Međunarodna konferencija o energetici na zlatiboru

EPS nastavlja investiranje u nove kapacitete

InfrastrukturaSrbija

9.11.2023 14:11 Autor: Redakcija Biznis.rs 1

EPS nastavlja investiranje u nove kapacitete EPS nastavlja investiranje u nove kapacitete
“Akcionarsko društvo Elektroprivreda Srbije (EPS) ima jasne planove za budući razvoj i nove projekte koji treba da doprinesu energetskoj nezavisnosti Srbije, sigurnom, pouzdanom i... EPS nastavlja investiranje u nove kapacitete

“Akcionarsko društvo Elektroprivreda Srbije (EPS) ima jasne planove za budući razvoj i nove projekte koji treba da doprinesu energetskoj nezavisnosti Srbije, sigurnom, pouzdanom i kvalitetnom snabdevanju električnom energijom građana i privrede”, rekao je danas vršilac dužnosti direktora te kompanije Dušan Živković.

On je, na otvaranju 10. Međunarodne konferencije „Elektrane 2023“, koja se održava na Zlatiboru, rekao da se intenzivno planiraju investicije u nove kapacitete, a posebno u obnovljive izvore energije.

Energetska tranzicija je, kako je rekao, realnost i svakog dana je sve veći broj novih učesnika na energetskom tržištu iz privatnog sektora, ali i državne kompanije sve aktivnije učestvuju u tom procesu, prenela je Beta.

Veće učešće obnovljivih izvora energije ima, kako je rekao, svoje zahteve za balansiranjem i EPS će odgovoriti na njih izgradnjom reverzibilne hidroelektrane „Bistrica“, snage 656 megavata. Ta elektrana će, prema njegovim rečima, omogućiti balansiranje 2.000 megavata iz novih proizvodnih kapaciteta, prvenstveno vetro i solarnih elektrana.

Dodao je da EPS nastavlja realizaciju projekata, kao što su vetropark „Kostolac“ od 66 megavata i solarna elektrana „Petka“, snage blizu 10 megavata.

On je naglasio da je EPS priveo kraju i dva velika projekta, u okviru revitalizacije hidoelektrane „Đerdap 1“, pušten je u rad poslednji revitalizovani agregat, koji će u naredna tri dana biti u probnom radu, a nakon toga A3 ostaje na mreži.

„Stvorili smo i uslove za privođenje kraju izgradnje termoelektrane ‘Kostolac B3’. Završene su probe kotla, mehaničko okretanje turbine i generatora i preostali su finalni procesi ispitivanja i sinhronizacija bloka na mrežu. Uskoro nas očekuju revitalizacije ‘Vlasinskih hidroelektrana’ i HE ‘Đerdap 2′“, rekao je Živković.

Konferencija traje od 8. do 10. novembra, a organizovalo je Društvo termičara Srbije.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...