Pilot program traje do kraja 2026. godine

„Garancija za mlade“ put do bržeg zaposlenja u Srbiji?

Bolji posaoSrbija

11.2.2024 14:33 Autor: Miljan Paunović 20

„Garancija za mlade“ put do bržeg zaposlenja u Srbiji? „Garancija za mlade“ put do bržeg zaposlenja u Srbiji?
Implementacioni plan „Garancija za mlade“ usvojen je na sednici Vlade Srbije krajem prošle godine, a Krovna organizacija mladih Srbije (KOMS) učestvovala je u svakom... „Garancija za mlade“ put do bržeg zaposlenja u Srbiji?

Implementacioni plan „Garancija za mlade“ usvojen je na sednici Vlade Srbije krajem prošle godine, a Krovna organizacija mladih Srbije (KOMS) učestvovala je u svakom koraku izrade ovog plana, koji se već godinama primenjuje u zemljama članicama Evropske unije u cilju smanjenja nezaposlenosti mladih.

„Garancije za mlade“ (Youth Guarantee) predstavljaju političku obavezu svih vlada država članica EU da obezbede mladim ljudima (do 30 godina) kvalitetnu ponudu za zapošljavanje, nastavak obrazovanja, praksu ili obuku, navodi se na sajtu KOMS-a.

Ovaj plana prvo se realizuje u tri filijale Nacionalne službe za zapošljavanje – Sremskoj Mitrovici, Kruševcu i Nišu, a Srbija je na ovaj način postala jedna od zemalja van EU koje su prepoznale značaj programa koji traje do 2026. godine.

Miljana Pejić, generalna sekretarka KOMS-a, kaže za Biznis.rs da je pilot program planiran u ovim filijalama, a ideja je da se on nakon probnog perioda sprovede na celoj teritoriji Srbije.

„Planirani pilot program podrazumeva implementaciju aktivnosti u okviru četiri faze ‘Garancije za mlade’. Prva je mapiranje i rana intervencija, druga dosezanje do neaktivnih mladih, zatim priprema i četvrta je ponuda za mlade. U prvoj godini sprovođenja Plana implementacije započeće se sa izmenama normativnog okvira, jačanjem kapaciteta nadležnih organa i prepoznatih partnera na nacionalnom i lokalnom nivou, kao i sa uspostavljanjem okvira za praćenje Garancije za mlade“, objašnjava naša sagovornica i dodaje da se za ovaj program mogu prijaviti nezaposleni mladi koji nisu u sistemu obrazovanja, niti su zaposleni i očekuju ponude za zapošljavanje ili za nastavak obrazovanja i obuka.

Foto: Unsplash.com

U Srbiji mladi čekaju od godinu do dve duže na prvi posao u svojoj struci, ali sada je država u obavezi da mladoj osobi koja je duže od četiri meseca nezaposlena i nije u obrazovnom sistemu ponudi priliku za zaposlenje ili nastavak obrazovanja.

„Zato je važno da institucije, civilni i biznis sektor dobro sarađuju u identifikaciji i dosezanju mladih koji nisu u sistemu, pripremi mladih za dalji korak u pronalasku posla/prilika za nastavak obrazovanja, pripremi kvalitetne ponude za mlade koji su dosegnuti kroz ovaj program. Najveća odgovornost je na koordinatoru programa – Ministarstvu za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja i implementacionom partneru, Nacionalnoj službi za zapošljavanje, ali svakako da i ostali partneri iz civilnog i privatnog sektora imaju važnu ulogu u implementaciji i praćenju ovog programa“, kaže Pejić.

Vlada Srbije je formirala Koordinaciono telo za izradu i praćenje sprovođenja Plana implementacije „Garancije za mlade“, koje čine predstavnici sva tri sektora, kao i Stručnu grupu koje će pratiti sprovođenje Plana implementacije.

Miljana Pejić ističe da KOMS pozdravlja ovaj važan korak u poboljšanju položaja mladih, jer prema poslednjim informacijama iz 2023. godine, njih 14 odsto je van sistema.

„Nadamo se da ćemo naučiti mnogo iz pilot faze, kako bismo mogli da implementiramo program za sve mlade u Srbiji“, dodaje generalna sekretarka KOMS-a.

  • BLIZANAC

    11.2.2024 #1 Author

    Mladi su jedina nada zato treba u njih vise ulagati

    Odgovori

  • MIKIMILE

    11.2.2024 #2 Author

    Pomoc im svakako znaci za korak dalje

    Odgovori

  • ZVEZDA

    11.2.2024 #3 Author

    Svaka cast 👍

    Odgovori

  • LAV

    11.2.2024 #4 Author

    Sta je danas garancija u ovom vremenu?!

    Odgovori

  • BACA

    11.2.2024 #5 Author

    Ovo ce da bude dobro

    Odgovori

  • BACA

    11.2.2024 #6 Author

    Ovo ce biti dobro

    Odgovori

  • SLAVICA

    11.2.2024 #7 Author

    Mozda ce promeniti odlazak mladih u inostranstvo

    Odgovori

  • MASVIDAL

    11.2.2024 #8 Author

    Lepo

    Odgovori

  • LEBRON

    11.2.2024 #9 Author

    Teska prica

    Odgovori

  • VALERIJA

    11.2.2024 #10 Author

    Odlčna vest, mada danas stasava jedna drugačija generacija koja je dosta snalažljivija i koje podržava standardne uslove rada.

    Odgovori

  • Faith

    11.2.2024 #11 Author

    Moramo nekako zadrzati mlade u zemlji

    Odgovori

  • GAGA

    11.2.2024 #12 Author

    Odlicna vest

    Odgovori

  • SHALIMAR

    11.2.2024 #13 Author

    Mladi koji su ovde ne zele da rade,imaju nerealna ocekivanja sto se posla tice…

    Odgovori

  • Manja

    12.2.2024 #14 Author

    Samo da zazivi i zadrzi mlade u Srbiji

    Odgovori

  • Sindi

    12.2.2024 #15 Author

    Ma kakvi

    Odgovori

  • mile

    12.2.2024 #16 Author

    Odlicne vesti,svaka cast

    Odgovori

  • Inquiete

    12.2.2024 #17 Author

    Da vidimo i to…

    Odgovori

  • tamara71

    12.2.2024 #18 Author

    Mladi garantovano beze odavde cim im se ukaze prilika…

    Odgovori

  • DOBRILA

    13.2.2024 #19 Author

    Odlicno , bice super ako bude tako.

    Odgovori

  • BIJUTI27

    17.2.2024 #20 Author

    Mladi moraju ostati ovde, a država pronaći rešenja

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...