80,7 odsto dozvola odnosi se na zgrade, a 19,3 odsto na ostale građevine. Ako se posmatraju samo zgrade, 77,5 odsto dozvola izdato je za stambene, a 22,5 odsto za nestambene zgrade, dok se kod ostalih građevina najveći deo odnosi na cevovode, komunikacione i električne vodove (59,5 odsto).

Prema dozvolama izdatim u martu 2024. u Republici Srbiji, prijavljena je izgradnja 2.897 stanova, s prosečnom površinom od 85,5 metara kvadratnih. Od ukupnog broja stanova u novim stambenim zgradama, 10,9 odsto stanova biće građeno u zgradama s jednim stanom, s prosečnom površinom od 150,4 metara kvadratnih, a 87,3 odsto stanova biće građeno u zgradama s tri stana i više stanova, i njihova prosečna površina biće znatno manja i iznosiće 76,6 metara kvadratnih.

Foto: rzs.rs

Uprkos ovim podacima Republičkog zavoda za statistiku, prema kojima se stanovi većih kvadratura više grade, agenti za nekretnine ranije su za Biznis.rs istakli da se ovako veliki stanovi sve ređe prodaju.

“Uvek su se najviše prodavali – a i sada je tako – jednoiposobni stanovi kvadrature između 30 i 50 kvadratnih metara. Stanove veće od toga, naročito veće od 70 kvadrata, najčešće traže porodice, ali znatno ređe nego što je slučaj sa manjim stanovima“, naveli su ranije iz agencije za nekretnine Moj kvadrat.

Najveća građevinska aktivnost očekuje se u Beogradskoj oblasti, 35,1 odsto od predviđene vrednosti novogradnje, zatim slede Sremska oblast (15,1 odsto), Južnobanatska oblast (14,4 odsto), Šumadijska oblast (11,1 odsto) i Južnobačka oblast (4,7 odsto), dok se učešća ostalih oblasti kreću od 0,1 odsto do 2,7 odsto.

Podaci koji su prikupljeni u I kvartalu 2024. godine, ukazuju da je vrednost izvedenih građevinskih radova na teritoriji Republike Srbije porasla za 22 odsto u tekućim cenama, dok u stalnim cenama rast iznosi 18,3 odsto u odnosu na prvi kvartal 2023. godine.

„Posmatrano prema vrsti građevina, vrednost radova na zgradama porasla je 8,3 odsto, a na ostalim građevinama 23,3 odsto u stalnim cenama. U I kvartalu 2024, u odnosu na isti kvartal 2023. godine, vrednost izvedenih građevinskih radova, u stalnim cenama, povećana je u svim regionima, i to: u Regionu Južne i Istočne Srbije 25,5 odsto, Regionu Vojvodine 22,9 odsto, Beogradskom regionu 17 odsto i u Regionu Šumadije i Zapadne Srbije 11,3 odsto“, objavio je ranije Republički zavod za statistiku.


Od ukupne vrednosti radova na teritoriji Republike Srbije izvedeno je 98,3 odsto, dok je preostalih 1,7 odsto izvedeno na gradilištima u inostranstvu.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

    Biznis.rs newsletter

    Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

    Vaša e-mail adresa će biti korišćena isključivo za potrebe slanja newslettera, a u skladu sa Politikom privatnosti.