podrška zelenim inicijativama i razvoju konkurentnosti

Erste Banka i KfW potpisali ugovor o kreditu za podršku MSP od 30 miliona evra

PreduzetnikSrbija

20.12.2023 16:22 Autor: Redakcija Biznis.rs 4

Erste Banka i KfW potpisali ugovor o kreditu za podršku MSP od 30 miliona evra Erste Banka i KfW potpisali ugovor o kreditu za podršku MSP od 30 miliona evra
KfW Razvojna banka i Erste Banka Srbija potpisale su ugovor o kreditnoj liniji u ukupnoj vrednosti od 30 miliona evra za podršku zelenim inicijativama... Erste Banka i KfW potpisali ugovor o kreditu za podršku MSP od 30 miliona evra

KfW Razvojna banka i Erste Banka Srbija potpisale su ugovor o kreditnoj liniji u ukupnoj vrednosti od 30 miliona evra za podršku zelenim inicijativama i razvoju konkurentnosti mikro, malih i srednjih preduzeća (MMSP) i poljoprivrednih gazdinstava u ruralnim oblastima Srbije.

Sredstva za ovaj projekat Vlada Nemačke odobrila je Republici Srbiji. Nemačka saradnja, na taj način, preko KfW-a, želi da podrži ciljeve Vlade Srbije u promovisanju zelenih investicija, kao i mikro, malih i srednjih preduzeća u ruralnim područjima, navodi se u saopštenju.

Tranša od deset miliona evra biće usmerena na finansiranje investicija za unapređenje efikasnosti korišćenja prirodnih resursa, recikliranje resursa i smanjenje štetnih emisija u cilju zaštite životne sredine. Iz ove tranše, Erste Banka će odobravati kredite mikro, malim i srednjim preduzećima, poljoprivrednim gazdinstvima i lokalnim samoupravama, koji po uspešnom završetku projekta imaju mogućnost da ostvare pravo na bespovratna sredstva u vrednosti od deset odsto iznosa kredita.

Druga tranša, u vrednosti od 20 miliona evra, namenjena je za različite vidove investicija u jačanje konkurentnosti ruralnih sredina, takođe kroz kreditiranje mikro, malih i srednjih preduzeća i poljoprivrednih gazdinstava.

„Zahvaljujući tome što delimo iste vrednosti sa našim partnerom KfW-om kada su ESG principi u pitanju, obezbedili smo lakši pristup povoljnijim izvorima finansiranja za naše klijente. Zelene investicije su investicije u budućnost i obaveza su ne samo svake kompanije, već i svakog stanovnika ove planete kao doprinos očuvanju životne sredine. S druge strane, obezbeđivanjem jednakih mogućnosti za razvoj na čitavoj teritoriji Srbije pomažemo ne samo da se smanji nejednakost, već i da se kreiraju uslovi za bolji život i van najvećih gradova“, izjavila je Jasna Terzić, predsednica Izvršnog odbora Erste Banke.

„Podrška zelenom i ruralnom finansiranju jedan je od glavnih ciljeva Nemačke razvojne saradnje u Srbiji i uvereni smo da smo sa našim dokazanim partnerom, Erste Bankom, na pravom putu da taj cilj ostvarimo. Ovaj novi sporazum deo je zajedničkih programa sa Vladom Srbije koji će pružiti dodatnu podršku srpskoj privredi i finansijskom sektoru u podsticanju socio-ekološke tranzicije i pripremi mikro, malih i srednjih preduzeća za ulazak na tržišta EU“, rekao je Ridiger Hartman, direktor beogradske kancelarije KfW-a.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...