Cilj projekta je dalja integracija tržišta električne energije

Novi sporazum u okviru izgradnje Transbalkanskog koridora

Srbija

3.11.2023 09:07 Autor: Redakcija Biznis.rs 1

Novi sporazum u okviru izgradnje Transbalkanskog koridora Novi sporazum u okviru izgradnje Transbalkanskog koridora
Predstavnici Crnogorskog elektroprenosnog sistema (CGES) i Elektromreža Srbije (EMS) potpisali su sporazum koji će omogućiti uspešnu realizaciju zacrtanih zadataka i ciljeva obe kompanije u... Novi sporazum u okviru izgradnje Transbalkanskog koridora

Predstavnici Crnogorskog elektroprenosnog sistema (CGES) i Elektromreža Srbije (EMS) potpisali su sporazum koji će omogućiti uspešnu realizaciju zacrtanih zadataka i ciljeva obe kompanije u vezi sa izgradnjom interkonektivnog 400 kilovolti voda Pljevlja-Bajina Bašta-Višegrad, projekta u okviru Transabalkanskog koridora koji je u toku.

Kako je saopšteno iz CGES-a, taj projekat ima za cilj da poboljša uslove prenosa električne energije između severnog i južnog dela regiona i na taj način omogući dalju integraciju tržišta električne energije, kao jednog od prioriteta evropske energetske politike, prenosi eKapija.

Potpisnici sporazuma, izvršni direktori CGES-a i EMS-a, Ivan Asanović i Jelena Matejić, ocenili su da će ovaj akt doprineti unapređenju i jačanju međusobne saradnje dve kompanije u okviru svojih nadležnosti i u skladu sa zakonodavstvom i međunarodnim sporazumom svojih država radi obezbeđenja koordinacije aktivnosti koje bi trebalo da omoguće realizaciju projekta nove električne interkonekcije između Srbije i Crne Gore.

„Stiču se uslovi za veoma kvalitetnu saradnju koja podrazumijeva razmenu relevantnih informacija, znanja, iskustava, organizovanje zajedničkih pripremnih i preliminarnih aktivnosti, a jedan od projektovanih benefita će biti uzajamna podrška kao preduslov za realizaciju projekta od obostranog interesa“, moglo se čuti tokom potpisivanja dokumenta.

Crnogorski elektroprenosni sistem i Elektromreža Srbije imaju za cilj poboljšanje kvaliteta usluga prenosa koji će biti usklađeni sa svim evropskim standardima i zahtevima.

„Takođe, nastojaće da vrše aktivnu ulogu na tržištu električne energije i doprinose njegovom razvoju u regionu Jugoistočne Evrope, a jedan od benefita je, svakako, i integracija obnovljih izvora električne energije“,navedeno je.

Podsetimo, dvosistemski dalekovod naponskog nivoa 400 kilovolti Pljevlja – Bajina Bašta – Višegrad, kao deo Transbalkanskog koridora, obezbeđuje kvalitetnije elektroenergetsko povezivanje Crne Gore, Bosne i Hercegovine i Srbije sa neposrednim okruženjem i Evropom.


Ovaj klaster se sastoji i od projekta podmorskog kabla Crna Gora – Italija, kao i investicija izgradnje unutrašnje 400 kilovolti mreže u Crnoj Gori i Srbiji i interkonektivnih dalekovoda 400 kilovolti između Crne Gore, Srbije, Bosne i Hercegovine i Rumunije.

  • ŽIZI

    5.11.2023 #1 Author

    Zar to nije oduvek postojalo? Mi smo bili jedna država…

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...