Za zemlje Zapadnog Balkana banka potpisala zajmove u vrednosti od 824 miliona evra

EIB Global finansirao projekte vredne 10,8 milijardi evra u 2022.

BankeEURegionSrbija

19.5.2023 14:12 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

EIB Global finansirao projekte vredne 10,8 milijardi evra u 2022. EIB Global finansirao projekte vredne 10,8 milijardi evra u 2022.
Razvojni ogranak Evropske investicione banke za zemlje van Evropske unije EIB Global, prošle godine je, u prvoj godini svog postojanja, plasirao 10,8 milijardi evra.... EIB Global finansirao projekte vredne 10,8 milijardi evra u 2022.

Razvojni ogranak Evropske investicione banke za zemlje van Evropske unije EIB Global, prošle godine je, u prvoj godini svog postojanja, plasirao 10,8 milijardi evra.

To je za 50 odsto više nego što je banka uložila u zemlje van EU tokom 2021. godine, saopštio je u petak EIB, prenosi Beta.

Iznos obuhvata i 1,7 milijardi evra ranije potpisanih sredstava koja su preusmerena za hitnu pomoć Ukrajini.

Grupacija EIB je prošle godine nastavila da podržava razvoj zdravstvenog sistema, pristup pijaćoj vodi, pristupačnim i obnovljivim izvorima energije.

Finansiranje namenjeno severnoj i podsaharskoj Africi ukupno je dostiglo 4,1 milijardu evra.

Za zemlje Zapadnog Balkana banka je potpisala zajmove u vrednosti od 824 miliona evra, zajedno sa više od 11 miliona evra bespovratnih sredstava.

Očekuje se, kako je u saopštenju navela EIB, da će ova sredstva za region podstaći investicije u vrednosti od gotovo 3,5 milijardi evra.

„Uprkos izazovnoj geopolitičkoj situaciji i sukobima širom sveta, moramo odlučno nastaviti da podržavamo pravedni globalni prelazak na nultu neto emisiju“, rekao je predsednik Evropske investicione banke Verner Hojer.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...