Očekuje se da će tri zemlje ostati na vrhu liste do 2028. godine

EIU: Srbija, Vijetnam i Rumunija najviše poboljšale poslovno okruženje u poslednjih 20 godina

InvesticijeIzdvajamoPoslovanjeSrbijaSvet

10.10.2024 15:33 Autor: Milica Rilak 1

EIU: Srbija, Vijetnam i Rumunija najviše poboljšale poslovno okruženje u poslednjih 20 godina EIU: Srbija, Vijetnam i Rumunija najviše poboljšale poslovno okruženje u poslednjih 20 godina
Poslovno okruženje u Vijetnamu, Srbiji i Rumuniji zabeležilo je najveći napredak prema EIU indeksu u poslednjih 20 godina, objavio je Economist Intelligence Unit (EIU)... EIU: Srbija, Vijetnam i Rumunija najviše poboljšale poslovno okruženje u poslednjih 20 godina

Poslovno okruženje u Vijetnamu, Srbiji i Rumuniji zabeležilo je najveći napredak prema EIU indeksu u poslednjih 20 godina, objavio je Economist Intelligence Unit (EIU) na osnovu sopstvene dugoročne studije.

Istraživanje analitičara čuvene The Economist Grupe pokazalo je da je nekoliko istočnoevropskih zemalja, kao što su Srbija, Rumunija i Hrvatska, kao i zemlje Bliskog istoka i Severne Afrike poput Maroka, Saudijske Arabije i Izraela, najviše unapredilo poslovno okruženje u periodu od 2003. do 2023. godine.

Zemlja koja je najviše napredovala je Vijetnam, dok je Srbija druga na EIU Business environment rankings, rang listi koja izlazi od 1995. godine, a koja danas ocenjuje poslovno okruženje u više od 80 zemalja koje stvaraju više od 90 odsto globalnog BDP-a.

Kada je reč o Srbiji, analitičari EIU ukazuju da je naša zemlja krenula od niske baze u pogledu poslovnog okruženja, pošto je njena privreda „bila oštećena ratom i sankcijama“ više nego bilo koja druga zemlja nastala raspadom bivše Jugoslavije.

„Najveći napredak u Srbiji zabeležen je početkom 2000-ih, kao rezultat svrgavanja režima Slobodana Miloševića, kraja međunarodne izolacije i podizanja ekonomskih sankcija. Kao kandidat za članstvo u EU, Srbija je imala koristi od povećanja trgovine sa državama članicama, dok je od EU dobila i prilično izdašna sredstva. Takođe, povoljni krediti i finansijska podrška Kine uticali su na poboljšanje infrastrukture i taj efekat će se preneti i u period od 2024. do 2028. godine„, ocenili su analitičari EIU u studiji.

Izvor: EIU, Business environment rankings 2024

Prema detaljnijim kriterijumima EIU, Srbija je rangirana kao druga među deset najuspešnijih zemalja prema kriterijumima transformacije poslovnog okruženja, zahvaljujući napretku u oblastima kao što su spoljna trgovina, finansije, kvalitet infrastrukture i makroekonomsko okruženje.

Lošije rezultate naša zemlja beleži u oblastima radnog zakonodavstva i zapošljavanja, opštih prilika na domaćem tržištu kao i prema novijem kriterijumu „pripremljenosti za tehnološke promene i izazove“, koji je postao deo izveštaja o kvalitetu poslovnog okruženja 2016. godine.

Analitičari EIU očekuju da će se Vijetnam, Srbija i Rumunija zadržati na vrhu rang liste država koje su poboljšale svoje poslovno okruženje i u periodu do 2028. godine.

„Međutim, nekoliko novih zemljalja ulaze na listu ukoliko se posmatra period od 25 godina, odnosno od 2003. do 2028. godine: među 10 najuspešnijih tada ulaze Indija, Kenija i Grčka“, očekuju stručnjaci EIU.

Indiju, pri tome, vide kao jedino tržište koje se po veličini može uporediti sa kineskim, uz ključnu prednost koju joj donosi njeno mlado stanovništvo, uz investicije u nove tehnologije.

Sa druge strane, procenjuju da će Zakon o privatizaciji koji je usvojen prošle godine u Keniji pomoći toj zemlji da smanji uticaj države i ojača privatni sektor.

  • meli77

    10.10.2024 #1 Author

    Nek budemo uvek prvi na rang listi i nek nam cvetaju poslovi

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

    Biznis.rs newsletter

    Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

    Vaša e-mail adresa će biti korišćena isključivo za potrebe slanja newslettera, a u skladu sa Politikom privatnosti.