RATEL objavio najnovije podatke o prometu u mobilnoj i fiksnoj telefoniji

Fiksnim telefonom pričamo 2,1 minut, a mobilnim 6,6 minuta dnevno

SrbijaU fokusu

7.6.2023 09:02 Autor: Redakcija Biznis.rs 6

Fiksnim telefonom pričamo 2,1 minut, a mobilnim 6,6 minuta dnevno Fiksnim telefonom pričamo 2,1 minut, a mobilnim 6,6 minuta dnevno
Prema podacima Republičke agencije za elektronske komunikacije i poštanske usluge (RATEL) pretplatnici fiksne telefonije su u prvom kvartalu ove godine pričali 2,1 minut dnevno,... Fiksnim telefonom pričamo 2,1 minut, a mobilnim 6,6 minuta dnevno

Prema podacima Republičke agencije za elektronske komunikacije i poštanske usluge (RATEL) pretplatnici fiksne telefonije su u prvom kvartalu ove godine pričali 2,1 minut dnevno, dok su korisnici mobilnih mreža koristili telefon 6,6 minuta dnevno i slali jednu i po poruku, prenosi Blic pozivajaući se na Tanjug.

Kada je u pitanju korišćenje fiksne telefonije, broj pretplatnika i ostvareni saobraćaj se smanjio u odnosu na prethodni kvartal, a struktura pretplatnika se nije značajnije menjala, pa tako 87 odsto i dalje čine privatni korisnici. U ovom periodu preneto je 5.200 brojeva, što predstavlja povećanje u odnosu na poslednji kvartal prošle godine.

Kada je u pitanju mobilna mreža zabeležen je pad broja aktivnih korisnika. U prvom kvartalu oko 8,37 miliona aktivnih korisnika mobilne mreže ostvarilo je oko 5,05 milijardi minuta razgovora u domaćem i međunarodnom saobraćaju i poslalo oko 1,13 milijarde SMS poruka. Broj prenetih brojeva u mobilnoj mreži je bio veći nego u tri poslednja meseca prošle godine i iznosi oko 30.000, odnosno oko 10.000 mesečno.

Ostvareni govorni i SMS saobraćaj u mobilnoj mreži je u prvom kvartalu ove godine bio manji u odnosu na četvrti kvartal 2022. godine.

U prvom kvartalu postpejd korisnika je bilo više i taj broj iznosi 5,22 miliona, a pripejd korisnika 3,15 miliona, što je manje nego u prethodnom kvartalu.

Kada je u pitanju korišćenje rominga, više je bilo upućeno poziva iz inostranstva, nego što su korisnici pozivali inostranstvo.

Broj pretplatnika fiksnog širokopojasnog pristupa internetu u prvom kvartalu ove godine u odnosu na prethodni kvartal je u blagom porastu i iznosi oko 1,98 miliona.

  • HANA

    7.6.2023 #1 Author

    Mobilni nam je uvek pri ruci.

    Odgovori

  • Lija

    7.6.2023 #2 Author

    Fiksni se sve manje koristi

    Odgovori

  • AJA

    7.6.2023 #3 Author

    Fiksni je odavno otisao u zaborav, niko ga i ne koristi vise

    Odgovori

  • SHALIMAR

    9.6.2023 #4 Author

    Fiksni-past tense..

    Odgovori

  • PIKSI

    18.6.2023 #5 Author

    Fiksni vec 8 godina ne koristim

    Odgovori

  • colorida_cielo

    25.6.2023 #6 Author

    Ja jedino pričam preko fiksnog telefona ako me zove neka anketa. Ko to još koristi fiksni ?? 🤔 i moja baba od 80godina koristi mobilni, ima viber, sad ću joj i Instagram napraviti 😅

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...